Milenijci obožujejo teh 5 borznih sektorjev

Razumevanje različnih odtenkov med generacijami lahko vlagateljem omogoči odličen vpogled v trende na borzi. Milenijci (rojeni med letoma 1981 in 1996) bodo na primer bolj verjetno vlagali v finančne, energetske, nepremičninske, informacijske tehnologije in delnice nastajajočih tehnologij kot kateri koli drug sektor, glede na nedavna študija Motley Fool.

Oboroženi s temi informacijami lahko vlagatelji razumejo lastne ali tuje pristranskosti, ki lahko vplivajo na njihove naložbene odločitve. Ko tisočletni vlagatelji dosegajo leta največjega zaslužka, bi lahko razumevanje, kaj jih žene, pomagalo racionalizirati, kaj trgi počnejo v naslednjih nekaj letih.

Tukaj je tisto, kar imajo milenijci

Od petih zgoraj naštetih sektorjev so vsi enako priljubljeni, sektorji pa so v lasti 31 % do 35 % vlagateljev. Zakaj imajo torej ti prednost pred drugimi sektorji? Ista študija je pokazala, da sta glavni prioriteti milenijcev pri vlaganju “potencial za dolgoročne dobičke” in “zgodovinska uspešnost”.

Tako informacijska tehnologija kot nova tehnologija imata odlično desetletje. Še zdaleč niso končali z rastjo in označili obe polji za vidike, ki so najpomembnejši za tisočletne vlagatelje. Podjetja to obožujejo Nvidia in Microsoft so najboljši primeri delnic, ki so vodile tehnološki sektor k rasti skozi desetletje. Po drugi strani finance, energetika in nepremičnine v zadnjem desetletju niso presegle širšega trga.

^SPX grafikon

^SPX podatki po YCharts

Glede na to, da so milenijci naklonjeni tem neuspešnim sektorjem, a cenijo potencial za pridobitev in zgodovinsko prednost, se zdi, da obstaja nepovezanost. Vendar pa lahko nekateri nedavni dejavniki osvetlijo to situacijo.

V skupini je en outsider

Medtem ko je nepremičninskega sektorja na borzi v desetletju ni bilo tako dobro, je nepremičninski trg v istem obdobju praktično padel.

Graf indeksa cen nepremičnin v ZDA

Indeks cen stanovanj v ZDA podatki po YCharts

Nepremičninski sektor je ogromen, zato milenijci morda ne bodo vlagali v slabše segmente nepremičninskega trga. Namesto tega za sprejemanje naložbenih odločitev verjetno uporabljajo svoje osebne izkušnje s cvetočim nepremičninskim trgom. Milenijci so morda opazili tudi porast skladišč, ko se vozijo skozi predmestja mest, ki dostavljajo blago, ki ga kupijo na spletu. Veliko teh skladišč je v lasti Prologveliko skladišče Investicijski sklad za nepremičnine (REIT). Izkusili so tudi milenijci Nepremičninski zlom leta 2008in poznavanje tega segmenta bi lahko vplivalo tudi na to odločitev.

Energetika morda ni imela čudovitega desetletja, vendar ima odlično leto 2022. Od 9. novembra vsak S&P 500 sektor je v zadnjem letu nazadoval, razen energetike; povečal se je za 60 % v primerjavi s padcem trga za 16 %. Poleg tega so bila mnoga od teh podjetij resno podcenjena. To se preveri, ker je bila najpogostejša vrsta delnic v lasti milenijcev vrednosti delnic. To leto, Occidental Petroleum in Energija ozvezdja so bile najuspešnejše v S&P 500, vendar so 15 največjih dobičkov v S&P 500 tudi energetske delnice.

Finančni sektor je zadnji, ki ne ustreza nobeni od prejšnjih razlag. Čeprav so finančni podatki v zadnjem letu presegli širši trg, je segment še vedno upadel za 12 %. V dolgih obdobjih so finance občutno zaostajale za trgom. Poleg tega ima 60 % milenijcev v lasti neko kriptovaluto, kar je neposredno v nasprotju s finančnimi družbami (pravzaprav ima več milenijcev v lasti kriptovalute kot delnice).

Kaj je torej odvzeto iz finančnega sektorja? Prvič, vlagatelji morda želijo ravnovesje. Tehnologija je lahko nestabilna, vendar ponuja največje donose. Energija je podcenjena; tudi s svojo letošnjo impresivno vrnitvijo bi lahko imel še vedno več prostora za tek. Nekateri nepremičninski sektorji so pokazali izjemno dobre rezultate, pomanjkanje stanovanjskih površin pa bi lahko podaljšalo uspešnost.

Vse te vrste naložb s seboj prinašajo precejšnja tveganja, vendar so finance dokaj stabilen posel. Ravnovesje, ki ga finančni sektor zagotavlja tisočletnim vlagateljem, je verjetno razlog, zakaj ga ima tako veliko ljudi. Banke to obožujejo JPMorgan to vlogo za vlagatelje igrajo že mnoge generacije in milenijci niso nič drugačni.

Milenijci imajo lahko širok okus borzni sektorji, ampak je dober znak. Diverzifikacija je inteligentna strategija; Zdi se, da so milenijci to dosegli s svojimi najljubšimi sektorji.

JPMorgan Chase je oglaševalski partner The Ascent, podjetja Motley Fool. Keithen Drury ima položaje pri Nvidii in Prologisu. The Motley Fool ima položaje in priporoča Constellation Energy Corporation, JPMorgan Chase, Microsoft, Nvidia in Prologis. Motley Fool ima a politiko razkritja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *