Medvedji trg na svetovnih delnicah naj bi se leta 2023 poglobil

Glede na raziskavo Goldman Sachsa se bo medvedji trg na delniških trgih predvidoma okrepil, preden se bo pozneje leta 2023 umaknil bolj optimističnim signalom.

Indeks globalnih delnic MSCI All Country World je letos padel za približno 19 %. Čeprav so se delnice od poletja nekoliko povečale, naši strategi predvidevajo več volatilnosti in padcev med tem medvedjim trgom, preden bodo dosegle dno pozneje leta 2023. Pričakujejo, da bodo obrestne mere dosegle vrh in da se bo poslabšana gospodarska rast stabilizirala, preden se bodo začele trajne rasti delnic.

Osnove, ki poganjajo svetovne delniške trge, so se dramatično spremenile, je zapisal Peter Oppenheimer, glavni globalni delniški strateg in vodja makro raziskav v Evropi. V pregledu ekipe za leto 2023 je izpostavil, da so se v primerjavi s preteklimi leti močno povečali stroški kapitala, kar je udarilo po vrednotenjih hitro rastočih podjetij, katerih dobiček se pričakuje v prihodnosti. Dobički večjih tehnoloških podjetij so bili pod pričakovanji analitikov.

Višje obrestne mere in cene surovin so ustvarile kakovostna podjetja zanesljiv dobiček in denarni tok privlačnejši. »Prišlo je do obrata v razmerju med tradicionalnimi voditelji in digitalnimi novimi udeleženci v številnih panogah,« so zapisali naši strategi. Dajejo prednost podjetjem z visokimi dividendami, močnimi bilancami stanja in visokimi maržami.

Hkrati se bodo vlagatelji morda morali soočiti z dolgotrajnim medvedjim trgom. Po raziskavi Goldman Sachsa obstajata dve glavni vrsti – “ciklični”, ki ga poganjata upočasnjeno gospodarstvo in naraščajoče obrestne mere, in “strukturni”, ki ga poganja šok, kot je premoženjski balon ali katastrofa. Ta padec je cikličen, običajno traja 26 mesecev in traja 50 mesecev, da si delnice opomorejo. Delnice običajno padejo za 30 % in padejo ob kratkih dvigih, preden trg v teh ciklih doseže dno.

Obstaja več ključnih razlogov, zakaj naši strategi menijo, da bi delnice lahko še padle. Čeprav so se vrednotenja letos znižala, so se začela na zelo visokem vrhu ob izjemno nizkih obrestnih merah. Medtem ko številni delniški trgi po vsem svetu kotirajo nizko, ameriške delnice ne – vrednosti ameriških delnic so še vedno na ravni, ki je skladna z vrhuncem tehnološkega balona v poznih devetdesetih letih.

Del razlike v ocenah je verjetno razložen z boljšimi pričakovanji glede gospodarske rasti v ZDA in delniškim trgom, ki ima drugačno kombinacijo podjetij. Toda tudi s tem v mislih GS Research pravi, da je težko utemeljiti, zakaj trg v ZDA trguje v skladu s svojim 20-letnim povprečjem. To še posebej velja, ko so marže velikih tehnoloških podjetij pod pritiskom, kar ima za posledico ukinjanje delovnih mest in upad naložb. Medtem so se donosi državnih in podjetniških obveznic dovolj povečali, da so postale konkurenčna alternativa delnicam.

Zgodovinsko gledano je najboljši čas za nakup delnic takrat, ko je gospodarska rast šibka, vendar se bliža stabilizaciji. Čeprav naj bi se obeti za širitev pozneje letos izboljšali, se to še ni zgodilo. “Čas je vse,” pravijo strategi pri Goldman Sachs Research. “Šibko gospodarstvo, ki še vedno propada, se zelo razlikuje od gospodarstva, ki postaja manj slabo.”

Goldman Sachs Research napoveduje recesijo v Evropi kot ZDA se za las izognejo padcu. Toda tudi če največjemu svetovnemu gospodarstvu uspe še naprej rasti, naši delniški strategi pravijo, da obstaja veliko tveganje, da bodo vlagatelji cenili večje možnosti recesije v ZDA, preden delnice dosežejo dno. Njihov osnovni primer je, da bodo zaslužki leta 2023 ostali enaki.

Najvišja raven obrestnih mer bo verjetno pozitivna za delnice. Vendar pa naši strategi verjamejo, da se lahko donosi obveznic še povečajo, deloma zato, ker so ameriški oblikovalci politik osredotočeni na ohranjanje strožjih finančnih pogojev, da bi pomagali zajeziti inflacijo. Prav tako še vedno ni jasno, kako dolgo bodo obrestne mere ostale visoke, preden bodo centralne banke pripravljene znižati stroške izposojanja. Ekonomisti Goldman Sachsa ne pričakujte nobenih znižanj obrestnih mer od ameriške centralne banke Federal Reserve leta 2023.

Medtem pozicioniranje vlagateljev signalizira, da trg še ni dosegel dna. Z nekaterimi ukrepi so vlagatelji postali bolj obrambni in so prerazporedili svoje portfelje, da bi prevzeli manjše tveganje, vendar tokovi v delniške sklade ostajajo močni, zlasti v ZDA. Naši strategi pričakujejo, da bodo videli več znakov, da so vlagatelji kapitulirali pred medvedjim trgom, preden delnice dosežejo dno. .

Faza “upanja” na svetovnem borznem trgu bi se lahko začela pozneje letos, poroča Goldman Sachs Research. Ta okrevanja se običajno začnejo med recesijo, ko se vrednotenja povečajo. V preteklosti je bilo bolje vlagati v delnice takoj po dnu kot tik pred njim: povprečni 12-mesečni donosi so višji mesec po dnu kot mesec pred njim. “Zaradi tega menimo, da je prezgodaj, da bi se postavili za potencialni prehod na bikovski trg,” so zapisali strategi Goldman Sachsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *