Manchester United naprodaj: Koliko so vredni, kdo bi jih lahko kupil – in kaj sledi

Novice zahtevajo malo dela Manchester United je prekinil pogodbo s Cristianom Ronaldom da bo izpadel šele v drugi največji zgodbi, ki se bo v torek pojavila na Old Traffordu.

Toda tudi Ronaldov oster odhod je zasenčila novica, da je Družina Glazer je naročila bankam, naj poskrbijo za prodajo Uniteda.

Potrditev prve lige klub na trg je prišel po tem, ko je newyorška borza, kjer javno kotirajo, končala trgovanje za ta dan.

Novico, da bi lahko 17-letna vladavina družine Glazer nad Unitedom prešla v zadnjo fazo, so navijači vročično pozdravili. Vendar je malo verjetno, da bo to hiter postopek, izbira pa je med veliko.

Pobiranje klubov je lahko zmedeno. In Unitedov 333 besedna izjava — z govorjenjem o »ocenah«, »strateških alternativah« in »prihodnji rasti« — za laike ni bilo najlažje brati. Tako smo kot začetni vodnik po procesu poskušali odgovoriti na nekaj ključnih vprašanj.

pojdi globlje

POJDI GLOBLJE

Družina Glazer naroči bankam, naj poskrbijo za prodajo Manchester Uniteda


Kaj je rekla družina Glazer?

Avram in Joel Glazer sta v izjavi povedala, da razmišljata o prodaji kluba, saj “raziskujeta strateške alternative”.

Rekli so: »Moč Manchester United temelji na strasti in zvestobi naše globalne skupnosti 1,1 milijarde oboževalcev in sledilcev.

“Ker želimo še naprej graditi na zgodovini uspehov kluba, je upravni odbor odobril podrobno oceno strateških alternativ. Ocenili bomo vse možnosti, da bi zagotovili, da bomo najbolje služili našim navijačem in da bo Manchester United čim bolje izkoristil pomembne priložnosti za rast, ki so klubu na voljo danes in v prihodnosti.

“V tem procesu bomo ostali popolnoma osredotočeni na služenje najboljšim interesom naših oboževalcev, delničarjev in različnih zainteresiranih strani.”

Kako dolgo sta Glazerjeva lastnika Uniteda?

Družina Glazer je marca 2003 kupila svoje prve delnice v Manchester Unitedu – kar je znašalo slabe tri odstotke –. Nadaljevali so s postopnim povečevanjem svojega deleža, preden so junija 2005 dokončali popoln prevzem kluba s finančnim vzvodom.

Ko je bil odkup zaključen in je bil upoštevan menjalni tečaj, je bila končna vrednost okoli 790 milijonov funtov (1,5 milijarde dolarjev).

Malcolm Glazer leta 2005 (Foto: Getty Images)


Malcolm Glazer leta 2005 (Foto: Getty Images)

Je United dal navodila bankam?

ja Manchester United je razkril, da Raine Group, ki je delala na Chelsea prodaje v letošnjem letu, deluje kot ekskluzivni finančni svetovalec kluba.

Rothschild & Co, multinacionalna investicijska banka in podjetje za finančne storitve, deluje v imenu delničarjev družine Glazer.

Zakaj je torej Manchester United zdaj naprodaj?

Bilo je veliko zgodb, ki trdijo, da je družina Glazer razmišljala o prodaji v svojih kontroverznih 17 letih na čelu.

Toda tokrat je drugače.

Ameriška družina, ki ga ima v lasti NFL franšize Tampa Bay Buccaneers so bili tarča protestov navijačev od njihovega prevzema junija 2005.

V zadnjih letih so zaostajali za svojimi tekmeci v Premier League na in izven igrišča, čeprav so porabili več kot milijardo funtov za prestope Sir Alex Ferguson 2013 upokojen

Desetletje zatona

Sezona Vodja Položaj v ligi Osvojeni pokali

2013-14

Moyes, Giggs

7

0

2014-15

Van Gaal

4

0

2015-16

Van Gaal

5

1

2016-17

Mourinho

6

2

2017-18

Mourinho

2

0

2018-19

Mourinho, Solskjaer

6

0

2019-20

Solskjaer

3

0

2020-21

Solskjaer

2

0

2021-22

Solskjaer, Rangnick

6

0

Old Trafford, Unitedov stadion s 75.731 sedeži, nujno potrebuje prenovo in le malo kaže, da nameravata Glazerjeva zagotoviti denar za spremembe.

Glede na izjavo, ki jo je izdal United, bo njihov “strateški pregled” upošteval “oceno več pobud za krepitev kluba, vključno s prenovo stadiona in infrastrukture ter širitvijo komercialnih dejavnosti kluba po vsem svetu”.

Ali je družina Glazer navedla druge možnosti, ki bi jih lahko razmislili, razen popolne prodaje?

Iz besedila izjave kluba je bilo razvidno, da so odprti za pridobivanje sredstev na alternativne načine. To bi bilo podobno, kot so druge lastniške skupine pozdravile zunanje naložbe.

Fenway Sports Group je na primer prodala 10-odstotni delež v Liverpoolu Redbird Capitalu. Sicer pa je Silver Lake leta 2019 kupil 10-odstotni delež v City Football Group.

“Kot del tega procesa bo upravni odbor preučil vse strateške alternative, vključno z novimi naložbami v klub, prodajo ali drugo transakcijo, ki vključuje podjetje,” je dejal United v izjavi.

Opozorilo je tudi, da “ni nobenega zagotovila, da bo opravljeni pregled povzročil kakršno koli transakcijo, ki vključuje družbo”.

Z drugimi besedami: zunanja naložba ali dokončna prodaja ni zagotovljena.

Medtem naj bi United potencialno prodajo izkoristil za bolj odprto in transparentno vodenje kluba.

pojdi globlje

POJDI GLOBLJE

Zakaj odhod Cristiana Ronalda pomeni, da lahko Manchester United načrtuje prihodnost

Koliko je vreden Manchester United?

Klubi elitne Premier lige ne prodajajo pogosto – toda letošnji dogovor Todda Boehlyja o nakupu Chelseaja je dober začetek, če pomislite, koliko je United vreden.

pojdi globlje

POJDI GLOBLJE

Kako ocenjujete nogometni klub?

Boehly in Clearlake Capital sta za nakup Chelseaja porabila 2,5 milijarde funtov. Lahko rečemo, da bo družina Glazer lahko zahtevala višji honorar od tega.

Forbes, ameriški poslovni naslov, ki poskuša ovrednotiti nogometne klube, se strinja. Njihova zadnja vrednost kluba je bila 4,6 milijarde dolarjev. Takrat je bil vreden 3,7 milijarde funtov, zdaj pa je zaradi moči dolarja v zadnjih nekaj mesecih približno 3,85 milijarde funtov. (Treba je omeniti, da so zaradi tega sredstva s ceno funtov cenejša za Američane.)

Na drugi strani Atlantika je bila franšiza lige NFL Denver Broncos avgusta prodana za 4,65 milijarde dolarjev (3,87 milijarde funtov) skupini Walton-Penner. Forbes tudi ocenjuje Washington Commanders, še eno franšizo NFL na trgu, na 5,6 milijarde dolarjev (4,7 milijarde funtov).

Strokovnjak za nogometne finance Kieran Maguire je opozoril, da se je cena delnice Uniteda po novici o morebitni prodaji povečala za 17 odstotkov, kar je njihovi tržni kapitalizaciji dodalo skoraj 400 milijonov dolarjev (336,5 milijona funtov).

Če bi prišlo do popolne prodaje, ne bi bilo presenečenje, če bi United postal najdražja prodaja v zgodovini Premier League, kot so bili, ko so jih kupili Glazerji.

Kdo bi si jih lahko privoščil?

Sir Jim Ratcliffe, lastnik Ineosa in najbogatejši Britanec, je razpravljal o ideji o nakupu Manchester Uniteda. Je lastnik Nice v Franciji.

“Vse življenje sem navijač Manchester Uniteda,” je oktobra dejal Ratcliffe. »Srečal sem Joela in Avrama. So najlepši ljudje, moram reči, pravi gospodje.”

Elon Musk, najbogatejši človek na svetu in novi lastnik Twitterja, se je avgusta šalil, da želi kupiti United. Letos so se pojavile zgodbe, ki nakazujejo, da je bila družina Glazer v ekskluzivnih pogovorih z ameriškim zasebnim kapitalskim podjetjem Apollo Global Management.

Elon Musk se je šalil o nakupu kluba (Foto: Getty Images)


Musk se je šalil o nakupu kluba (Foto: Getty Images)

Štirje ameriški dražitelji so prišli v ožji izbor za nakup Chelseaja in pričakovali bi, da bo veliko zanimanje ZDA za United glede na priljubljenost Premier League pri ameriških vlagateljih.

Savdijci imajo NewcastleAbu Dhabi je all-in z Manchester City in Katar so svojo finančno težo vrgli za Paris Saint-Germain. Bi se lahko pojavil kupec iz Kuvajta, še ene z nafto bogate države? mogoče.

Kitajska je končala svoje naložbe v čezmorski nogomet, medtem ko bi lahko bil čas, da se Indija vključi v lastništvo Premier lige.

Preprosto povedano: morali boste biti prekleto bogati, da dokončate prevzem Manchester Uniteda. Prijaviti se morajo le tisti z najglobljimi žepi.

Je to kaj povezano z neuspehom v Superligi?

Od neuspelega poskusa ustanovitve odcepljene Super lige je bilo več klubov, ki so sodelovali pri projektu kupole, prodanih ali danih v prodajo.

LiverpoolV podobnem položaju sta tudi Unitedova velika tekmeca iz Premier lige. The Athletic je v začetku tega meseca razkril, da Fenway Sports Group, lastniki kluba, iščejo nove naložbe.

Ali je prodaja Liverpoola še bolj zapletena?

Dejstvo AnglijaDva največja in najbolj zgodovinska kluba sta naprodaj, je nekaj.

Na prvi pogled je Liverpool nedvomno privlačnejša ponudba.

Pred Unitedom so na igrišču in izven njega, z novim poligonom in pomembnim razvojem na Anfieldu.

Nova tribuna na Anfield Roadu, vredna 80 milijonov funtov, ki naj bi jo odprli naslednje poletje, bo zaključila FSG-jevo prenovo stadiona in povečala kapaciteto na 61.000 gledalcev. Za trening kompleks v Kirkbyju so porabili 50 milijonov funtov.

Tudi Liverpool je naprodaj (Foto: Getty Images)


Tudi Liverpool je naprodaj (Foto: Getty Images)

To so dejstva, ki jim ne morete ubežati in so zato privlačna za potencialne vlagatelje.

United potrebuje delo na Old Traffordu in obstaja želja, kot je bilo poudarjeno v torkovi večerni izjavi, izboljšati infrastrukturo kluba.

To ne bo poceni in to je nekaj, kar bodo potencialni kupci upoštevali, ko bodo ocenili vrednost Uniteda in koliko bodo morali porabiti.

Kateri klubi Premier lige so še naprodaj?

Čeprav kluba morda nista uradno na trgu, bi vsak lastnik razmislil o resni ponudbi. Na podlagi tega je skoraj vsaka zgornja stran na voljo po pravi ceni.

Zagotovo vemo, da je Liverpool naprodaj, medtem ko Bournemouth skozi proces, ki bo vključeval Billa Foleyja, ameriškega milijarderja in lastnika Vegas Golden Knights, iz Las Vegasa NHL franšize, postal njihov novi lastnik.

Kako je vzpon Newcastla vplival na stvari?

Savdski prevzem Newcastla je skupaj z Manchester Cityjem ustvaril še eno prvoligaško ekipo z na videz brezupno denarno jamo.

Newcastle je tretji na lestvici, dve mesti pred Unitedom in je že od začetka koledarskega leta v sijajni formi.

Čeprav to morda ni neposredno vplivalo na družino Glazer pri trženju najuspešnejšega kluba v Premier League, so še en domači tekmec, ki mu bodo težko sledili v smislu naložb.

Zakaj je bilo njihovo lastništvo sporno?

Navijači Uniteda že dlje časa protestirajo iz več razlogov. Začelo se je, ko so si sposodili denar proti Unitedu, da bi financirali svoj odkup. Dve leti po zaključku sovražnega prevzema je bil klub zadolžen za 660 milijonov funtov.

Dolg je bil razdeljen med klub in Red Football, naložbeno sredstvo, s katerim so Glazerji kupili United, čeprav bi bil klub odgovoren za plačilo obresti.

Posledično je United med letoma 2006 in 2010 v povprečju izplačal 95 milijonov funtov letno za servisiranje dolga.

Old Trafford potrebuje prenovo (Foto: Getty Images)


Old Trafford potrebuje prenovo (Foto: Getty Images)

Navijači menijo, da bi bilo treba prihodke kluba reinvestirati v klubsko infrastrukturo, kot so stadion, akademija in prva ekipa, namesto da bi se ukvarjali s plačili obresti.

Ta dolg so refinancirali z izdajo obveznic v vrednosti 500 milijonov funtov in nato klub uvrstili na newyorško borzo leta 2012. Ustvarjeni denar so razdelili med bančne račune Glazerjevih in zmanjšali dolg kluba.

Družina Glazer je leta 2016 iz kluba začela črpati tudi dividende.

Od takrat so prejeli več kot 150 milijonov funtov dividend in so edini lastniki v Premier ligi, ki prejemajo izplačila na ta način.

V zadnjem nizu finančnih računov Uniteda je za leto, ki se je končalo junija 2022, klub zabeležil čisto izgubo v višini 115,5 milijona funtov, medtem ko se je njihov neto dolg povečal za 95,4 milijona funtov na skupno 514,9 milijona funtov.

pojdi globlje

POJDI GLOBLJE

Kako ne kupiti nogometnega kluba

(Foto: Getty Images)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *