Mala podjetja in kupci se vračajo na počitniške trge

Trgi malih podjetij

Ljudje kupujejo božične nakit v zimski vasi Bryant Park 15. novembra v New Yorku. Julia Nikhinson/Associated Press

NEW YORK – Nedavni večer v začetku novembra so bili kupci na newyorški tržnici Bryant Park v prazničnem duhu že dolgo pred črnim petkom. Iz svečarske stojnice je dišalo po borovcih, ljudje so grabili medenjake in topel jabolčnik, drsalci pa so vrteli osmice po drsališču v središču tržnice.

Po dveh letih pandemičnih praznikov, ko so ljudje zapravili več dolarjev na spletu, so kupci spet v veljavi v trgovinah in na tržnicah. Mala podjetja pravijo, da se začenja počutiti kot božič, tako čustveno kot finančno.

“Vsekakor je bilo več kot lani,” je dejala Sallie Austin Gonzales, izvršna direktorica podjetja Beacon, newyorškega proizvajalca mila SallyeAnder. To je njeno drugo leto na tržnici v Bryant Parku – uradno imenovani Holiday Shops by Urbanspace v Bank of America Winter Village v Bryant Parku.

“Ljudje izkoriščajo to, da so spet del družbe in hodijo naokoli.”

Božični sejmi so že stoletja priljubljeni v Nemčiji in Avstriji, kjer jih imenujejo Christkindlmarkets, ter drugod po Evropi. V zadnjih desetletjih so postali bolj priljubljeni v ZDA, pojavljajo se v Chicagu, Atlanti, San Franciscu in številnih drugih mestih. V New Yorku sta leta 1993 začela delovati tržnica Grand Central Market in tržnica Union Square.

Urbanspace zdaj upravlja tri počitniške trge v New Yorku: Bryant Park, Union Square in Columbus Circle. Pandemija je upočasnila praznovanje leta 2020, ko so odprli le pomanjšani Bryant Park. Lani je bil Bryant Park odprt s polno zmogljivostjo, Union Square pa je imel 80 % zmogljivosti, Columbus Circle pa 50 % zmogljivosti. Letos ne le, da so vsi trije trgi zapolnjeni, Urbanspace dodaja še enega v Brooklynu, ki se bo odprl 28. novembra. Prodajalci se prijavijo za pop-up prostore in Urbanspaceu plačujejo tedensko ali mesečno najemnino.

“Prejeli smo več prijav kot kdaj koli prej, kar nam pove, da so prodajalci navdušeni nad vrnitvijo v igro pojavnih oken,” je povedal Evan Shelton, direktor Pop-Up Markets pri Urbanspace. “Sem zelo optimističen.”

Doslej se je peš promet nekoliko povečal kot lani, saj se turizem še naprej izboljšuje, je dejal Shelton. Čeprav je število turistov še vedno pod ravnjo iz leta 2019, turistična skupina NYC & Company do konca leta 2022 pričakuje 56,4 milijona domačih in mednarodnih obiskovalcev, kar je 30 % več kot pred letom dni. To je dobro za mala podjetja, saj lahko praznična nakupovalna sezona predstavlja 20 % letne prodaje.

Za Austina Gonzalesa, izvršnega direktorja podjetja SallyeAnder v Beaconu v New Yorku, je tržnica Bryant Park način za spoznavanje novih strank in ogled, kaj jim ustreza. Letos sta bila priljubljena njena mila za razstrupljanje z ogljem z limonsko travo in naravna kad za odganjanje žuželk. Tako kot večina podjetij se sooča z višjimi stroški za vse, od oljčnega olja do papirnatih vrečk. Svoja mila je podražila z 8 na 9,25 dolarja.

“Počitniške trgovine opravljajo odlično delo za nas,” je dejala. “Vidimo na tisoče in tisoče strank in dobimo ogromno novih nasvetov, idej, predlogov in izjav.”

Za nekatera mala podjetja so trgi dobrodošel oddih po težkih nekaj letih. Elizabeth Ryan, ki je lastnica in upravljavka Breezy Hill Orchard v Staatsburgu v New Yorku, je dejala, da je prvi izbruh COVID-19 povzročil, da so njeni prihodki leta 2020 padli za 80 %.

Ryan je eden od ustanoviteljev zelenega trga Union Square in dolgoletni prebivalec tržnic na Manhattnu, kjer prodaja jabolčnik, krofe in medenjake. Povedala je, da si je njen sadovnjak večinoma opomogel, k čemur je pripomogla letošnja dobra letina jabolk. Toda počitniški trgi ji dajejo prepotrebno povečanje dohodka.

“Radi delamo za počitniške trge, to nam je zelo pomagalo premagati vse vrste težav,” je dejala.

Priprave na praznične sejme so delovno intenzivne, saj morajo številna mala podjetja svoje izdelke kupovati kilometre daleč in preživijo dolge ure, ko skrbijo za svoje stojnice. Ryanova kmetija je 100 milj severno od mesta in Ryan prihaja skoraj vsak dan. Toda biti na tržnici in opazovati, kako New York okreva po pandemiji, je vredno truda.

»Ponovno odprtje trgovin in vrnitev božiča lani je bilo zelo razposajeno in veselo. Upam, da bo tako tudi letos,« je dejala.

Medtem ko obiskovalci prazničnega trga morda čutijo ščepec 40-letne visoke inflacije, Lisa Devo, lastnica tovarne mila in papirja iz Nyacka, proizvajalca sveč in drugih dišečih izdelkov, pravi, da kupci še vedno iščejo cenovno ugodno poslastico ali darilo. Devo, ki ima stojnico v Bryant Parku približno sedem let, ima šest ali sedem izdelkov pod 25 $ in malo nad 50 $. Nekaj ​​cen je morala dvigniti, na primer sveče, ki so stale 28 dolarjev, se zdaj prodajajo za 32 dolarjev.

Stranke se leto za letom vračajo k njeni liniji izdelkov “Roland Pine”, vključno s svečami in difuzorji, ki imajo vonj po borovcih, ki se širijo iz njene stojnice. Devo dišavo imenuje “zvezda našega podjetja.”

“Dobro se počutimo za manj kot 50 dolarjev,” je rekla. »Ljudje bodo za svečo porabili 30 dolarjev. Ni tako, kot da bi zapravili 10.000 dolarjev za kavč ali kaj podobnega. … Pravzaprav nisem videl veliko zavrnitev.«

Večino prihodkov Tovarne mila in papirja predstavljajo veleprodajna naročila, vendar prodaja izdelkov na tržnicah po maloprodajnih cenah daje zagon. “Upamo na odlično leto – vsako leto primerjamo naše številke in začeli smo odlično.”

Povedala je, da se zdi množica večja kot lani, čeprav se pred pandemijo še vedno ne počuti povsem “normalno”. Meni, da je strah pred COVID-19 popustil in je vesela, da je mask manj.

»Torej mislim, da je dobro. Zdi se, kot da se stvari vračajo na enak način.”


Za ponastavitev gesla uporabite spodnji obrazec. Ko pošljete svoj račun po e-pošti, vam bomo po e-pošti poslali kodo za ponastavitev.

« Prej

Naslednji ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *