Lulino prizadevanje za povečanje porabe v Braziliji razburka trge

RIO DE JANEIRO — Med kampanjo je Luiz Inácio Lula da Silva obljubil ohranitev obsežnega socialnega programa, zvišanje minimalne plače in izboljšanje zdravje in porabo za izobraževanje. Zdaj novoizvoljeni brazilski predsednik poskuša uresničiti te obljube – in vlagatelji so zaskrbljeni.

Da Silvina tranzicijska ekipa je v sredo zvečer kongresu predstavila osnutek predloga za izogibanje ustavno določeni omejitvi porabe z ustvarjanjem sredstev za socialno pomoč. Nato je v četrtek na pogovorih o podnebju v Egiptu ponovil, da posveča malo pozornosti temu, ali bi njegovi načrti za vodenje družbeno odgovorne vlade lahko povzročili razprodajo živčnih špekulantov.

Ob začetku trgovanja v četrtek je brazilska valuta padla na najšibkejšo raven v primerjavi z dolarjem po juliju, referenčni delniški indeks Bovespa pa je padel za več kot 2,5 %, preden je nekaj ur kasneje zmanjšal izgube. Trgovci so začeli ceniti dvig obrestnih mer naslednje leto in ne znižanje, saj je Silvin predlog “potrdil (fiskalno) tveganje, ki je bilo prej le govorica,” je dejal Sérgio Vale, glavni ekonomist pri MB Associados.

Da Silva je večkrat dejal, da so odzivi trga prenapihnjeni, in trdil, da vlagatelji zanj veljajo drugačna merila kot sedanji predsednik Jair Bolsonaro. Opozoril je na svoje rezultate ustvarjanja vključujoče rasti ob spoštovanju fiskalne odgovornosti v prejšnjih dveh predsedniških mandatih, od 2003 do 2010.

Toda trenutno stanje brazilskega in svetovnega gospodarstva je v popolnem nasprotju z živahnimi dnevi blagovnega supercikla in da Silva ima veliko manj manevrskega prostora. V njegovem zadnjem letu na položaju je bilo več kot 21 % proračuna njegove izvršne veje diskrecijskega proračuna, v primerjavi s samo 6,3 % leta 2023, glede na kongresno poročilo o proračunu za naslednje leto.

Skepticizem vlagateljev glede zavezanosti njegove levičarske Delavske stranke fiskalnemu omejevanju so ponovno podžgali predlog porabe za leto 2023, da Silvine pripombe in njegova možna izbira za finančnega ministra, ki so se pojavile v brazilskih časopisih.

»Težko je videti kakšne pozitivne točke; Samo vidim težave,« je o predlogu porabe povedala Zeina Latif, ekonomistka svetovalnega podjetja Gibraltar. Dodala je, da obžaluje, da v njen razvoj niso bili vključeni tehnokrati. “Gre za čisto politično govorjenje, brez strokovnega znanja, brez zavezanosti kakršnim koli reformam, samo zahteva, da se porabi več,” je dejal Latif.

Proračun ne vključuje sredstev za vzdrževanje brazilskega programa socialne pomoči na mesečni ravni 600 realov (110 USD). V skladu s pogoji predlagane ustavne spremembe bi bil celoten program – ocenjen na 175 milijard realov (32 milijard dolarjev) – izvzet iz omejitev porabe. Dodatnih 18 milijard realov bi prejele družine z majhnimi otroki, ki bi prejele dodatnih 150 realov na mesec.

Trg je napovedoval primanjkljaj naslednje leto, vendar na približno polovici predlagane ravni, je dejal Latif, ki je tudi kritiziral Bolsonarovo večkratno uporabo ustavnih sprememb za izogibanje zgornji meji.

Nekateri da Silvini komentarji so vlagatelje prestrašili. 10. novembra je imel vnet govor v glavnem mestu Brasilia, v katerem je obljubil, da bo dal prednost boju proti lakoti ne glede na pomisleke trga.

“Če bo, ko bom končal ta mandat, vsak Brazilec spet pil kavo, kosilo in večerjo, bom izpolnil svoje življenjsko poslanstvo,” je dejal z zadušenim glasom. Nato je kritiziral fiksacijo trga na fiskalno disciplino in dejal, da je čas za “novo paradigmo”. Tega dne je valuta izgubila skoraj 4% svoje vrednosti v primerjavi z dolarjem.

“Nima smisla razmišljati le o fiskalni odgovornosti, saj moramo začeti razmišljati o družbeni odgovornosti,” je v četrtek dejal da Silva. Dodal je, da omejitev porabe odvzema denar zdravstvu, šolstvu, tehnologiji in kulturi.

“Ah, ampak če to rečem, bo borza padla, dolar bo šel gor,” je nadaljeval. “Bodi potrpežljiv. Ker dolar ne raste in borza ne pada zaradi resnih ljudi, ampak zaradi špekulantov.«

Da Silvin predlog bo moral sprejeti oba domova kongresa pred koncem leta, da bo začel veljati leta 2023. Predsednik senata Rodrigo Pacheco, ki je potoval v Egipt z da Silvo, je dejal, da podpira odstranitev programa socialnega varstva iz omejitve porabe.

Ekonomisti pravijo, da je da Silvin prvi mandat, od leta 2003 do 2006, zaznamovala fiskalna odgovornost, čeprav je njegova politika rešila več deset milijonov ljudi iz revščine. Poraba se je v njegovem drugem mandatu povečala kot odgovor na svetovno finančno krizo 2007–2008.

Strahovi izvirajo predvsem iz mandata njegove izbrane naslednice Dilme Rousseff, prav tako iz delavske stranke. V dveh predsedniških mandatih je nadaljevala in razširila Silvine ukrepe, največje latinskoameriško gospodarstvo pa je padlo v najhujšo recesijo v zadnjem stoletju.

Rousseffova je bila na koncu obtožena zaradi kršitve zakonov o davčni odgovornosti. Omejitev porabe je leta 2016 uvedel njen naslednik, da bi povrnil zaupanje trga.

“Ljudje na Lulo gledajo, kot da bi bila Dilma,” je opozorila brazilska ekonomistka in profesorica Univerze Johns Hopkins Monica de Bolle, ki se je nanašala na da Silvo z njenim vzdevkom. “Toda Dilma ni nikogar poslušala. Lula je pravo nasprotje: je politična žival, ne tehnokrat. Bolj kot karkoli drugega je Lula zelo pragmatičen.”

Da Silvina izbira za podpredsednika govori o tem pristopu: Geraldo Alckmin, nekdanji desnosredinski tekmec, je bil tri mandate guverner zvezne države Sao Paulo, brazilske gospodarske velesile.

Henrique Meirelles, nekdanji predsednik centralne banke in finančni minister, ki je bil najglasnejši zagovornik oblikovanja zgornje meje porabe, je prav tako podprl Silvovo prizadevanje za pridobitev dovoljenja za dodatno porabo za kritje nadaljnje socialne pomoči.

“Ni protislovja med fiskalno in družbeno odgovornostjo,” je Meirelles v četrtek dejal na Twitterju. “Fiskalna odgovornost omogoča vzdržnost (javne porabe). Novoizvoljeni predsednik Lula je vladal zelo uspešno, sledil tej liniji, in verjamem, da bo spet sledil tej liniji.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *