Letni komentar Jima Harbaugha doda še eno plast začimb velikemu dvoboju Michigan proti Ohio State

Jim Harbaugh je končno premagal Ohio State. Kot glavni trener Michigana je izgubil svojih prvih pet proti Buckeyes, neuspeh, ki je opredelil njegov sicer dokaj uspešen mandat. To je spodbudilo nekatere pozive k njegovi odstavitvi leta 2020, ko se je sezona 2-4 končala z igro proti ekipi Buckeyes, ki jo je odpovedal COVID, dejanje, ki se je zdelo usmiljeno.

pred enim letom pa njegova ekipa je ustrahovala Ohio State 42-27 v snežnem metežu in premagali program, ki je na videz pustil tekmece za seboj. Michigan je bil tisti, ki se je odpravljal na tekmo prvenstva Big Ten Championship in končnico po tem. Vse je bilo nenadoma drugače.

Harbaugha so vprašali, ali so ga v preteklih letih spodbudili komentarji trenerjev in igralcev Buckeyeja.

“Nadaljujmo s ponižnimi srci, uberimo visoko pot,” je dejal Harbaugh. “Vsekakor so bile povedane stvari, ki so nas zagotovo spodbudile, da naredimo več.”

Zamolčal je. Lahko bi se končalo tam. Ni. Skromno srce in pot na cesti sta pozabljena.

“Včasih na tretji bazi stojijo ljudje, ki mislijo, da so zadeli trojko … a niso,” je dejal Harbaugh.

Trenerju Ohio Statea Ryanu Dayu je bil to popoln strel. Po Harbaughovih mislih je bilo Dayu enostavno, ko je leta 2019, brez trenerskih izkušenj in samo dve leti v Columbusu, dobil ključe programa, ki ga je Urban Meyer spremenil v nacionalno elektrarno.

Harbaugh pa je bil skoraj rojen v to. Odraščal je v Ann Arborju s svojim očetom Jackom, ki je delal kot pomočnik takratnega michiganskega nogometnega trenerja Boja Schembechlerja. Igral je pri Michiganu in dosegel 2-0 kot začetnik proti Buckeyes. Tudi z igralskim pedigrejem v NFL je njegova trenerska kariera vključevala tri sezone pri FCS San Diego, oživitev Stanforda in vodstvo San Francisco 49ers do Super Bowla, preden se je vrnil v U of M.

Glavni trener Michigana Jim Harbaugh (levo) in glavni trener Ohio State Ryan Day (desno) se bosta srečala v soboto v mega dvoboju ekip z rezultatom 11-0.  (Fotografija Aaron J. Thornton/Getty Images)

Glavni trener Michigana Jim Harbaugh (levo) in glavni trener Ohio State Ryan Day (desno) se bosta srečala v soboto v mega dvoboju ekip z rezultatom 11-0. (Fotografija Aaron J. Thornton/Getty Images)

In tako je bil tretji osnovni komentar nedvomno nastajal dolgo, dolgo časa.

In to je začimba, zaradi katere je to rivalstvo tako posebno in naredi to posebno igro celo večjo, če je mogoče, od spopada med dvema ekipama z rezultatom 11-0 in vsega, kar spada zraven, v soboto popoldne v Columbusu.

“Rahlo nepomembno,” je o ponedeljkovem komentarju dejal Harbaugh. “Mislim, da je nepomembno.”

Vendar se ni, vsaj ne za Ryan Day.

Res je, da je bil 43-letni Day rojen v New Hampshiru, ne pa v nekem nogometnem privilegiju. Igral je branilca na Univerzi v New Hampshiru in se z minimalnim pedigrejem povzpel po trenerskih vrstah prek štirih fakultet in dveh ekip NFL. Meyer ni sentimentalist. Leta 2017 je najel Daya kot soofenzivnega koordinatorja na podlagi njegove sposobnosti, da pomaga Bucksom zmagati.

Plus, ne glede na to, kako je dobil službo, ima Day 45-4 v štirih sezonah na OSU.

Kljub temu celo oboževalec skupine Buckeyes ve, da je dovolj jedra resnice in potenciala, da postane večja resnica, da je črta zbadajoča in zato naredi to soboto potencialno odločilno za oba.

Dan potrebuje tega. Ima preveč talenta, da bi izgubil zaporedne tekme proti Michiganu. Prav tako je dosegel, da je zvezna država Ohio odštela 1,9 milijona dolarjev na leto, da bi zvabil obrambnega koordinatorja Jima Knowlesa iz zvezne države Oklahoma, da bi okrepil obrambo Buckeyeja, ki je bila prestavljena na leto 2021.

Igra je igra. To je tisto, kar se spomni, kar se spomni. “Kot dva superjunaka, ki hodita drug za drugim,” je dejal Harbaugh. Meyer je bil s 7-0 proti ekipi North. Day ne bo odpuščen, a začetek proti Michiganu z rezultatom 1-2 je zgovoren. Še huje je, da s to ožjo skupino spet zamudite končnico.

Ali je manjša različica Meyerja (enega najboljših trenerjev te dobe, ki je bil sam premalo navdušen z več ekipami Buckeye)? Ali lahko vzdržuje ali celo dvigne program?

To je breme treniranja na mestu, kjer se vse pričakuje.

“Pričakujemo, da jih vse zmagamo,” je dejal Day prejšnje poletje na OSU. “… tako pač je.”

Ne moreš zmagati vseh, če izgubiš proti Michiganu. Ne morete zdržati prav dolgo, če vašemu programu primanjkuje fizične moči, temelja vsega, kar je legendarni trener Woody Hayes kdaj zgradil. Vsa žaljiva pirotehnika in vse zmage nad Indiano in Rutgersom ne štejejo veliko.

In zagotovo ne morete dovoliti, da vam Jim Harbaugh čivka, da ste rojeni na tretji bazi. In morda to Harbaugh ve. Ni znan po svoji duhovitosti, zato se zdi, da je užival v tem.

“Ni potrebe za sovraštvo,” je o rivalstvu dejal Harbaugh. “Bodi hvaležen nasprotniku … Bodi hvaležen, da imaš priložnost igrati v tej igri.”

Lep občutek, vendar ne temelji na zgodovinski realnosti. Pred letom dni so ga razglasili za poraženca. Leto kasneje upa na zmagoviti niz. Pri nobenem trenerju v tej igri nikoli ni več ali manj pritiska; obsedenost je 365 dni v letu.

Kljub temu Harbaughu ni več treba dokazovati, da zmore, ampak samo, da zmore znova. In Ryan Day mora dokazati, da si je to, kar je dobil, zaslužil.

To je drugačen preobrat v sezoni, kjer je vse in vsako prvenstvo še vedno mogoče za vsako ekipo, vključno s porazom, večnim razočaranjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *