Lekcije z medvedjega trga in kdaj bo konec zime

Vir: AdobeStock / rustamank

Lex Sokolin je glavni ekonomist v velikem podjetju blockchain ConsenSys.
__________

Malo je reči, da je trg kriptovalut v razcvetu. Januarja 2021, komaj devet let po začetku trgovanja, je skupna vrednost trga kriptovalut dosegla 1 bilijon dolarjev (USD) – sredstvo, ki je po mnogih standardih najhitreje doseglo ta mejnik. Deset mesecev pozneje, 10. novembra 2021, se je razred sredstev skoraj potrojil na 2,9 bilijona dolarjev, saj je več žetonov doseglo najvišje vrednosti vseh časov.

Skale in piksli se redno prodajajo za milijone, vključno s profilnimi slikami Twitter so bile preplavljene z laserskimi očmi in evforija ni poznala meja.

Vendar pa je le en mesec kasneje tržna kapitalizacija padla na 2,3 bilijona dolarjev, kar je -21-odstotno zmanjšanje. Do sredine junija 2022 je celoten tržni razred padel na tržno kapitalizacijo 800 milijard USD, kar je več kot -70 % manj od njegove rekordne vrednosti.

Za s seboj? Kripto zima je tu, veliko evforije je izhlapelo zaradi tesnobe in zmede.

Z opravičilom Marku Twainu poroča p Splet3Njegova smrt je bila močno pretirana. V letih 2011, 2013 in 2018 smo šli po tej poti volatilnosti, da bi se vrnili. A vprašanje ni toliko, če se bodo, ampak kdaj se bo pokazala luč na koncu tunela.

Lekcije iz kripto zime

Ključni zaključek te najnovejše borze je, da so pretirane pripovedi in težnja po visokih donosih spodbudili “pohlep” med vlagatelji. Čeprav se pogosto domneva, da je to povezano z malimi vlagatelji, je ta cikel pokazal, da so se celo najbolj modrokrvne investicijske družbe zapletle v nevarno in nezdravo vedenje.

Drugič, postalo je očitno, da morajo biti v ekosistemu Web3 številna prevladujoča načela oblikovanja žetonov trdna. Na primer, ugotovljeno je bilo, da žetoni, ki se za podporo cene zanašajo na stalno rast omrežja, ne zadostujejo, upravljanje kot ključno ciljno funkcijo žetonov pa je treba izboljšati.

Imetniki žetonov potrebujejo in si zaslužijo več.

Poleg tega morajo vlagatelji razumeti, da kripto še ni upravičilo pripovedi o alternativnem razredu sredstev, saj je tesno povezano s tradicionalnimi razredi sredstev. Na primer, tržna kapitalizacija kriptovalut je poskočila toliko kot Državne rezerve (Fed) obdržala tečaje blizu ničle, podobno kot delnice. Toda takoj, ko je Federal Reserve telegrafirala, da namerava zvišati obrestne mere, so se vrednotenja začela sesuvati.

Zadnja pomanjkljivost je, da je veliko protokolov v prostoru zasnovanih tako, da delujejo kot “Lego” denar in ustvarjajo netrajnostne donose, namesto da bi imeli primer uporabe v resničnem svetu. Posledično te vrste protokolov, zlasti znotraj decentraliziranih financ (DeFi), sta se razšla. Protokol mora imeti funkcijo ohranjanja uporabe in spodbujanja rasti skozi čas.

Kljub zelo stresnim tržnim razmeram in nizkim cenam so protokoli DeFi (npr. Duh, Spojinain MakerDAO) so ostali odporni, hkrati pa ohranili svojo kreditno sposobnost in vrednost. Vlagatelji, ki so si izposodili pri teh protokolih, so bili zaščiteni s pametnimi pogodbami, ki so posojilojemalce samodejno prisilile k odplačilu posojil. To ne pomeni, da so protokoli DeFi 100-odstotno varni, vendar so parametri tveganja za zaščito vlagateljev delovali tako, kot bi morali vsaj za najboljše protokole posojanja. Poleg tega je imel vsak od teh primerkov jasno in dragoceno funkcijo, uporabnike pa so pritegnili zaradi določenih namenov.

Najpomembnejša lekcija je, da kljub zimskemu vetru, ki je zajel ulice Web3, ni znakov, da bi se dejavnost razvijalcev ali privlačnost do Web3 upočasnila.

Ethereum (ETH) ostaja eden najmočnejših ekosistemov za nadarjene razvijalce in je obnovil to zaupanje z zagotavljanjem “Združitev,« najbolj kritična nadgradnja v zgodovini blockchaina. Solana (SONCE) in kozmos (ATOM) tudi ekosistemi pridobijo neverjetno moč. Konkurenca za nadarjene razvijalce ostaja huda z novimi ekosistemi prve stopnje, kot je npr Apt v nastajanju.

Kdaj bo konec zime

Seveda nihče nima kristalne krogle glede tega, kako dolgo bo trajala Crypto Winter. Čeprav je nemogoče napovedati prihodnost, lahko črpamo vpoglede iz preteklih ciklov in sedanjih dogodkov, da vodimo naslednji val evforije.

Kot smo že omenili, je trg Web3 tesno prepleten s tradicionalnimi tržnimi cikli. Ker Fed in druge centralne banke po svetu nadaljujejo s sokolovo denarno politiko kot odgovor na trenutno gospodarsko okolje, je varno domnevati, da se bodo nizke cene nadaljevale.

Ko pa pride do stabilnosti in preobrata treh pomembnih dejavnikov, ki poganjajo cene premoženja – rasti, inflacije in politike – lahko pričakujemo pot navzgor.

Poleg tega se je treba v celoti spopasti z vsemi okužbami iz Terra USD in Luna kolapskot tudi vse vprašljive odločitve o obvladovanju tveganj, ki so ga spremljale, kot npr Tri velike puščice (3AC), Celzijain Voyager. Številni tehnični podatki trenutno signalizirajo izčrpanost prodajalcev, vendar bi lahko še naprej videli nove padce, ne da bi obravnavali te kritične težave.

[Editor’s note: the article was written before the collapse of the FTX crypto exchange.]

Kaj je naslednje za kriptovalute

Neizogibno je, da prej ali slej bo splošno sprejetje blockchain tehnologijo, ki povečuje povpraševanje po blokovskem prostoru in žene naslednji val uporabnikov posvojitev.

Upravljanje tveganj v DeFi je še vedno v zgodnji fazi razvoja v primerjavi s tradicionalnimi financami. Pričakujem, da se bodo “naivna” orodja za obvladovanje tveganj razvila na vrhu primitivne plasti protokola DeFi.

Vodilni protokoli v DeFi bodo verjetno še naprej šli skozi iteracije, da bodo sledili tržnim silam in ostali ustrezni.

Tisti, ki so temeljni za ekosistem, bodo imeli kritične lastnosti, kot so tehnične inovacije, visoka varnost in zaupanje, ki se izkazuje z količino kapitala, zaklenjenega v njihovih pametne pogodbe.

Protokoli DeFi bodo razvili svojo večverižno strategijo ali se bodo v veliki meri zanašali na platforme, ki povezujejo kripto trge v vseh verigah, da bodo še naprej oblikovali odprte finance in iskali nove pristope za pomoč pri krepitvi bilanc stanja in cen žetonov.

Različni tokovi prihodkov bodo ključni za sledenje dinamičnim tržnim ciklom.

Na primer, nedavno odobreno kripto podprto podjetje Aave stabilni kovanci bo kopičil obresti v svoji blagajni, kar mu bo omogočilo nadaljnje financiranje prihodnjih projektov, kar je strategija, ki ji lahko sledijo drugi protokoli.

Kripto zime služijo kot opomnik, da je volatilnost sestavni del finančnih trgov. Glede na veliko vizijo Web3 je preudarno nadaljevati previdno. Posledice dot-com balona so potrdile, da inovativne organizacije in tehnologije prenašajo nevihte. Ista zgodba bo z Web3.

____

Nauči se več:
Milijarder Michael Saylor pravi, da bo Bitcoin po zlomu FTX prišel na prvo mesto
Bogati oče, revni oče, avtor Robert Kiyosaki pravi, da bo BTC pri tej ceni dosegel dno, brez skrbi zaradi zloma

The Shark Tank Superstar verjame, da se bo trg Crypto Bull začel po tem dogodku
Crypto Expert verjame, da lahko ta katalizator sproži še en bikovski trg – Ali prihaja okrevanje trga?

Strokovni trgovec Peter Brandt pravi, da obstaja 50-odstotna verjetnost, da lahko Bitcoin pade na nič
Novogratz iz Galaxy Digital dvomi, da bo Bitcoin kadar koli prebil mejo 30.000 $

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *