Layer 2 kljubuje tržnemu strahu, saj Matter Labs zbere 200 milijonov dolarjev

Zero-Knowledge Rollup dobiva zagon v tekmi za skaliranje Ethereuma

V spodbudo Layer 2s je Matter Labs, ekipa za nastajajočim omrežjem zkSync 2.0, zbrala 200 milijonov dolarjev v krogu serije C, ki sta ga vodila Blockchain Capital in Dragonfly, je podjetje objavilo 16. novembra.

Zadnji krog prinaša skupno financiranje Matter Labs na 458 milijonov dolarjev, vključno z 200 milijoni dolarjev za ekosistemski sklad BitDAO. V zadnjem krogu sta se pridružila tudi Andreessen Horowitz in Lightspeed Venture Partners.

Jedrni motor

ZkSync 2.0 je sveženj brez znanja (ZK), ki se ponaša z združljivostjo z navideznim strojem Ethereum (EVM) – osrednjim motorjem, ki poganja pametne pogodbe Ethereum.

ZkSync 2.0 se trenutno uvaja v trifaznem procesu zagona glavnega omrežja. Prejšnji mesec je omrežje končalo “izstrelitev baby alpha,« med katerim bodo samo Matter Labs lahko eksperimentirali z verigo, da bi potrdili, da deluje pravilno in po pričakovanjih. Zaključene bodo tudi revizije.

WhatIszkSync

Kaj je zkSync?

Vodnik po korakih do visoko zmogljivega omrežja Blockchain

Omrežje se bo nato premaknilo v fazo “fair onboarding alpha”, ki bo stanovanjem ekosistema omogočila uvedbo in testiranje svoje kode na zkSync 2.0. Danes je Matter Labs tudi objavil, da bo v tem obdobju izdal svojo kodo prek odprtokodne licence MIT.

“Vse, kar ni popolna odprtokodnost, je funkcionalna cenzura,” je za The Defiant povedal Steve Newcomb, produktni direktor pri Matter Labs. “To je cenzura idej in inovacij.”

Spremljanje v realnem času

ZkSync 2.0 se bo nato premaknil v javno lansiranje pred letom 2023. Newcomb je za The Defiant povedal, da namerava na zkSync 2.0 zagnati več kot 175 ekosistemskih projektov, vključno z Uniswap Aave, Curve in Chainlink.

Ekipa je tudi napovedala, da bo OpenZeppelin, podjetje za varnost pametnih pogodb, zagotavljalo stalne revizijske storitve za svojo kodo zkSync 2.0. Osebje OpenZeppelin bo imenovano tudi za tehnične in varnostne svetovalce za Matter Labs.

Najvišja prioriteta

“Neprekinjeno spremljanje v realnem času presega enkratne revizije in zagotavlja popolno zaščito in brezskrbnost,” je dejal Newcomb. »Varnost je za nas glavna prednostna naloga in želimo zmanjšati tveganja za celoten ekosistem. Izjemno smo ponosni, da sodelujemo z OpenZepplinom kot varnostnim partnerjem.”

Newcomb je dejal, da OpenZeppelin že nekaj mesecev analizira svojo kodo in da bo revizija objavljena “v zelo bližnji prihodnosti.”

Newcomb je tudi dejal, da bo Matter Labs, če lansira žeton, eno tretjino svoje ponudbe namenil notranjim osebam in vlagateljem, dve tretjini žetona pa skupnosti. Dejal je, da so konkurenčni projekti polovico svoje ponudbe žetonov namenili insajderjem.

IsBinanceNext

Cilj CZ je pokazati, da se Binance razlikuje od FTX

Binance začne razkrivati ​​sredstva denarnice v Transparency Push

Zbirni paketi združujejo transakcije na ravni 2, preden jih pošljejo v paketih v glavno omrežje Ethereum, kar ponuja nižje provizije za transakcije in hitrejše čase izvajanja kot raven 1.

Toda optimistični skupni nabor, vrsta skupine, ki jo uporabljajo najvišja omrežja 2. plasti glede na tržni delež, Arbitrum in Optimism, žrtvujejo nekaj razširljivosti v zameno za lažjo združljivost EVM. Tudi dvigi iz optimističnih zbirk se obdelajo sedem dni.

Čeprav paketi združevanja, ki jih poganja ZK, zagotavljajo večjo hitrost in razširljivost kot njihove optimistične alternative, obstoječe rešitve združevanja ZK — kot je veriga zkSync 1.0 podjetja Matter Labs — ne nudijo združljivosti z EVM.

Zbirke

ZkSync 1.0 ima skupno zaklenjeno vrednost 53 milijonov dolarjev, glede na uro L2. Za primerjavo, Arbitrum, največje združeno omrežje, ima TVL 2,3 milijarde USD.

Toda 20. julija Matter Labs, Polygon in Scroll napovedal delajo na ZK-powered rollupih, ki se ponašajo z EVM-združljivostjo.

10. oktobra je Polygon lansiral a javno testno omrežje za svoj skupni paket zkEVM, pri čemer je treba poudariti, da bosta DeFi težkokategornika Aave in Uniswap med prvimi protokoli, ki bodo implementirani v testnem omrežju.

Pomikanje nadgrajena svoje pre-alfa testno omrežje na isti dan, kar omogoča implementacijo pametne pogodbe v njegovi verigi. Scroll je dejal, da bo kmalu začel izvajati testno omrežje brez dovoljenj, ki bo odprto za vse uporabnike.

Newcomb je dejal, da bo Matter Labs dodelil nepovratna sredstva tretjemu ponudniku podatkov za začetek spremljanja odprtokodnih, varnostnih in politik zbiranja sredstev ponudnikov skaliranja ravni 2, kar bo primerjalo z oznako hranilne vrednosti na strani škatle z žiti.

“Leto 2023 bo veliko pristaniško leto za ZK,” je dejal Newcomb in označil dokaze brez znanja kot “matematično popolne pri preprečevanju goljufij”, medtem ko optimistične rešitve temeljijo na teoriji iger.

Dobiček od razširljivosti

Newcomb je dejal, da medtem ko paketi združevanja Optimistic in paketi združevanja, ki jih poganja ZK, ponujajo primerljive povečane razširljivosti za približno 10-krat na ravni 2, bo raven 3 tista, kjer lahko uspevajo rešitve brez znanja.

»Kjer je sloj 2 enotna veriga blokov, je sloj 3 pripravljen za podjetja, pripravljen za 10-kratno prilagajanje [and] 10x skaliranje,« je dejal in primerjal razširljivost L3 z Amazonovo storitvijo AWS. »Optimistični shodi tega preprosto ne ponujajo. nemorem [provide] ta vrsta skaliranja.”

“Če želite največjo varnost, naredite ZK-zbirko na ravni 3,” je dodal Newcomb. Newcomb je tudi dejal, da je potreba po križnih verižnih mostovih odpravljena na plasti 3, kar zmanjšuje varnostna tveganja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *