Lastništvo ameriške banke s strani kripto podjetja FTX sproža vprašanja

Med številnimi presenetljivimi sredstvi, razkritimi v stečaju borze kriptovalut FTX, je sorazmerno majhno, ki bi lahko povzročilo veliko skrb: delež v eni najmanjših bank v državi.

Banka, Farmington State Bank pri Država Washington ima do letos eno podružnico in le tri zaposlene. Ni ponujal spletnega bančništva ali celo kreditne kartice.

Povezava majhne banke s propadom FTX odpira nova vprašanja o borzi in njenem delovanju. Med njimi: Kako povezan je FTX s sedežem na Bahamih s širšim finančnim sistemom? Kaj bi še lahko regulatorji spregledali? In kako bo Farmington zaradi iskanja manjkajočega premoženja FTX potegnjen v več milijard dolarjev vreden stečaj?

Vezi med FTX in Farmington State Bank so se začele marca, ko je Alameda Research, majhno trgovsko podjetje in sestrsko podjetje FTX, vložili 11,5 milijona dolarjev v matični družbi banke, FBH.

Takrat je bila Farmington s 4800 bankami 26. najmanjša banka v državi. Po podatkih Zvezne korporacije za zavarovanje depozitov je njegova neto vrednost znašala 5,7 milijona dolarjev.

Naložbo FTX, ki je bila po podatkih finančnih regulatorjev več kot dvakrat večja od neto vrednosti banke, je vodil Ramnik Arora, prvi poročnik ustanovitelja borze. Sam Bankman-Fried. G. Arora je bil odgovoren za veliko veliko večjih poslov, ki jih je FTX podpisal s podjetjem Sequoia Capital in drugimi vlagatelji tveganega kapitala, ki so na koncu propadli.

Farmington ima več kot eno kripto povezavo. FBH je banko kupila leta 2020. Predsednik uprave FBH je Jean Chalopin, ki je poleg tega, da je soustvarjalec policijske risanke Inšpektor Gadget iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, tudi predsednik Deltec Bank, ki ima tako kot FTX sedež na Bahamih . Deltecova najbolj znana stranka je Tether, 65 milijard dolarjev vredno kripto podjetje, ki ponuja stablecoin, vezan na dolar.

Tether se že dolgo sooča s skrbmi glede svojih financ, deloma zaradi svojih samotnih lastnikov in bančnih računov v tujini. Prek Alamede je bil FTX eden največjih trgovinskih partnerjev Tetherja, kar je vzbujalo zaskrbljenost, da ima stabilcoin morda še nerazkrite vezi z goljufivimi operacijami FTX.

Pred prevzemom so bile vloge Farmingtona desetletje stabilne pri približno 10 milijonih dolarjev. Toda v tretjem četrtletju letos so depoziti banke poskočili za skoraj 600 odstotkov na 84 milijonov dolarjev. Po podatkih FDIC je skoraj vse to povečanje, 71 milijonov dolarjev, prišlo iz samo štirih novih računov.

Ni jasno, kakšen je bil načrt FTX za Farmington. Na spletu Farmington zdaj poteka prek banke Moonstone Bank. Ime je bil zaščiten nekaj dni pred naložbo FTX. Spletno mesto Moonstone ne pove ničesar o Bitcoinu ali drugih digitalnih valutah. Piše, da želi Moonstone podpreti “razvoj financ naslednje generacije.”

Deltec in Moonstone nista odgovorila na prošnjo za komentar.

Ni jasno, kako je bilo FTX dovoljeno kupiti delež v banki z licenco ZDA, za kar bi bila potrebna odobritev zveznih regulatorjev. Bančni veterani pravijo, da je težko verjeti, da bi regulatorji FTX zavestno dovolili, da prevzame nadzor nad ameriško banko.

“Dejstvo, da je offshore hedge sklad, ki je bil v bistvu kripto podjetje, kupoval delež v majhni banki za večkratnik njene objavljene knjigovodske vrednosti, bi moralo FDIC, državne regulatorje in Federal Reserve sprožiti velike zastavice,” je dejal Camden Fine , svetovalec za bančno industrijo, ki je nekoč vodil Združenje neodvisnih bankirjev Amerike. “Neverjetno je, da je bilo vse to odobreno.”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *