Lastniki Man Uniteda so pripravljeni prodati prvoligaški klub

DOHA, Katar (AP) – Ameriški lastniki Manchester Uniteda so v torek potrdili, da bodo razmislili o prodaji legendarnega kluba Premier League.

United je dejal, da družina Glazer raziskuje zunanje financiranje, da bi spodbudila rast – poteza, ki bi lahko utrla pot morebitnemu odkupu.

“Kot del tega procesa bo upravni odbor preučil vse strateške alternative, vključno z novimi naložbami v klub, prodajo ali drugimi transakcijami, ki vključujejo podjetje,” je zapisano v izjavi.

Za prodajo oziroma novo naložbo je angažirana ameriška investicijska banka Raine Group.

Raine je v začetku tega leta zaključil prodajo prvoligaškega kluba Chelsea Toddu Boehlyju in Clearlake Capitalu, s čimer je uspešno zagotovil 2,5 milijarde funtov (3 milijarde dolarjev) in zavezo v višini 1,75 milijarde funtov (2 milijardi dolarjev) za nadaljnje naložbe.

Čeprav ni nobenega zagotovila, da se bodo Glazerji odrekli popolnemu nadzoru nad Unitedom, bo novica vlila upanje navijačem ekipe, ki se že dolgo zavzemajo za izrinitev ameriške družine, ki ima v lasti tudi NFL Tampa Bay Buccaneers.

Pokojni tajkun Malcolm Glazer je kupil United leta 2005 za 790 milijonov funtov (približno 1,4 milijarde dolarjev v tistem času) med odzivom navijačev.

Nemiri so se nadaljevali tudi v naslednjih letih, v zadnjem času pa postajajo protesti vse bolj nasilni. Tekmo proti Liverpoolu so morali lani preložiti po demonstracijah na Old Traffordu.

“Moč Manchester Uniteda temelji na strasti in zvestobi naše globalne skupnosti 1,1 milijarde navijačev in sledilcev,” sta v izjavi dejala sopredsednika Avram Glazer in Joel Glazer. “Ker želimo še naprej graditi na zgodovini uspehov kluba, je upravni odbor odobril podrobno oceno strateških alternativ. Ocenili bomo vse možnosti, da bi zagotovili, da bomo najbolje služili našim navijačem in da bo Manchester United čim bolje izkoristil pomembne priložnosti za rast, ki so klubu na voljo danes in v prihodnosti.”

Dodali so, da bomo skozi celoten proces “ostali popolnoma osredotočeni na služenje najboljšim interesom naših oboževalcev, delničarjev in različnih zainteresiranih strani.”

Navijači Uniteda so kritični do narave Glazerjevega odkupa, ki je klub pustil v dolgovih, pa tudi do zaznanega pomanjkanja naložb in dividend, ki so jih lastniki poželi.

Klub je od upokojitve Alexa Fergusona leta 2013 trpel dolgotrajno obdobje propadanja – od takrat ni osvojil naslova prvaka – in moral je gledati huda tekmeca Manchester City in Liverpool, kako dominirata angleškemu nogometu.

United je dejal, da je med njihovimi načrti za rast potencialna prenova stadiona Old Trafford – nekaj, kar navijači že dolgo zahtevajo.

Verjetno bi Raine uporabil Chelseajevo prodajo kot merilo za vsako oceno – in upal, da bo presegel to številko za eno najbolj priljubljenih športnih ekip na svetu.

Jim Ratcliffe, milijarder, lastnik petrokemične družbe INEOS, je ta mesec opustil svoj prejšnji interes za nakup Uniteda, čeprav ga je dolgo podpiral.

INEOS je že lastnik francoskega kluba Nica.

“Naš položaj se je od poletja spremenil in zdaj osredotočamo svoja prizadevanja na Nico in povečujemo naše ambicije, da bi klub postal najboljši klub v Franciji, ki bi lahko tekmoval s PSG,” je dejal INEOS v izjavi. “To bi predstavljalo veliko večjo vrednost za našo naložbo kot nakup enega izmed najboljših klubov Premier lige.”

Liverpool – še en slavni klub Premier lige v ameriški lasti – raziskuje podobne možnosti. Fenway Sports Group je v začetku tega meseca objavila, da je odprta za prodajo delnic kluba, ki ga je kupila leta 2010.

___

AP poročanje svetovnega prvenstva: https://apnews.com/hub/world-cup in https://twitter.com/AP_Sports

___

James Robson je noter https://twitter.com/jamesalanrobson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *