Lahko Berkshire Hathaway leta 2023 premaga trg?

Do konca leta je še nekaj več kot mesec dni, Berkshire Hathaway (BRK.A 0,99 %) (BRK.B 1,08 %)velikega konglomerata, ki ga vodi legendarni vlagatelj Warren Buffett, skuša narediti konec temu, kar bi lahko pomenilo veliko zmago nad S&P 500širši standard za trg.

Delnice družbe Berkshire so letos od pisanja tega članka narasle za več kot 3 %, medtem ko je S&P 500 padel za več kot 17 %. Letošnja zmaga bi Berkshireju vrnila dvoletni zmagovalni niz proti S&P 500, Berkshire pa je od leta 1965 redno presegel trg.

Ali bo orakelj iz Omahe in Berkshira lahko nadaljeval ta niz leta 2023? Pa si poglejmo.

Zakaj Berkshire zmaguje

Berkshire je v letu 2021, v letu, v katerem je tehnologija popolnoma eksplodirala, komaj presegla trg. Berkshire je dobro posloval zaradi števila delnic, ki jih ima v svojem velikem delniškem portfelju, vključno z Applein močno uspešnost v drugih podjetjih, ki jih upravlja.

Warren Buffett.

Vir slike: Motley Fool.

Toda ko je leta 2022 inflacija postala močna in je morala Federal Reserve hitro in močno dvigniti obrestne mere, so vlagatelji v naglici zapustili tehnologijo. The Nasdaq Composite je letos padla za skoraj 30 %. Vlagatelji so se zgrinjali na varno in Berkshire je zagotovo ime z močno bilanco stanja in neverjetno izkušeno, v bitkah preizkušeno vodstveno ekipo.

Berkshire vodi tudi več velikih podjetij v sektorjih, ki so bili letos uspešni, kot sta energija in zavarovalništvo. Podjetje se lahko do neke mere zavaruje tudi pred naraščajočimi obrestnimi merami, ker ima približno 95 milijard dolarjev v ameriških zakladnicah in drugih obveznicah s fiksnim donosom dospelosti, kar je povečalo njihove donose in povečalo prihodke od naložb za podjetje.

Na kaj se bo skrčilo leto 2023?

Očitno je še vedno veliko negotovosti glede tega, kaj se bo zgodilo leta 2023. Bo recesija? Ali bo a globoko recesija? Je Fed skoraj končal z zviševanjem obrestnih mer? Volja inflacija izkazali za boljšega od pričakovanega, zaradi česar je Fed ostal nestrpen?

Veliko je treba poskušati razumeti. Indeks S&P 500 je poln številnih velikih tehnoloških delnic, ki so letos res utrpele udarce, tako da če bo Fed res upočasnil in sčasoma prenehal zviševati obrestne mere, se bodo tehnološke delnice lahko hitro opomogle.

Od tega bo odvisno tudi, ali bo prihodnje leto recesija in kako velika bi lahko bila recesija. Počasnejše zvišanje obrestnih mer in morebitna ustavitev, skupaj z brez recesije ali z zmerno recesijo, bi lahko koristila S&P 500. Berkshire ima koristi tudi od rasti v tehnološkem sektorju, vendar morda ne toliko kot širši trg.

Potem, seveda, če pride do znatne recesije in bodo povišanja obrestnih mer na koncu višja, kot trg trenutno pričakuje, bi verjetno dal prednost Berkshiru kot varnemu zavetju. Podjetje ima več kot 105 milijard dolarjev denarja in denarnih ustreznikov in je pripravljeno prebroditi nevihto.

Tukaj sem izbral

Navsezadnje mi je Berkshire leta 2023 všeč in ne nujno zato, ker mislim, da bo zagotovo premagal trg. Namesto tega menim, da je Berkshire glede na negotovost v zraku bolje pripravljen na obvladovanje različnih scenarijev.

Tudi če bodo razmere sčasoma naklonjene tehnologiji, bi lahko Berkshire še vedno dobro posloval. Poleg tega, medtem ko podjetje trenutno trguje po približno 1,5-kratniku knjigovodske vrednosti, proti višjemu koncu, kjer je trgovalo v preteklosti, se mi to ne zdi posebej zahtevno vrednotenje, če upoštevamo njegovo uspešnost in stalno močno denarno pozicijo.

Bram Berkowitz nima nobene pozicije v nobeni od kotiranih delnic. The Motley Fool ima položaje in priporoča Apple in Berkshire Hathaway (B delnice). Motley Fool priporoča naslednje možnosti: dolgi januarski klici za 200 $ na Berkshire Hathaway (borza B), dolgi klici marca 2023 za 120 $ na Apple, kratki klici za 200 $ na Berkshire Hathaway januar 2023 (borza B), kratki klici na Berkshire Hathaway januarja 2023 dne 265 $ na Berkshire Hathaway (borza B) in kratki klici na Apple v vrednosti 130 $ marca 2023. Motley Fool ima politiko razkritja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *