Kripto vlagatelj je pri ustanovitelju FTX Samu Bankman-Friedu opazil resne ‘rdeče zastave’

Sam Bankman-Fried, ustanovitelj in izvršni direktor borze izvedenih finančnih instrumentov za kriptovalute FTX, med zaslišanjem senatnega odbora za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo v Washingtonu, DC, v sredo, 9. februarja 2022.

Sarah Silbiger | Bloomberg | Getty Images

Po besedah ​​zgodnjega potencialnega vlagatelja so se resne težave v zvezi s FTX Sama Bankman-Frieda pojavile, preden se je borza kriptovalut zdaj začela.

Alex Pack, zdaj poslovodni partner v podjetju tveganega kapitala Hack VC s sedežem v New Yorku, je povedal, da je Bankman-Friedo spoznal leta 2018. Takrat podjetnik še ni ustanovil FTX in je iskal sredstva za drugo podjetje, ki ga je ustanovil, Alameda Research.

Bankman-Fried je prejšnji petek odstopil z mesta izvršnega direktorja FTX kot kripto podjetja predloženo za zaščito pred stečajem v poglavju 11. kriptoelektrarna, nekoč ocenjen na 32 milijard dolarjevsredi likvidnostne krize v nekaj dneh propadla in obtožbe da je zlorabila sredstva strank. Komisija za vrednostne papirje in borzo ter ministrstvo za pravosodje preiskujeta, kaj se je zgodilo, so sporočili The Wall Street Journal.

In v četrtek je novo imenovani izvršni direktor FTX John Ray III na ameriškem stečajnem sodišču dejal, da “v svojih 40 letih pravnih izkušenj in izkušenj s prestrukturiranjem” še nikoli ni videl »tako popoln izpad korporativnega nadzora in takšno popolno pomanjkanje zanesljivih finančnih informacij, kot se je zgodilo tukaj.”

Leta 2018 je bil Bankman-Fried razmeroma neznan ustanovitelj, ki je iskal delo na nastajajočem kripto trgu.

Pack je dejal, da Bankman-Fried išče “enomestne milijone” kapitala od prejšnjega Packovega kripto podjetja DragonFly Capital, ki ga je soustanovil. Dragonfly je tehnološko podjetje v zgodnji fazi, ki vlaga v tehnologijo veriženja blokov in je bil takrat sklad v vrednosti 100 milijonov dolarjev, ki je želel pomagati kripto startupom. Pack, ki ima devet let izkušenj v vesolju, je bil prej direktor mrežnih naložb pri Bain Capital Ventures, partner pri AngelList in je delal pri Arbor Ventures v Hong Kongu.

Sprva je bilo vse v redu, je rekel Pack.

“Prvi mesec sem bil očaran nad njim, dokler nam ni pokazal vsega,” in ga opisal kot “neverjetno pametnega in karizmatičnega.”

Pack je dejal, da so se on in njegova ekipa v obdobju petih do šestih mesecev več kot ducatkrat srečali z Bankman-Friedom. Toda po obsežnem skrbnem pregledu je Pack dejal, da so vsi prišli do istega zaključka.

“Po mesecih, ki smo jih preživeli z njim, smo ugotovili, da je bilo njegovo tveganje katastrofalno,” je Pack povedal za CNBC. “Ogledali smo si ga in videli rdeče zastavice – preveliko tveganje.”

Pack je CNBC posredoval kopije zgodovine WeChata, ki jo je imel z Bankman-Friedom v letih 2018 in 2019, kar kaže, da sta se pogovarjala o morebitnem poslu. Toda ko je Packova ekipa opravila skrbni pregled, je rekel, da so se oglasili alarmi. Bilanca Alamede je po Packovih besedah ​​pokazala “nenavadno veliko izgubo, več kot 10 milijonov dolarjev, zelo hitro”.

Pack je dejal, da gre za trgovinsko napako ali vrsto trgovinskih napak. In bila je negotovost glede izgub.

“Nikoli nismo mogli ugotoviti: ali je šlo za prevaro, ali je šlo za veliko tveganje, ali je šlo za kup poštenih napak?”

“Bleeding Money”

Druga rdeča zastava, po besedah ​​Packa, je bila, da je Bankman-Friend takrat domnevno skrival obstoj borze kriptovalut FTX. Rekel je, da je njegova ekipa ugotovila, da je Alameda “izlivala denar za plačilo FTX.”

“Vprašali smo ga ‘kaj se tukaj dogaja?’ precej nonšalantno,” je dejal Pack. Rekel je: »Ne spomnim se, ali sem ti povedal, da imam idejo za izmenjavo. Zato sem večino časa porabil za to, zato smo zanemarili osnovno dejavnost.«

“Marsikaj je bil pripravljen ali noče deliti. Obstajal je jasen vzorec skritega ogromnega tveganja,” je dejal Pack. “Nikoli ni pokazal Alamedinih knjig potencialnim vlagateljem – tam so se zgodile vse slabe stvari.”

U niz tvitov avgusta 2020 se je zdelo, da je Bankman-Fried povedal drugačno različico dogodkov, ne da bi imenoval vpletene strani. Pack je dejal, da se tviti nanašajo na posel DragonFly.

“Izrazili so zanimanje za Alamedo in željo, da bi ji pomagali rasti,” je dejal Bankman-Frieda na Twitterju. “Razumeli so posel. Alameda ni nikoli najela zunanjega vlagatelja, a to se je zdela dobra priložnost.”

Bankman-Fried je tvitnil, da je njegova ekipa dejansko zavrnila ponudbo, ki je bila približno ena tretjina Alamedine ocene.

“Niso se dobro odzvali, ko smo rekli ne, in bili smo presenečeni. Kot da smo seveda rekli ne! Ponudili so samo 1/3 naše ponudbe,” je zapisano v tvitu. Po več razpravah o reševanju dogovora, “smo jim na koncu rekli ne. Rekli so nam ne, tako da so rekli ne, in nismo bili prepričani, kako se bo kdo odzval na to, zato smo se preprosto nehali odzivati.”

Tiskovni predstavnik Bankman-Frieda ni odgovoril na prošnjo CNBC za komentar.

Pack je dejal, da ga je zavrnitev preganjala. Kasneje je izvedel, da mu je bilo prepovedano sklepati prihodnje posle, ki so vključevali Bankman-Frieda. Medtem ko je drugim podjetjem tveganega kapitala povedal, kaj se je zgodilo, je dejal, da ni ničesar javno razkril.

Pack je rekel, da ni dovolil, da bi ga ta izkušnja upočasnila.

V začetku tega leta je Hack VC napovedal “Crypto Seed Fund” v višini 200 milijonov dolarjev za vlaganje v kripto, Web3 in blockchain zagonska podjetja.

Danes, ko se ozre nazaj na svoje posle z Bankman-Friedom, Pack vidi to, kar se je zgodilo, kot znanilca propada FTX.

“Pred štirimi leti je bilo očitno, da je ta tip skrival resne stvari in neverjetno tvegal z denarjem drugih ljudi,” je dejal Pack. “In zdaj se zdi, da je naredil popolnoma isto stvar v bolj katastrofalnem obsegu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *