Kripto potrebuje manj regulacije, ne več

V zadnjih tednih smo bili priča še eni katastrofi za industrijo kriptovalut. FTX, eden največjih kripto borze, ni delovalo. Cena Bitcoina, največje kriptovalute, padla za več kot 20 odstotkov. Izpostavljenost FTX v celotni panogi še vedno ni znana, plačilna sposobnost več podjetij pa je še vedno vprašljiva.

Kripto kritiki, vključno s predsednikom Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) Garyjem Genslerjem, so dogodek izkoristili kot poziv k večji regulaciji. Vendar lahko tradicionalni predpisi dejansko povečajo finančno tveganje v kripto industriji. Decentralizirana tehnologija veriženja blokov zagotavlja boljše rešitve za zaščito potrošnikov in zmanjšanje finančnega tveganja.

To leto je bilo priča številnim odmevnim propadom kripto podjetij. Posojilodajalec kriptovalut Celsius, vreden 25 milijard dolarjev, je propadel in je tožen napačno predstavljanje vaša izpostavljenost tveganju. Three Arrows Capital (3AC), 10 milijard dolarjev vreden hedge sklad, je imel sedež v Singapurju, vendar je zaprosil za bankrot v New Yorku. Zdaj FTX dodaja še enega velik kolapski se pojavi moč biti posledica goljufivih in nezakonitih dejavnosti.

Vendar, kot so opazili mnogi v industriji, so vse te neuspehe povzročile tradicionalne finančne družbe, ki delujejo v kriptoprostoru. To niso bile decentralizirane izmenjave ali protokoli. Njihovi neuspehi so izvirali iz težav, ki so skupne mnogim tradicionalnim finančnim podjetjem: plačilne nesposobnosti, nelikvidnosti in v nekaterih primerih morda čiste goljufije.

Decentralizirana tehnologija veriženja blokov lahko omeji ali odpravi ta tveganja na preprost in pregleden način. Vsaka transakcija v blockchainu je javno vidna. Dostop do sredstev je lahko omejen na pooblaščene osebe. Zahteve, kot so minimalne ravni likvidnosti in zavarovanja, je mogoče programirati v kodo protokola za omejitev ali odpravo finančnega tveganja.

Uniswap, na primer, je decentralizirana borza, zgrajena na blockchainu. Sredstva se naložijo v sklade v verigi, tako da so vsa sredstva vidna in varna. Namesto neposrednega trgovanja z drugimi nasprotnimi strankami se posli izvajajo s samim skladom. Transakcije so popolnoma transparentne, velikost posameznega posla pa je omejena z razpoložljivimi sredstvi, zato je nemogoče, da sklad ne bi izpolnil obveznosti. Vlagatelje je težko, če ne celo nemogoče, ogoljufati, ko so ne le sredstva, ampak tudi računalniška koda, uporabljena za ustvarjanje sklada, v celoti razkrita javnosti.

Medtem ko sta tradicionalno posojanje in finančno posredništvo odvisna od ugleda in kreditnega tveganja, posojilodajalci kriptovalut, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov, to težavo pogosto zaobidejo tako, da izdajo samo popolnoma zavarovana posojila. Protokol Aave na primer zahteva likvidno zavarovanje z vrednostjo, večjo od 100 odstotkov sredstev, ki so si izposojena. Za primerjavo, ameriške banke danes držijo povprečje denarna sredstva okoli 25 odstotkov posojila in lizingz manj kot 5 odstotkov pred finančno krizo leta 2008.

Celo tradicionalna finančna podjetja, ki delujejo v kriptoprostoru, lahko uporabljajo to tehnologijo za omejitev tveganja in izboljšanje razkritja. Namesto da bi jih revidirali državni regulatorji, lahko podjetja razkrijejo svoje rezerve kriptovalut v verigi blokov, kar je praksa mnogih potiskanje postati industrijski standard. To bi lahko bilo še posebej koristno za razkritja s strani bank ali tradicionalnih finančnih podjetij, ki se ukvarjajo s kriptovalutami.

Kljub splošnemu mnenju, da je več regulacije varnejša, neučinkovita regulacija pogosto poveča finančno tveganje, namesto da ga zmanjša.

V zgodnjih 2000-ih so na primer ameriški regulatorji spodbujal banke za nakup velikih količin hipotekarnih vrednostnih papirjev (MBS). V retrospektivi je bila to katastrofalna napaka, ker je bil MBS glavni vzrok leta 2008. finančna kriza.

V kripto industriji so pretirani predpisi potisnili finančne dejavnosti na offshore borze, vključno s FTX z Bahami. Sredstva večine Američanov so bila deponirana v ameriški podružnici FTX, vendar so tvegane dejavnosti, zaradi katerih je borza padla, potekale zunaj pristojnosti regulativnih organov. Kljub njegovi povezanosti s tveganim offshore subjektom so regulatorji FTX US dovolili, da se trži kot “varen, reguliran način nakupa bitcoinov, ETH, SOL in drugih digitalnih sredstev.”

Zaradi veljavnih predpisov se potrošniki težko zaščitijo pred tveganjem in goljufijami. Američani ne morejo kupovati kriptovalut neposredno, temveč morajo po zakonu iti prek centraliziranih borz, kot je FTX. Zaradi teh pravil uporabniki težko hranijo kripto sredstva v lastnih gostujočih denarnicah. Druga možnost bi bila, da potrošniki hranijo svoje kriptovalute v popolnoma reguliranih skrbniških bankah, ki so specializirane za shranjevanje finančnih sredstev, namesto v centraliziranih kripto borzah, kot je FTX. Nenavadno pa so predpisi SEC ne dovolijo to je bilo to.

Tudi ob veljavnih predpisih ni jasno, ali se bodo pravično izvajali. Namesto da bi opazil nezakonito dejavnost pri Celsiusu in FTX, je bil predsednik SEC Gensler očitno zaposlen pregon Kim Kardashianmedtem ko je predsednik Federal Reserve Jerome Powell govoril o tem dohodkovna neenakost in sprememba podnebja. Jasne informacije, ki se delijo v verigi blokov, so veliko boljša zaščita za potrošnike kot birokratski regulatorji, ki morda opravljajo svoje delo ali pa tudi ne.

Nedavni pretresi na kripto trgih so neuspeh regulatorjev, da bi učinkovito opravili svoje delo. Kripto posojilodajalci, kot je Celsius, bi morali biti regulirani kot banke. FTX in tradicionalne finančne borze bi morale biti regulirane kot take. Toda zaradi pretiranih predpisov v kriptoindustriji bo kripto verjetno postalo bolj tvegano, ne manj. Decentralizirani protokoli, zgrajeni na blockchainu, so že bolj varni in pregledni kot večina reguliranih finančnih podjetij.

Thomas L. Hogan je višji raziskovalec na Ameriškem inštitutu za ekonomske raziskave (AIER). Pred tem je bil glavni ekonomist odbora ameriškega senata za bančništvo, stanovanja in urbanistične zadeve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *