Kripto podjetje FTX je opozorilo veliko pred propadom: strokovnjaki

Pogled nazaj jasno kaže napačne temelje, ki so bili pred propadom kripto velikana FTX v zadnjih nekaj tednih. Na področju financ pa sta meteorski vzpon platforme za izmenjavo in podoba čudežne osebe njenega ustanovitelja prevzela glavne igralce. Sam Bankman-Fried.

Zaradi propada FTX so izginile milijarde dolarjev sredstev strank, neto vrednost Bankman-Frieda pa je v nekaj dneh padla s skoraj 16 milijard dolarjev na nič.

Po osupljivem zaprtju so morebitni reševalni posli z drugimi podjetji padli v vodo, zaradi česar je bil FTX prisiljen vloži predlog za stečaj pod novim izvršnim direktorjem Johnom Rayem III., izvršnim direktorjem, ki je propadlega trgovca z energijo Enron vodil skozi njegov zgodovinski propad.

ELIZABETH HOLMES IN SAM BANKMAN-FRIED: KAKO PODIVJAJO ČUDEŽI

Logotip FTX

Logotip FTX, prikazan na zaslonu pametnega telefona. (Pavlo Gončar/SOPA Images/LightRocket prek Getty Images/Getty Images)

Nekateri pa so bili previdni glede rasti in uspeha platforme čez noč. Marty Bent, tvegani partner Ten31, tveganega sklada, osredotočenega na bitcoine, je je bil dolgo kritičen do FTX in načine, kako je v zadnjih štirih letih pomnožil svojo rast in vrednost.

“Precej očitno je, da so kršili veliko zakonov hkrati,” je Bent povedal za FOX Business. “Skupno mešanje sredstev med Alamedo in FTX, trgovanje proti njihovim strankam, FTX deli podatke o svoji knjigi naročil z Alamedo … Mislim, vse to so dejavnosti, ki so očitno kriminalne.”

Bent je dejal, da je poleg vprašljivih poslovnih praks, povezanih z Alameda Research, a kvantitativno trgovsko podjetje ustanovil Bankman-Fried, za FTX skozi zapleteno vrsto finančnih in osebnih odnosov, je bilo očitno pomanjkanje osnovnih dobrih poslovnih praks, ki bi morale biti prisotne v katerem koli poslu – še posebej v podjetju velikosti in vrednosti FTX.

Bent: FTX ni vodil stvari nad tablo

Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried, ustanovitelj in nekdanji izvršni direktor borze izvedenih finančnih instrumentov kriptovalut FTX, govori na letnem srečanju članov Inštituta za mednarodne finance v Washingtonu, DC, 13. oktobra 2022. (Ting Shen/Bloomberg preko Getty Images/Getty Images)

KAKO JE FTX KUPIL POT, DA JE POSTAL ‘NAJBOLJ REGULIRANA’ BORZA KRIPT

FTX je v preteklih letih pograbil na desetine podjetij, toda tisto, kar naj bi razkrilo njegovo nedelovanje, je bil nakup kripto borze Ledger X, borze in klirinške hiše terminskih pogodb za digitalne valute in opcij, ki jo ureja Komisija za trgovanje s terminskimi pogodbami na blago. Po Bentovih besedah ​​te vrste prevzemov običajno zahtevajo ogromno skrbnega pregleda obeh podjetij.

“Prihajam iz ozadja upravljanih terminskih pogodb in razumem potrebno skrbnost, ki poteka v borznoposredniških in klirinških hišah ter svetovalcih za trgovanje z blagom,” je dejal Bent. “Človek bi si moral predstavljati, da če bi lahko kupili to klirinško hišo, bi pričakovali, da obstaja neka oblika strogega skrbnega pregleda. In če bi bil ta strog skrbni pregled dejansko opravljen, bi moralo biti nepomembno ugotoviti, da FTX” ni deloval stvari nad tablo.”

Sam Bankman-Fried, izvršni direktor FTX US Derivatives, priča na Capitol Hillu maja 2022.

Z desne Terrence A. Duffy, izvršni direktor Chicago Mercantile Exchange; Sam Bankman-Fried, izvršni direktor FTX US Derivatives; Christopher Edmonds, vodja razvoja Intercontinental Exchange; in Christopher Perkins, predsednik CoinFund, test (Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc preko Getty Images/Getty Images)

To pomanjkanje poslovnih temeljev je bilo od takrat razkrito v vlogah za stečaj, ki jih je napisal novi izvršni direktor FTX Ray.

“Še nikoli v svoji karieri nisem videl tako popolnega izpada korporativnega nadzora in tako popolne odsotnosti zanesljivih finančnih informacij, kot se je to zgodilo tukaj,” je zapisal v stečajni prijavi.

NOVI VODJA FTX OBSOJA BANKMAN-FRIEDA ZARADI “POPOLNEGA NEUSPEHA KORPORATIVNEGA NADZORA”

Rayeva prijava je poudarila nešteto težav v imperiju Bankman-Fried. Med najbolj grozljivimi je bilo neuspeh pri vzdrževanju osnovnih finančnih knjig, evidenc ali varnostnih kontrol za zaščito denarja strank. Ray je zapisal, da borza ni imela “natančnega seznama” lastnih bančnih računov in zaposlenih ter ni vodila evidenc svojih odločitev. Za nameček je Alameda posodil FTX 4,1 milijarde dolarjev, od tega več kot 3 milijarde dolarjev posojenih neposredno Bankman-Friedu.

Rdeče zastavice

Ciptovaluta

Ilustracija kriptovalut na dan 24. januarja 2022. (REUTERS/Dado Ruvić/Ilustracija / Reuters)

“Moj vtis je, da so mnogi od teh altcoinov čiste prevare”

– Marty Bent, tvegani partner pri Ten31

Bent je dejal, da bi morala uporaba menjalnih žetonov in skoraj popolno pomanjkanje strokovnih pregledov v celotni panogi sprožiti opozorila.

»V prostoru kriptovalut je veliko prevar. Zato sem pod vtisom, da je veliko teh altcoinov odprtih prevar, ljudi, ki samo uporabljajo odprtokodno kodo za nastavitev lastnih žetonov in dobička ter nekako izkoristiti prepoznavnost blagovne znamke Bitcoin in ime blagovne znamke za prevaro ljudi z afinitetami,« je Bent povedal za FOX Business. “To zame vedno sproži alarme, zlasti ker je mehanika teh menjalnih žetonov izjemno zavajajoča.”

V žaru propada FTX in kasnejše prijave stečaja so izgubljeni mali vlagatelji, za katere je Bent dejal, da verjetno ne bodo nikoli dobili svojega denarja nazaj. Propad je primerjal s propadom Mt. Gox, še ena kripto borza, ki je leta 2013 propadla, stranke pa pustila na hladnem. Skoraj desetletje kasneje še vedno niso prejeli ničesar.

‘Mali vlagatelji najverjetneje izbrisani’

Udeleženci med Bitcoin konferenco pozirajo za fotografije pred Miami Bullom

Udeleženci med konferenco Bitcoin 2022 pozirajo za fotografije pred Miami Bullom. (Marco Bello/Getty Images/Getty Images)

“Mali vlagatelji so najverjetneje izbrisani,” je dejal Bent. “FTX očitno gre skozi stečaj, a zdi se, da dejansko nimajo veliko bitcoinov, o katerih so govorili svojim uporabnikom, da jih imajo. Močno dvomim, da bo kakršno koli premoženje za vrnitev tem upnikom, tem nezavarovanim upnikom. Toda tudi če bo, bo to proces, ki bo verjetno trajal desetletje.”

Bent pravi, da temelj ni bitcoin menjalnice kriptovalut kovanci pa so pomanjkljivi in ​​zreli, da goljufi izkoristijo tako male kot institucionalne vlagatelje. Po Bentovem mnenju altcoini, ki se kot lastna kriptovaluta menjajo, kot je seznam FTX, ne zagotavljajo prave vrednosti.

STEČAJ KRIPTO OGROŽA ŽIVLJENJSKE PRIHRANKE STRANK

“Ti kripto altkoini se spet prodajajo, kot da so boljši od bitcoina ali da bodo dosegli rezultate drugačen program kot bitcoin“Toda na koncu dneva so to resnično denarne delnice, za katere je zelo, zelo malo verjetno, da bodo dolgoročno kdaj postale vredna naložba.”

Bent je dejal, da je altcoin FTX, FTT, tisto, kar je pripeljalo do propada kripto trga in omogočilo Bankman-Friedu in njegovim kohortam, da so sredstva vlagateljev uporabili za obogatitev in sklepanje tveganih finančnih stav.

‘Ko je bil razkrit, je svet izvedel za veliko goljufijo …’

SAM BANKMAN IZ FTX SE JE ZRUŠIL NA ENRONU, MADOFF

“Na več načinov ni uspelo. Kar jih je razkrilo, je bil ta žeton FTT,” je Bent povedal za FOX Business. “V bistvu so uporabljali zelo slabo obliko denarja, zelo slabo sredstvo, kot zavarovanje. Za velikega igralca v vesolju je bilo nepomembno, da je zrušil ceno tega žetona, FTT, kar je v resnici privedlo do neizogibnega razpada FTX oz. njihovo sposobnost vzdrževati prevaro.

»Ko je bil razkrit, se je svet zavedel velike goljufije, ki daleč presega žeton FTT in zlasti dvomljivo mehaniko tega žetona. Neposredna goljufija, goljufija, zloraba sredstev, mešanje sredstev, uporaba uporabniških depozitov za sprejemanje tveganih stav, uporaba uporabniških depozitov za plačilo. Precej enostavno je.”

PRIDOBITE FOX BUSINES NA POTJU TAKO, DA KLIKNETE TUKAJ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *