Ken Griffin iz Citadel o inflaciji, recesiji, delovnih mestih, Fedu, FTX, kripto

  • Ken Griffin je dejal, da je ameriška inflacija verjetno dosegla vrh, vendar mora Fed v celoti ublažiti grožnjo.
  • Milijarder Citadel CEO pričakuje približno 4,5-odstotno brezposelnost in recesijo naslednje leto.
  • Griffin je opozoril, da je propad Sam Bankman-Fried FTX omajal zaupanje vlagateljev v trge.

Inflacija v ZDA je morda dosegla vrhunec, vendar bi morala Federal Reserve še naprej zviševati obrestne mere, da bi se izognila večjim gospodarskim težavam v prihodnosti, Ken Griffin rekel je na Bloombergovem forumu New Economy 2022 ta teden.

Milijarder vlagatelj in izvršni direktor Citadel je tudi napovedal skok brezposelnosti in recesijo naslednje leto, opozorili the propad borze Sam Bankman-Frieda FTX lahko povzroči krizo vere na finančnih trgih in opozorili to odrezovanje Dostop Kitajske do ameriških mikročipov bi se lahko končal v katastrofi.

Tukaj je 10 Griffinovih najboljših citatov, rahlo urejenih zaradi dolžine in jasnosti:

1. “Mislimo, da smo bili priča najvišji inflaciji. Menimo, da se bo do konca leta 2023 naš osrednji pogled na inflacijo vrnil na približno nizek do srednji 2-odstotni razpon.” (Griffin je predlagal, da so mestne najemnine in cene energije že dosegle vrh, in dejal, da bi premik v povpraševanju potrošnikov z blaga na storitve, skupaj z maloprodajnimi popusti zalog, da bi se znebili odvečnih zalog, verjetno ublažil inflacijo.)

2. »Ne morem si predstavljati, koliko televizorjev z ravnim zaslonom je bilo med pandemijo prodanih Američanom, ki se, odkrito povedano, danes ne uporabljajo niti približno tako pogosto kot pred letom dni. Ta premik od gospodarstva, ki temelji na dobrinah, k storitveno gospodarstvo bo povzročilo depreciacijo cen surovin, kar bo pomagalo zmanjšati inflacijo.”

3. “Da bi Fed tukaj resnično obvladal inflacijo, bomo brezposelnost postavili nekje v obseg 4 %.” Težko verjamem, da takrat ne bomo imeli recesije, nekje od sredine do druge polovice leta 2023.” (Brezposelnost v ZDA je bila oktobra 3,7-odstotna.)

4. “Ni še čas za spremembo smeri naše monetarne politike. Želimo videti, da bomo inflacijskega duha vrnili nazaj v steklenico. Prestali smo skozi ogromno bolečin, da smo prišli do te točke. Nepremičninski trg je vsekakor pod prisilo. Prodaja trajnih dobrin je pod prisilo. Nismo opravili dela. Takoj umakniti nogo z zavore in ne opraviti dela je absolutno najhujša napaka, ki jo lahko naredi Fed.”

5. “To je tako, kot če bi rekli, da greste k zdravniku, imate bakterijsko okužbo in vam da 10 tablet, ki jih morate vzeti, in jih prenehate jemati po tabletki številka sedem in se nato vrnete čez nekaj dni. Če ne dokončate tečaja antibiotikov in se bo inflacija znova razplamtela, bo Fed izgubil verodostojnost. Če bo Fed izgubil verodostojnost in se bodo inflacijska pričakovanja obrnila, bo znesek, ki ga bomo morali zvišati, in preprečiti gospodarsko rast, veliko večji račun za plačilo. plačaj ta račun. Zdaj bi morali dokončati delo.” (Griffin je pojasnil, zakaj Fed ne more opustiti svojega boja proti inflaciji.)

6. “FTX je ena od teh absolutnih travestij v zgodovini finančnih trgov. Ljudje bodo izgubili milijarde dolarjev. To spodkopava zaupanje v vse finančne trge.”

7. “Zaupanje generacije v finančne trge je bilo omajano. Res je grozno, ker morajo ljudje med 20. in 40. letom, ki so tako vpleteni v kriptovalute, varčevati za upokojitev. Če ne zaupajo ali nimajo zaupanja v finance, trgih, je to velik problem. Morajo imeti delnice, imeti morajo dolg podjetij, sodelovati morajo na naših globalnih kapitalskih trgih.”

8. “Vojna za ozemlje ameriških regulatorjev se mora končati. Nesmiselno je, da vse agencije plešejo okoli tega, kdo ima kaj v lasti. Bistvo je, da so ameriški vlagatelji tukaj res oškodovani, v višini stotin milijard dolarjev padec tržne kapitalizacije kriptovalut v zadnjih dveh letih. Resnično posega v bistvo, kaj je zaščita vlagateljev.”

9. “Trajanje vojne v Ukrajini je eksistencialno vprašanje za Evropo, še posebej za Nemčijo.” (Griffin je opozoril, da bi se lahko Evropa naslednjo zimo soočila s hudim pomanjkanjem plina, če bi se spor med Rusijo in Ukrajino zavlekel v poletje, evropska podpora Ukrajini pa bi lahko upadla.)

10. “Združene države nimajo zmožnosti proizvesti niti blizu števila polprevodnikov, ki jih potrebujejo za vodenje svojega gospodarstva. Popolnoma in popolnoma smo odvisni od Tajvancev glede sodobnih polprevodnikov v Ameriki. To bi lahko trdili tako, da bi Kitajcem onemogočili dostop do polprevodnikov , povečujemo tveganje, da zavzamejo Tajvan. Tukaj se igramo z ognjem. Če izgubimo dostop do tajvanskih polprevodnikov, bo udarec za ameriški BDP verjetno znašal od 5 do 10 %. To je takojšnja velika depresija.«

Preberi več: Bank of America si deli eno področje trga obveznic, za katerega se predvideva, da bo leta 2023 prineslo 13-odstotne donose – in navaja dejavnike svojega “velikega preobrata”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *