Kdo je Caroline Ellison in kako se je znašla v središču propada FTX?

Propad borze kriptovalut FTX Sam Bankman-Frieda je prinesel večji poudarek na vlogi Alameda Research in njenih Izvršna direktorica Caroline Ellison v zatonu podjetja.

28-letnega Ellisona sta vzgojila dva ekonomista z MIT, diplomiral pa je iz matematike na Stanfordu. Bankman-Frieda je spoznala v trgovskem podjetju Jane Street Capital. Bankman-Friedo so tako kot Ellisona vzgojili profesorji in zakonca sta sprejela filozofijo “učinkovitega altruizma”, ki vključuje ustvarjanje velikih vsot denarja za financiranje človekoljubnih dejavnosti, ki koristijo družbi v največji možni meri. Oba naj bi bila vpletena v občasna razmerja, glede na CoinDesk.

Izvršna direktorica Alameda Research Caroline Ellison

Izvršna direktorica Alameda Research Caroline Ellison prek Twitterja (Twitter @carolinecapital)

Izvršni direktor obtožen podpisa pogodbe o zlomu FTX Podrobnosti ‘LAŽI’ IN ‘SLAMA, KI SE ZLOMI’ SAM BANKMAN-FRIDA

Ko je Bankman-Fried leta 2017 zapustil Jane Street, da bi ustanovil lasten hedge sklad, znan kot Alameda Research, se mu je kmalu zatem pridružila Ellisonova, ki je poimenovala “slepi skok v neznano”. Postala je ena vodilnih trgovk v novem podjetju in povedala Podcast, povezan s FTX da je bila pridružitev Alamedi “preveč kul priložnost, da bi jo zamudili”, vendar je bilo ukvarjanje z lastniškim kapitalom “nekako strašljivo”, ko je leta 2018 prvič začela delati v podjetju.

“Večinoma je bilo nekaj, o čemer nisem bila vajena razmišljati,” je rekla. »Torej je bilo nekako – ne vem, mislim, da sem bil kot trgovec, mislim, ne tako dolgo na ulici Jane, ampak leto in pol, kar je bilo nekoliko več trgovskih izkušenj kot večina Alameda imeli takrat trgovci. Želel sem vstopiti in biti kot strokovnjak za vse, vendar je bilo še vedno veliko stvari v kripto svetu, o katerih nisem vedel ničesar.”

Logotip FTX

Logotip FTX je viden na vhodu v FTX Areno v Miamiju na Floridi 12. novembra 2022. (Reuters/Marco Bello/Reuters fotografije)

FTX DATOTEKE ZA PRAVNO ODŠKODNINO ZA PLAČILO PRODAJALCEM, ZAČETEK PREGLEDA LASTNINE

Alameda je bil pomemben trgovec na področju kriptovalut in se pogosto trguje na platformi FTX, poroča Wall Street Journal. Čeprav je bil Bankman-Fried ustanovitelj in večinski lastnik Alamede, se je sčasoma odrekel nadzoru nad njenim poslovanjem in se osredotočil predvsem na svojo vlogo izvršnega direktorja kripto borze FTX, ki jo je ustanovil leta 2019. Na vrhuncu je FTX zbral vrednotenje približno 32 milijard dolarjev in je bila tretja največja borza kriptovalut na svetu.

Hitro vzdušje in hitra rast tako Alamede kot FTX sta povečala pritisk na tiste na čelu. Wall Street Journal je prej poročal, da je uporaba poživil pogosta med tistimi v zgornjem ešalonu Bankman-Frieda. Ellison je lani tvitnil: “Nič drugega kot redna uporaba amfetamina, da bi spoznali, kako neumne so običajne človeške izkušnje brez drog.”

Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried, ustanovitelj in izvršni direktor borze izvedenih finančnih instrumentov za kriptovalute FTX, govori med letnim srečanjem članov Inštituta za mednarodne finance (IIF) v Washingtonu, DC, ZDA, v četrtek, 13. oktobra 2022. Letošnji (Foto: Ting Shen/Bloomberg prek Getty Images/Getty Images)

Oktobra 2021 je bil Ellison imenovan za soizvršnega direktorja Alamede s Samom Trabuko. Postala je izvršna direktorica avgusta 2022, ko je Trabucco objavil na Twitterju se je odpovedal vlogi. Trabucco je dejal, da je bilo vodenje Alamede skupaj z Ellisonom “težko, izčrpavajoče in naporno”, vendar je dodal, da bo “ostal svetovalec.”

Cene kriptovalut so bile jeseni 2021 skoraj najvišje vrednosti vseh časov, toda do začetka leta 2022 so digitalne valute strmo padale in številna investicijska in posojilna podjetja v sektorju so se soočala s finančnim pritiskom.

NOVI IZVRŠNI DIREKTOR FTX JE POUDARIL ‘TAKOJŠNJE NAPAKE’ V SODNIH VLOGAH

Propad FTX

V začetku novembra tega leta je bilo poročil o finančnem stanju Alamede in FTX vse več. Konkurenčna kripto borza Binance je opustila okvirni načrt za nakup FTX, potem ko je skrbni pregled razkril, kar je izvršni direktor Binance Changpeng Zhao označil za “kaotično” bilanco stanja v intervju s Susan Li iz Fox Business.

PRIDOBITE FOX BUSINES NA POTJU TAKO, DA KLIKNETE TUKAJ

Prepleteno razmerje med obema podjetjema je sčasoma privedlo do njunega propada, saj si je FTX izposodil milijarde dolarjev sredstev strank na borzi Alameda, da bi okrepil finance podjetja. Ko so vlagatelji v stiski začeli dvigovati sredstva iz FTX, ta ni mogel izpolniti zahtev in je šel v stečaj.

Med videokonferenco v začetku tega meseca, preden sta podjetje in FTX vložila zahtevo za stečaj, je v poroča Wall Street Journal da je Ellison obvestila osebje Alamede, da FTX uporablja sredstva strank, da bi Alamedi pomagala pri izpolnjevanju njenih obveznosti, in dodala, da so ona, Bankman-Fried in drugi člani vodstva podjetja seznanjeni z odločitvijo.

Kayla Bailey in Aislinn Murphy iz Fox Business sta prispevali k temu poročilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *