Kdaj se bo medvedji trg končal?

Ključni zaključki

  • Trenutni medvedji trg zdaj traja nekaj več kot deset mesecev.
  • To je dlje od povprečnega medvedjega trga 9,6 meseca, a krajše od najdaljšega, ki je v letih 1973/74 trajal celih 20 mesecev.
  • Čeprav ne vemo zagotovo, kdaj se bo ta trenutni medvedji trg končal, lahko uporabimo zgodovino, da zagotovimo nekaj smernic o tem, kaj imamo na zalogi.
  • Za vlagatelje to lahko pomeni, da imamo ceste, kar pomeni, da iščemo načine, kako medtem zaščititi svoj portfelj.

jutri!

Ampak res ne. No, vsaj verjetno ne. Vendar bi bilo lepo, kajne?

Resnica je, da ne vemo zagotovo, kdaj se bo trenutni trg končal. Toda preden kliknete ta članek, pomislite, da je popolna zapravljaš čas, nekaj lahko storimo, če nam daš nekaj namigov.

Medvedji trgi so se že zgodili. Velikokrat. Če pogledamo nazaj v zgodovino, ne moremo z gotovostjo trditi, kako dolgo bo trajal ta medvedji trg, lahko pa si predstavljamo, kako dolgo bo trajal ponavadi zadnji.

S temi informacijami v roki si lahko ogledamo najkrajše medvedje trge v zgodovini, pa tudi najdaljše. Sestavite vse skupaj in lahko začnemo dobivati ​​malo več vpogleda v to, koliko več bolečine lahko pričakujemo, preden se stvari začnejo izboljševati.

Torej je točno to, kar bomo naredili.

Prenesite Q.ai še danes za dostop do naložbenih strategij, ki jih poganja AI.

Borza govori o prihodnosti … tako nekako

Videti je, da je na obzorju veliko slabih novic. Zdi se, da se verjetnost gospodarske recesije povečuje, obrestne mere rastejo, inflacija pa ostaja visoka. Tudi nepremičninski trg ima začel padati od vseh časov.

Lahko pogledate te informacije in nato pogledate na borzo in pomislite “vau, stvari se bodo še poslabšale”.

Morda imate prav, a bistvo je, da borza gleda v prihodnost. Seveda ni popoln, vendar je v ekonomskem smislu to tisto, kar je znano kot vodilni kazalnik.

To je zato, ker vlagatelji in trgovci upoštevajo, kako bodo lahko prihodnje gospodarske novice vplivale na delnice. To je znano kot “vključevanje cen”, pri čemer cene, ki so jih pripravljeni plačati za delnice, odražajo, kako pričakujejo, da bo prihodnja gospodarska uspešnost vplivala nanje.

Visoka volatilnost, ki smo jo do zdaj izkusili na borzi, torej ni bila posledica trenutnih zaslužkov in rasti podjetja, pravzaprav je ostala precej močna tudi v celotnem tehnološkem sektorju.

Cene padajo, ker so obeti negativni. Vlagatelji določajo cene delnic, kot so Meta in Tesla ter Alphabet, saj pričakujejo, da se bodo prihodki in rast v prihodnjem letu upočasnili, ko bo gospodarska rast upadla.

Enako velja za dobre novice.

Ko bo gospodarstvo stagniralo, bo sčasoma prišlo do točke, ko bodo analitiki začeli videti luč na koncu tunela. To lahko privede do rasti delniških trgov, tudi če je samo gospodarstvo še veliko mesecev oddaljeno od okrevanja.

Bistvo vsega tega je povedati, da samo zato, ker se zdi, da nas čaka vsaj še eno leto gospodarskih težav, ne pomeni nujno, da bomo ves ta čas na medvedjem trgu.

Kako dolgo traja povprečen medvedji trg?

Vpliv medvedjega trga na bogastvo države je lahko uničujoč, vendar je ponavadi presenetljivo kratkotrajen. Pravzaprav je povprečni medvedji trg traja le 9,6 meseca.

Tako je v večini primerov borzni zlom mimo v manj kot enem letu. Prikazuje, kako hitro se lahko stvari obrnejo in zakaj je neverjetno težko natančno določiti čas trga.

Seveda je to povprečje, kar pomeni, da bo veliko medvedjih trgov trajalo dlje od tega, in veliko takih, ki ne. Najkrajši medvedji trg, kar smo jih kdaj videli, se je zgodil ob začetku pandemije in je trajal le 33 dni.

Da, nekaj več kot mesec dni in medvedjega trga je bilo konec, nato pa smo videli skoraj dve polni leti neverjetnih donosov.

Kar se tiče najdaljšega, je to malo bolj depresivno. V zgodnjih tridesetih letih prejšnjega stoletja je bilo v kratkem času veliko število medvedjih trgov. Med sredino leta 1929 in koncem leta 1933 je bilo skupaj sedem (!) medvedjih trgov, vmes pa so bila obdobja močne rasti.

Medvedji trg je najdlje trajal v letih 1973/74. ki je trajal približno 20 mesecev. Še vedno manj kot dve leti, a še vedno precej časa, da tečaji delnic ne bodo okrevali.

Tako imamo najkrajšo do sedaj okoli enega meseca, najdaljšo doslej 20 mesecev in povprečje na sredini okoli deset mesecev. Torej, kje nas to pusti?

Kdaj se bo medvedji trg končal?

Trenutni medvedji trg S&P 500 je bil uradno preklican 13. junija 2022, ko je trg padel za 20 % od svojega vrha. Ta padec se je začel 3. januarja 2022 in je označil začetek trenutnega medvedjega trga.

To pomeni, da traja nekaj več kot deset mesecev.

No, dobra novica je, da smo to (upajmo) preboleli. To je zdaj uradno daljše od povprečnega medvedjega trga. Toda koliko časa bo še trajalo? No, to bi lahko postal najdaljši medvedji trg doslej.

Pandemija je ustvarila zelo nenavaden niz gospodarskih okoliščin, zato ni povsem izključeno. Pustimo to za trenutek in uporabimo prejšnje najslabše doslej kot naše merilo.

Če naj bi trenutni medvedji trg trajal 20 mesecev, torej najdlje doslej, to pomeni, da smo le malo več kot na polovici. Nadaljnjih devet mesecev in pol bi nas popeljalo do oktobra prihodnje leto kot konca trenutnega medvedjega trga.

Torej je medvedji trg, ki se bo končal od zdaj do oktobra 2023, verjetno precej razumna domneva. Še vedno pa je to le projekcija, realnost pa bomo še videli.

Vendar je ta časovnica v mnogih pogledih smiselna. Verjetno bomo pričakovali nadaljnjo nestanovitnost, saj bodo obrestne mere še naprej tvegane in se bo inflacija počasi začela umirjati. V naslednjem letu lahko upamo, da bomo videli določen napredek na področju inflacije, kar bo pomenilo, da bo Fed lahko začel upočasnjevati svoje obrestne mere in jih morda celo vzdrževati.

Trgi bodo verjetno zelo zadovoljni s tem in lahko bi začeli videti nekaj poskusnih poskusov okrevanja.

Obeti omilitve denarne politike bi lahko javnim podjetjem omogočili, da ponudijo nekoliko bolj spodbudne smernice, kot so jih v zadnjem času. To pa bi dodatno spodbudilo vlagatelje in celoten cikel bi se lahko začel znova.

Vse to so predpostavke, a trg tako deluje. Vidimo, da cikli dobrih novic in pozitivnih pričakovanj vodijo do več dobrih novic in boljših pričakovanj.

Ne glede na to, kako trd je bil trenutni medvedji trg do zdaj, upajmo, da se začenjamo postavljati na njegovo pravo stran.

Kaj to pomeni za vlagatelje?

Ključna točka je, da trga ne morete tempirati. Nemogoče je zares vedeti, kdaj se bo medvedji trg končal in kdaj bodo delnice začele rasti. Vemo, da se bo to sčasoma zgodilo, in ko se bo zgodilo, so lahko znatne finančne nagrade.

V primerjavi s povprečnim medvedjim trgom povprečni bikovski trg traja veliko dlje kot 31 mesecev. To pomeni, da lahko sedenje ob strani z denarjem in čakanje na pravi čas za vstop povzroči resne zamujene dobičke.

Kljub temu je razumno, da želijo vlagatelji omejiti svojo izpostavljenost nestanovitnosti, medtem ko ostajamo na medvedjem trgu.

Za pomoč pri tem smo ustvarili strategijo zaščite z umetno inteligenco, ki jo je mogoče dodati vsem našim osnovnim kompletom. Znan je kot Zaščita portfelja in začne se z uporabo umetne inteligence za analizo vašega portfelja in oceno njegove občutljivosti na tveganja, kot so obrestno tveganje, splošno tržno tveganje in celo naftno tveganje.

Ko je ta analiza končana, umetna inteligenca samodejno izvaja prefinjene strategije zaščite pred tveganji za zaščito pred njimi. To se znova zažene in prilagodi vsak teden, da se vedno upoštevajo najnovejše informacije.

Kot bi imeli svoj osebni hedge sklad v svojem žepu.

Prenesite Q.ai še danes za dostop do naložbenih strategij, ki jih poganja AI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *