Katar se pripravlja na razmah borze svetovnega prvenstva v nogometu | Novice o svetovnem prvenstvu v nogometu Katar 2022

Doha, Katar – Katar se pripravlja na borzni razmah Svetovnega prvenstva v nogometu, saj je borza v državi pripravljena izkoristiti prihajajoči velikanski dogodek.

Z več kot 4 milijardami dolarjev tujih prilivov samo v prvih 10 mesecih tega leta, borzni strokovnjaki pravijo, da je katarski delniški trg, tako kot večina prejšnjih trgov gostiteljev svetovnega prvenstva, presegel svoje tekmece pred mega-konkurenco in pričakuje se, da bo nadaljeval tudi v podobno v letu po turnirju.

V preteklosti se je povprečni borzni indeks MSCI držav gostiteljic prejšnjih sedmih svetovnih prvenstev, razen Brazilije, v letu pred svetovnim prvenstvom dvignil za 21,8 odstotka, v letu po njem pa za 13,4 odstotka, v primerjavi s povprečno rastjo svetovnega indeksa MSCI World Index. 4,3 odstotka oziroma 9,5 odstotka.

Brazilski indeks MSCI je bil izven meja in je padel za 34 odstotkov leto po finalni tekmi 2014. Ta upad je bil posledica domačih gospodarskih razmer, politične krize in visoke inflacije, ki je takrat vladala, pravijo analitiki.

Vendar se je leto 2022 izkazalo za izjemno leto, saj borze nosijo glavno breme zvišanje obrestnih mer s strani centralnih bank poskušajo premagati inflacijo in zapreti dobavo lahek denar, ki je bil lansiran med pandemijo. Tudi katarska borza ni imuna na to.

Indeks QSE, ki meri 20 največjih in najbolj likvidnih delnic na katarski borzi (QSE), se je od začetka leta 2022 do 11. aprila 2022 okrepil za kar 24,7 odstotka, nato pa je konec junija padel na skoraj ravno območje. in se je do 5. septembra 2022 povečala za 12,1 odstotka na leto.

Čeprav se to morda ne zdi veliko, je glede na najnovejše razpoložljive podatke indeks QSE še vedno relativno boljši med večino glavnih regionalnih in svetovnih trgov v prvih osmih mesecih leta.

“Glede na to, da se država pripravlja na svetovno prvenstvo že več kot desetletje, osredotočanje na kratko obdobje donosnosti delnic ne bo pošten odraz,” je dejal Akber Khan, višji direktor upravljanja premoženja pri Al Rayan pri Doha Investments.

“Če pogledamo delovanje katarske borze v zadnjih petih letih, ko so se priprave na svetovno prvenstvo pospešile glede na tempo dela, je katarski delniški trg zrasel za več kot 50 odstotkov,” je dodal Khan.

V tem obdobju je široki indeks delnic trgov v razvoju upadel za več kot 20 odstotkov, svetovni delniški indeksi pa so zrasli za okoli 15 do 18 odstotkov, je poudaril.

‘Pokažite se kot razviti Katar’

Od leta 2010, ko je Katar dobil pravico do gostitve svetovnega prvenstva v nogometu, je država porabila več kot 300 milijard dolarjev za posodobitev svoje infrastrukture, vključno z metrojem v Dohi, na tisoče kilometrov lokalnih cest in avtocest, novim pristaniščem, novim letališčem in celo novo mesto, pa tudi krepitev naftnih in plinskih objektov.

“To resnično umika nazaj veliko srednjeročnih razvojnih projektov, ki jih je imela država, in v mnogih primerih so bili številni projekti, ki bi bili dokončani čez desetletje, že dokončani, da bi pokazali razvit Katar med svetovnim prvenstvom,” je dodal Khan.

Pričakuje se, da se bodo dobički svetovnega pokala QSE prenesli v naslednje leto, predvsem v gradbeništvu, nepremičninah, turizmu in trgovini na drobno, pri čemer se bodo razširili na podjetja, ki kotirajo na borzi, in širše gospodarstvo kot celoto.

“Natančneje, Katar namerava dogodek uporabiti kot odskočno desko za predstavitev svoje ponudbe in upamo, da bomo prihode mednarodnih turistov povečali z 2,1 milijona leta 2019 na 6 milijonov letno do leta 2030,” je povedala Saugata Sarkar, vodja raziskav pri QNB Financial Services.

Katarske delnice so že v dobrem položaju za naložbe, ki imajo koristi od edinstvenih vetrov. Poleg visokih cen nafte in plina, znatnih neto tokov tujih naložb glede na status Katarja kot varnega zatočišča in gostitelja prihajajočega svetovnega prvenstva v nogometu, se je država lotila tudi širitve svojih obratov za utekočinjeni zemeljski plin (LNG), ki bodo skoraj podvojili količino plina. proizvodnjo, kar ga je izstrelilo na vodilni položaj glavnega proizvajalca.

“Verjamemo, da bi lahko ti dejavniki v veliki meri vplivali na trg, vendar bi morali indeksu QSE zagotoviti visokokakovostne katalizatorje, ki pomagajo trgu pri rasti ali stabilizaciji kljub splošnemu prevladujočemu svetovnemu tveganju,” je dejal Sarkar.

»Čeprav ne moremo izključiti kratkoročne volatilnosti na trgu, še naprej ostajamo dolgoročno optimistični glede katarskih delnic glede na njihove obrambne lastnosti, ki jih podpirajo močni temelji. “Net-net, v letu 2022 pričakujemo močne rezultate katarskih podjetij, predvsem po zaslugi svetovnega nogometnega prvenstva,” je dodal.

Spoiler bo vojna v Ukrajini, je opozoril, zato sta katarski in svetovni indeks nestabilna.

Kar pa gre v prid Katarju, ko se svet sooča z možnostjo recesije, je dejstvo, da je gospodarska rast države vezana na proizvodnjo plina.

Glede na novo povpraševanje, ki prihaja iz Evrope zaradi vojne v Ukrajini in dejstvo, da je Katar “nizkocenovni” proizvajalec, “je bolje pripravljen absorbirati negativen vpliv, ki ga lahko ima recesija na cene energije,” je dejal Mohsin Mujtaba , direktor, produkt in razvoj. , QSE. Privlačen bo tudi za tuje vlagatelje, saj si želijo ponovno uravnotežiti svoje portfelje ob globalni upočasnitvi, je dodal.

Dolgoročni učinek

Po mnenju strokovnjakov za regionalni kapital bodo projekti, ki jih je začela katarska vlada za organizacijo FIFA 2022, dolgoročno vplivali na družbe, ki kotirajo na borzi, v različnih sektorjih.

Izvršni direktor BDSwiss MENA Daniel Takieddine je v e-poštnem sporočilu dejal, da bo na stotine tisoč obiskovalcev, ki prihajajo na mesečni nogometni turnir, imelo takojšen učinek, »bi lahko imeli trajnejši učinki na gospodarstvo in finančne trge države. Široko spremljan dogodek bi lahko pritegnil pozornost posameznikov in podjetij na Katar kot turistično destinacijo in kot naložbeno destinacijo, ki spodbuja kapitalske pritoke.”

Oliver Kent, generalni direktor ZK Sports & Entertainment s sedežem v Dubaju, je dejal, da vidi svetovno prvenstvo kot “samo začetek niza velikih dogodkov, ki bodo privabili veliko število obiskovalcev in dolgoročno okrepili turistični sektor,” navaja a Dirka formule 1 in Azijski pokal 2023 katera država bo gostila naslednje leto.

Izvršni direktor Katarja 2022 Nasser al-Khater pričakuje, da bo svetovno prvenstvo v nogometu prispevalo 17 milijard dolarjev katarskemu gospodarstvu med dogodkom, kar je manj od prvotne ocene 20 milijard dolarjev.

Medtem ko bo glavni upravičenec gostinstvo, vključno s hoteli, nakupovalnimi središči, trgovinami in maloprodajo, je Khan iz družbe Al Rayan Investment dejal, da bodo imela enake koristi številna mala in srednja podjetja, ki kotirajo na borzi in so v zadnjih letih dobila vladna naročila kot dobavitelji večjim podjetjem. Med drugim so to podjetja s tlakovanjem in gradbenim materialom ter storitve najema stanovanj in varovanja, je dejal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *