Katar debitira na svetovnem prvenstvu na kontroverznem turnirju prvih


Doha, Katar
CNN

Izšlo je 21 moških izdaj Svetovno prvenstvo od njegove inavguracije leta 1930. ampak Katar 2022 naj bi bil turnir, kakršnega še ni bilo.

Ker je bilo pred skoraj 12 leti razglašeno za gostiteljsko mesto, je bilo vedno usojeno, da bo svetovno prvenstvo prvi.

Od ekstremnih vremenskih razmer do turnirskih debijev, CNN vzame pogled na letošnje načine tekmovanje bo utrl novo pot.

To bo prvič, da bo katarska moška reprezentanca sodelovala v finalu svetovnega prvenstva, saj se ji v preteklosti ni uspelo uvrstiti na običajen način.

FIFA, vodilni organ športa, dovoljuje državi gostiteljici, da sodeluje na svetovnem prvenstvu, ne da bi morala iti skozi kvalifikacijske kroge, kar pomeni, da se lahko majhna zalivska država zdaj preizkusi proti najboljšim v svetovnem nogometu.

Katar je razmeroma nov v tem športu, svojo prvo uradno tekmo je odigral leta 1970, vendar se je država zaljubila v čudovito igro in reprezentanca se je vztrajno izboljševala.

Leta 2004 je bila ustanovljena Aspire Academy v upanju, da bo našla in razvila vse najbolj nadarjene katarske športnike.

V zadnjih letih je pobiral nagrade za svoje nogometno moštvo. Katar je zmagal na azijskem pokalu 2019 in s tem končal enega najbolj impresivnih nizov v zgodovini turnirja, saj je med turnirjem prejel le en gol.

Sedemdeset odstotkov ekipe, ki je osvojila pokal, je šlo skozi akademijo, to število pa se je proti svetovnemu prvenstvu samo še povečevalo.

Katar, ki ga vodi Španec Felix Sanchez, bo poskušal presenetiti ljudi in se soočiti z razmeroma prijateljsko skupino poleg Ekvadorja, Senegala in Nizozemske.

Katar bo na Katarju 2022 videti kot spomladansko presenečenje.

Svetovno prvenstvo je vedno potekalo maja, junija ali julija, vendar se bo Katar 2022 odpovedal tej tradiciji – bolj zaradi nuje.

Temperature v Katarju lahko v teh mesecih dosežejo več kot 40 stopinj Celzija, zato je bil turnir s tem v mislih prestavljen na hladnejše vreme.

Vendar je zima v Katarju relativen pojem, saj bodo temperature verjetno okoli 30 stopinj, vendar organizatorji upajo, da se bodo proti vročini borili z več metodami, kot so visokotehnološki sistemi za hlajenje stadionov.

Sprememba datumov turnirjev je povzročila opustošenje v nekaterih največjih domačih ligah na svetu.

Vse najvišje evropske lige so morale v svoj urnik uvesti zimski premor, kar pomeni natrpane sezname tekem pred in po turnirju.

To bo prvo svetovno prvenstvo, ki bo potekalo novembra in decembra.

Ena od utemeljitev FIFA za dodelitev gostinskih pravic Katarju je bila možnost, da bi turnir prenesli v nov del sveta.

Nobeno od prejšnjih 21 svetovnih prvenstev ni potekalo v islamski državi in ​​ta mesec bo turnir priložnost za regijo, da proslavi svojo vse večjo ljubezen do igre.

Vendar to nedvomno odpira več vprašanj, s katerimi so se morali soočiti organizatorji. Za mnoge navijače je pitje alkohola in bo ostalo velik del turnirske izkušnje.

Vendar pa je v Katarju prepovedano videti pijanega v javnosti, zaradi česar so organizatorji prisiljeni najti domiselne načine za reševanje problema.

Posledično bo alkohol točen samo v določenih navijaških parkih v okolici Dohe, na voljo pa bodo tudi ločeni prostori za streznitev navijačev pred in po tekmah.

Josh Cavallo se bo udeležil podelitve nagrad Attitude Awards 2022 v The Roundhouse 12. oktobra 2022 v Londonu v Angliji.

Edini odkrito istospolno aktivni profesionalni nogometaš na svetu je pred Katarjem 2022 zaskrbljen zaradi skupnosti LGBTQ.

04:39

– Vir: CNN

Drugo vprašanje okoli turnirja je, kako bo država kos pričakovanemu milijonu obiskovalcev, glede na to, da je s slabimi tremi milijoni prebivalcev najmanjša država, ki gosti svetovno prvenstvo.

Posledično se vseh osem stadionov nahaja v Dohi, glavnem mestu in okoli nje, in so vsi oddaljeni eno uro vožnje.

Organizatorji pravijo, da bo cestna infrastruktura – vključno z avtobusi, podzemno železnico in najetimi avtomobili – kos povečanemu pritisku.

Ena od prednosti kratke razdalje med prizorišči je, da si bodo navijači lahko ogledali do dve tekmi v enem dnevu. Promet mora biti vljuden.

Katar je moral biti zaradi svoje velikosti tudi pameten pri namestitvi. Dve ladji za križarjenje, MSC Poesia in MSC World Europa, sta pristali v Dohi za podporo hotelom.

Oboževalci bodo imeli priložnost bivati ​​na križarkah v Dohi v Katarju.

Obe ladji bosta nudili običajno izkušnjo križarjenja, vendar ljubitelji ne bodo pluli dlje kot 10-minutne vožnje z avtobusom v srce Dohe.

Za navijače, ki so nagnjeni k morski bolezni, so organizatorji zgradili tudi tri ‘navijaške vasi’, ki bodo nudile namestitev na obrobju mesta.

Ti vključujejo različne namestitve – vključno s počitniškimi prikolicami, počitniškimi prikolicami in celo kampiranjem – vse v razumni razdalji od prizorišča.

Tudi za tiste, ki si lahko privoščijo malo več, bodo v pristanišču v Dohi privezane luksuzne jahte, ki lahko ponudijo prenočišče za, priznajmo si, oderuško ceno.

FIFA se je zavezala, da bo Katar 2022 naredila prvo ogljično nevtralno svetovno prvenstvo, medtem ko svetovno vodilno telo nogometa nadaljuje s svojo obljubo, da bo šport naredil bolj okolju prijazen.

Skupaj s Katarjem se je zavezala, da bo izravnala emisije ogljika z vlaganjem v zelene projekte in nakupom ogljikovih dobropisov – običajna praksa, ki jo uporabljajo podjetja, da bi “razveljavila” svoj ogljični odtis.

Katar, največji svetovni onesnaževalec ogljikovega dioksida na prebivalcaje dejal, da bo ohranil nizke emisije in odstranil toliko ogljika iz ozračja, kot ga proizvede turnir, z vlaganjem v projekte, ki bodo zajemali toplogredne pline.

Tako bo na primer zasejal seme za največjo farmo travnatih površin na svetu, tako da bo posadil 679.000 grmovnic in 16.000 dreves.

Rastline bodo nameščene na stadionih in drugod po državi, vsako leto pa naj bi absorbirale na tisoče ton ogljika iz ozračja.

Vendar so kritiki organizatorje obtožili “zelenega pranja” dogodka – izraza, ki se uporablja za opis tistih, ki poskušajo prikriti svojo škodo za okolje in podnebje z zelenimi pobudami, ki so bodisi lažne, zavajajoče ali pretirane.

Carbon Market Watch (CMW), neprofitna zagovorniška skupina, specializirana za določanje cen ogljika, pravi, da so katarski izračuni močno podcenjeni.

V Katarju 2022 bodo sodniki prvič sodili tudi tekmo svetovnega pokala za moške.

Yamashita Yoshimi, Salima Mukansanga in Stephanie Frappart so bile imenovane med 36 uradnikov, izbranih za turnir.

Pridružile se jim bodo Neuza Back, Karen Diaz Medina in Američanka Kathryn Nesbitt, ki bodo v zalivsko državo odpotovale kot pomočnice.

Frappart je verjetno najbolj znano ime na seznamu, potem ko se je leta 2020 zapisala v zgodovinske knjige, ko je postala prva ženska, ki je vodila moško igro lige prvakov.

Sodnik Yoshimi Yamashita bo debitiral na moškem svetovnem prvenstvu.

Toda v Katarju se Ruandka Mukansanga, ki je za CNN povedala, da je navdušena nad izzivom sojenja na velikem turnirju, želi učiti od nje.

“Gledala bi, kaj delajo sodniki, samo da bi posnemala najboljše stvari, ki jih delajo, da bi nekega dne lahko bila na svetovnem prvenstvu takole,” je dejala in dodala, da njena družina komaj čaka, da jo vidi na igrišču. .

Ni še odločeno, kdaj bodo ženske sodile svojo prvo tekmo na turnirju, bodo pa veljala nekatera nova pravila.

Prvič bodo ekipe lahko uporabile do pet zamenjav, menedžerji pa lahko zdaj izbirajo med 26 igralci, namesto običajnih 23.

Katar 2022 se začne 20. novembra. Spremljate lahko CNN-ovo poročanje o svetovnem prvenstvu tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *