Kapetani svetovnega pokala po grožnjah s sankcijami FIFA snamejo trakove One Love

Komentiraj

Nogometne ekipe, ki predstavljajo sedem evropskih držav na svetovnem prvenstvu, so v ponedeljek sporočile, da njihovi kapetani v Katarju ne bodo nosili trakov LGBTQ, potem ko je FIFA, ki organizira turnir, rekla, da bodo igralci, ki nosijo trakove, kaznovani.

Kapetani Anglije, Walesa, Belgije, Danske, Nemčije, Nizozemske in Švice so nameravali nositi mavrične trakove OneLove za spodbujanje raznolikosti in vključenosti na svetovnem prvenstvu.

»Bili smo pripravljeni plačati kazni, ki bi se običajno uporabljale za kršitve predpisov o dresih, in trdno smo se zavezali, da bomo nosili trak. Ne moremo pa naših igralcev spraviti v situacijo, ko bi lahko prejeli rumeni karton ali bili celo prisiljeni zapustiti igrišče,« piše v skupni izjavi nogometnih zvez. V ponedeljek so se morale pomeriti tri ekipe, Anglija, Wales in Nizozemska.

Katar še naprej nadleguje LGBT-osebe pred svetovnim nogometnim prvenstvom, pravi skupina za človekove pravice

“Zelo smo razočarani nad odločitvijo FIFA, za katero menimo, da je brez primere,” so dodale ekipe in obljubile, da bodo podporo “vključitvi” izkazale na druge načine. “Kot nacionalna združenja naših igralcev ne moremo postaviti v položaj, ko bi se lahko soočili s športnimi sankcijami, vključno s kartoni.”

Katar je bil pred turnirjem pod drobnogledom zaradi svojega pristopa do človekovih pravic, vključno z zaskrbljenostjo zaradi razmer delavcev migrantov in stališčem te konservativne zalivske države do LGBTQ oseb. Seks med moškimi je v Katarju prepovedan in se kaznuje z do sedmimi leti zapora, glede na nedavno izjavo ameriškega zunanjega ministrstva poročilo.

Prvih 10 evropskih ekip, ki jih je prvotno zasnovala nizozemska nogometna reprezentanca, se je septembra prijavilo v kampanjo OneLove – pristale so, da njihovi kapitani nosijo mavrični trak za roko, da pošljejo sporočilo proti diskriminaciji in spodbujajo vključevanje.

Nizozemci so prvi javno sporočili, da kapetan Virgil van Dijk ne bo nosil traku. “Ure pred prvo tekmo nas je FIFA (uradno) obvestila, da bo kapetan prejel rumeni karton, če bo nosil kapetanski trak ‘OneLove’,” je v izjavi zapisala KNVB, nacionalna nogometna zveza. . »Globoko obžalujemo, da skupaj ni bilo mogoče doseči razumne rešitve.

»Stojimo za sporočilom ‘OneLove’ in ga bomo še naprej širili, vendar je naša prioriteta št. 1 na svetovnem prvenstvu zmagovanje na tekmah. Nočete, da kapetan začne tekmo z rumenim kartonom. Zato smo se morali s težkim srcem kot delovna skupina UEFA, KNVB in kot ekipa odločiti, da opustimo naš načrt.«

Visoki britanski diplomat navijačem svetovnega pokala LGBT sporoča, naj bodo v Katarju “spoštljivi”.

Kaznovanje kapitanov ekip pred začetkom iger bi že od začetka pomenilo konkurenčno slabost. S sekundo pred koncem tekme je izključen.

Čeprav osnova morebitnih sankcij FIFA proti igralcem ni bila razkrita, v skladu s členom 4.3 pravilnika FIFA o opremi ni dovoljeno nositi nobenih oblačil ali opreme, če se šteje za “nevarno, žaljivo ali nedostojno, vključno s političnimi, verskimi ali osebnimi slogani”. ”

“Kot kapetani lahko tekmujemo drug proti drugemu na igrišču, vendar se skupaj borimo proti vsem oblikam diskriminacije,” Angleški kapetan Harry Kane je septembra dejal. “Skupno nošenje traku v imenu naših ekip bo poslalo jasno sporočilo, ko bo svet gledal.”

FIFA je zavrnila kampanjo OneLove in po navedbah nogometnih reprezentanc zagrozila s sankcijami igralcem, ki nosijo trak. Namesto tega je FIFA predlagala, da kapetani reprezentanc nosijo trakove za roke iz svoje ločene kampanje “Brez diskriminacije”, ki jo je načrtovala za začetek v četrtfinalu.

Kaj lahko ljubitelji LGBTQ nogometa pričakujejo na svetovnem prvenstvu v Katarju? Vodnik.

V ločenem obvestilu v ponedeljekSvetovni nogometni organ je sporočil, da je sprožil protidiskriminacijsko kampanjo, da bi vsem 32 kapetanom dovolil, da nosijo trak ves čas turnirja.

“FIFA je vključujoča organizacija, ki želi nogomet postaviti v korist družbe s podpiranjem dobrih in legitimnih ciljev, vendar mora biti to storjeno v okviru pravil tekmovanja, ki so znana vsem,” je v izjavi zapisal organ. .

Nogometna zveza Walesa je v izjavi izrazila svoje frustracije in razočaranje, a dodala: »Ostajamo zavezani prepričanju, da je nogomet za vsakogar, in stojimo ob naših LGBTQ+ članih valižanske nogometne družine.

“Nogomet za vse.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *