Kam so izginili panični vlagatelji FTX?

Ilustracija: Zohar Lazar

Začetek novembra je. Ukvarjate se s kriptovaluto. Verjetno je bilo nekaj težkih mesecev – cene so padelin nekaj na videz trdnih projektov nedavno podrl. Imate nekaj v zvezi s FTX, kripto koncernom, ki ga je ustanovil Sam Bankman-Fried. Je ena največjih borz in vodi močno povezano industrijsko težko a dragi mediji z zanimanjem za filantropija ki zbira zvezdnike potrditve in naložbe. Kmalu pa začnejo utripati opozorilni znaki. FTX je v prostem padu. tviti SBF nesmisel. Končno ugotoviš, da moraš dvigniti svoj denar iz FTX, a ko poskusiš, vidiš, da je prepozno. Borza je zamrznila izplačila. Služba za stranke se ne odziva, vaše aplikacije sploh ne delujejo več, medijsko poročanje pa je zmedeno, protislovno, počasno in napisano za tujce.

Zato naredite to, kar ste vedno počeli, ko potrebujete neobdelane informacije o tem, kaj se dogaja v kriptovaluti: preverite Telegram, obsežno platformo za klepet, ki ima osrednjo vlogo vlogo v kripto ekosistemu za vlagatelje, prevare in goljufe.

V dobrih časih je uradna prisotnost FTX na Telegramu podjetju pomagala gojiti sloves odzivne storitve za stranke. Ko so se stvari razpadle pri FTX, so razpadle tudi tukaj, ko je na tisoče paničnih uporabnikov preplavilo kanale za podporo. Moderatorji — ki še vedno delajo za FTX — niso dohajali in so nato očitno izključili nove objave v sobi. 11. novembra je predstavnik FTX objavil posodobitev, ki je ponudila dodatne mračne novice strankam, ki jih je že skrbelo, da je podjetje na robu bankrota: “FTX je bil vdrt.”

Nabralo se je več uporabnikov, ki so v naslednjih nekaj dneh objavili na tisoče sporočil. Obupani imetniki računov z vsega sveta so drug drugega spraševali, kaj se dogaja, ter delili govorice in teorije zarote, od katerih so se nekatere izkazale za resnične. V torek, 15. novembra, se je zdelo, da bo skupina skoraj prejela nova sporočila od kogar koli, razen od svojih lastnih modov.

Uporabniki, ki so zdaj še bolj zaskrbljeni, so pobegnili k manjšim, neuradnim kanalom Telegram, da bi delili obetajoče novice in večinoma računali na morebitne izgube, ki so v nekaterih primerih velike.

V skupini, imenovani FTX Affected Members, je Moe, 30-letnik iz Nizozemske, seštel svoje potencialne izgube: »200.000 € od družine, 50.000 € poslovnega posojila od mojega podjetja, ki ga moram vrniti v 2 letih, € 20.000 iz maminih prihrankov, 60.000 evrov lastnih prihrankov in dobička iz naložb v zadnjih 4 letih.” Možnosti izgube lastnega denarja so bile slabe, a izvedljive – vodi distribucijo hrane in maloprodajo in bi lahko “začel znova”. Družinski denar je druga zgodba. Porabil je prihodnjo dediščino po očetu in vložil materine življenjske prihranke. “Ne morem jih niti pogledati v oči,” pravi. “Verjel sem vsem trditvam FTX in SBF o spreminjanju sveta, veganstvu, dajanju denarja v dobre namene, ne maranju za materializem in poštenem ravnanju z ljudmi.”

Moe ni edini, ki opozarja na SBF – ki je bil deležen sijajne medijske pokritosti in je porabil milijone dolarjev za neposredno oglaševanje strankam in plačilo slavnim osebam za podporo – kot razlog za naložbo v FTX. Uporabnik @riskmaverick, ki je tudi šestmestni vlagatelj, je deset let preživel kot investicijski bankir v Londonu. SBF se mu je zdel verodostojen, ker je bil trgovec pri Jane Street, zelo cenjenem kvantitativnem podjetju s sedežem v New Yorku. “Zmotil sem se,” pravi, “da sem o SBF razmišljal kot o tipu z Wall Streeta, ki ve, kaj dela.” Njegove izgube, pravi, bi predstavljale “80 odstotkov trenutnih tekočih denarnih prihrankov iz let dela,” kar bi ga vrnilo vsaj pet let nazaj (je v zgodnjih 40-ih). »To je boleča situacija. Večina mojih prijateljev ne zna odgovoriti.”

Zaznavanje, da je FTX neobičajno varen zaradi svojih vezi z ZDA, je bilo razširjeno med zaklenjenimi uporabniki. Adrian, fotograf v Berlinu s svojimi “prvimi” prihranki, ujetimi v FTX, je domneval, da bo menjava močno regulirana. Njegovo pozornost je najprej pritegnila reklama z Larryjem Davidom v glavni vlogi. “Ko imam nekaj in sem to izgubil,” mi pove v klicu na Zoom. »Ljubim Larryja Davida. Ne morem verjeti.”

Nova, 32-letni trgovec iz Brazilije, ki je povedal, da ima na platformi več kot 80.000 dolarjev, je skupini povedal, da je samomor možnost, če ne more dobiti nazaj svojih sredstev, in objavil fotografijo napolnjene brizge. Na vprašanje, ali ima kakšno sporočilo, ki bi ga želel prenesti na SBF, odgovarja z »ne«: »Ljudje na vrhu nas gledajo z gnusom; nimajo empatije do nižjega razreda, mi pa smo samo sredstvo za njihov cilj obogateti.«

Anonimni organizatorji FTX Affected Members zahtevajo, da se imena dodajo na seznam, za katerega pravijo, da bi ga lahko nekega dne ameriška odvetniška pisarna privedla pred stečajno sodišče. To je dolgoročna strategija, vedo, in organizirana na nizki ravni; eden najbolj aktivnih administratorjev skupine pomaga voditi skupino z bencinske črpalke v Ukrajini, medtem ko je njegov dom brez elektrike. “Smo v slabem položaju,” mi je rekel. “FTX nas je pokradel.”

V petek je uradni kanal FTX objavil opombo, ki uporabnike usmerja v ločeno skupino z ironično izjavo o omejitvi odgovornosti: “Uporabniki naj bodo previdni.” Večina uporabnikov ne bo potrebovala opomnika. Preden je bil uradni kanal FTX Telegram začasno ustavljen, se je za kratek čas spremenil v raj za prevarante, preplavljen s sporočili uporabnikov, ki trdijo, da delajo za FTX, in ponujajo pomoč pri dvigih. V nekaj minutah po pridružitvi sem prejel več glasovnih klicev Telegrama od lažnih agentov za podporo FTX, ki so izražali sočutje in obljubljali hitre rešitve. “Vse, kar morate storiti,” mi je rekel moški z nežnim glasom, “je, da se prijavite v naše sisteme z obstoječo kripto denarnico.”

To je bil skrajni primer znanega vzorca v kriptogramu in na Telegramu: ko gredo stvari dobro, se lahko počuti, kot da ste del skupnosti, da skupaj gradite nekakšno prihodnost ali vsaj pomagate drug drugemu služiti denar; ko gre kaj narobe, si nenadoma čisto sam, jezen, zmeden in osramočen.


Oglejte si vseLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *