Kam se gibljejo cene stanovanj leta 2023 – ta zemljevid prikazuje spremenjene obete družbe CoreLogic za 392 stanovanjskih trgov

Ko pritrjeni ekonomist Fed pravi, da je ameriški nepremičninski trg vstopil v ua “težko [housing correction”], bi jim bilo pametno zaupati. Ko prihaja iz ust predsednika Feda Jeroma Powella, je bolj kot opozorilo.

Powell ima prav: ne samo to stanovanjska dejavnost še naprej upadaampak ameriške cene hiš so padla prvič po letu 2012.

V nasprotju s popravkom nepremičnin v 2000-ih, ko so cene stanovanj v ZDA med letoma 2006 in 2012 padle za 27 %, tega tekočega popravka stanovanj ne podpirajo slabi krediti ali prenasičenost ponudbe. Namesto tega ta popravek poganja kaj Sreča klice »dostopnost pod pritiskom«. The Pandemični stanovanjski razcvet43-odstotna rast cen stanovanj v ZDA skupaj z skokovite hipotekarne obrestne mere cenovno dostopnost je preprosto dvignila nad tisto, kar mnogi posojilojemalci občutijo.

Edini razpoložljivi vzvodi za zmanjšanje pritiska so znižanje hipotekarnih obrestnih mer ali cen nepremičnin. V zadnjih mesecih smo bili priča slednjemu.

“Cene stanovanj so še naprej pod velikim pritiskom zaradi naraščajočih stroškov zadolževanja,” Selma Hepp, namestnica glavnega ekonomista pri CoreLogiczgodba Srečae. “[The] znatno zmanjšanje povpraševanja kupcev stanovanj bo še naprej vplivalo na cene nepremičnin in jih približalo lokalnim dohodkom.«

nacionalno, cene stanovanj so padle za 1,3 % glede na najvišjo vrednost leta 2022. Vsaj tako je glede na zadnje branje Case-Shillerja do avgusta. Vendar sta se trgi, kot sta Austin in Reno, znižali za 10,2 % oziroma 8,4 %, medtem ko trgi, kot sta Des Moines in Baltimore, ostajajo na najvišjih vrednostih vseh časov. (Tukaj je sprememba na 400 največjih trgih v državi.)

Toda kaj sledi?

Da bi bolje razumeli, kam bi lahko šle regionalne cene stanovanj leta 2023. Sreča smo se obrnili na CoreLogic, da bi videli, ali nam bo podjetje posredovalo posodobljeno novembrsko oceno največjih regionalnih stanovanjskih trgov v državi. Za določitev verjetnosti padca regionalnih cen stanovanj je CoreLogic ocenil dejavnike, kot so projekcije rasti prihodkov, napovedi brezposelnosti, zaupanje potrošnikov, razmerje med dolgom in prihodkom, dostopnost, hipotekarne obrestne mere in ravni zalog. CoreLogic je nato regionalne stanovanjske trge uvrstil v eno od petih kategorij, razvrščenih po tem, kako verjetno je, da bodo cene stanovanj na tem trgu padle med septembrom 2022 in septembrom 2023. To so skupine, ki jih je raziskovalno podjetje za nepremičnine uporabilo za svojo novembrsko analizo:

  • Zelo visoko: Več kot 70 % možnosti za padec cene
  • visoko: 50%–70% možnosti
  • srednje: 40%–50% možnosti
  • nizko: 20%–40% možnosti
  • zelo nizko: 0%–20% možnosti

Od 392 regionalnih nepremičninskih trgov, ki jih meri CoreLogic, ima noben trg trenutno “zelo nizko” možnost, da bodo cene stanovanj padle v naslednjih 12 mesecih. Še 6 nepremičninskih trgov je v »nizki« skupini, 33 trgov pa v »srednji« skupini. Medtem je CoreLogic uvrstil 65 trgov v “visoke” kvote in 289 trgov v “zelo visoke” kvote.

Pot je jasna: seznam regionalnih stanovanjskih trgov v ZDA, ki se ukvarjajo z negativnimi odčitki cen stanovanj, raste iz leta v leto. Če želite videti premik, samo primerjajte oceno CoreLogic iz novembra 2022 (glejte zgornjo tabelo) z oceno iz maja 2022 (glejte spodnjo tabelo).

Novembrska ocena kaže, da ima 354 trgov več kot 50-odstotno možnost, da v naslednjih 12 mesecih zabeležijo negativno vrednost v primerjavi s preteklim letom (tj. trgi v skupinah »visokega« ali »zelo visokega« tveganja). To je več kot 335 trgov oktobra ki je imela več kot 50-odstotno možnost padca cen stanovanj. Avgusta je bilo ogroženih 125 trgov. JulijaOgroženih je bilo 98 trgov. V juniju45 trgov je bilo ogroženih. jaz majasamo 26 trgov (glej zgornjo tabelo) je padlo v tabore z “visokim” ali “zelo visokim” tveganjem.

Kaj se dogaja? The popravek cene hiše še naprej širi.

Ni trajalo dolgo, da so tehničarji Bay Area spoznali, da so njihove novoodkrite oddaljene svoboščine, skupaj z zgodovinsko nizkimi hipotekarnimi obrestnimi merami, naredile pandemijo popoln čas za nakupe v “Zoomtowns”, kot je Boise.

Sprva ni bilo pomembno, da je Pandemični stanovanjski razcvet narejeno Cene stanovanj v Boiseju so močno ločene od lokalnih prihodkov. No, to je bilo do skokovite hipotekarne obrestne mere zmešal matematiko pri prodaji hiše v Santa Clari in selitvi v Boise. Ko se ta migracija upočasni, Boise je hitro vnesel zgodovinsko oster popravek.

Popravek je tako oster, da je Boise – ki je med julijem 2020 in julijem 2021 dosegel vrh s 47-odstotno medletno stopnjo – že leta 2022 postal negativen na letni ravni. Dejansko so cene stanovanj v Boiseju padle za 7,1 % glede na najvišjo vrednost leta 2022 in za 4,3 % glede na prejšnje leto.

Do danes je le 1 % od 392 največjih nepremičninskih trgov v državi medletno negativen. Kljub temu ne spreglejte Boiseja. Veliko vprašanje: Ali so trgi takšni? Boise popravlja samo zato, ker so bili njihovi temelji tako zmoteni? Ali pa se trgi, kot je Boise, samo popravljajo prvi ker so šli njihovi temelji tako slabo? Analiza, ki jo je pripravil CoreLogic—ki je ugotovila, da je 354 trgov izpostavljenih “visokemu” ali “zelo visokemu” tveganju, da bodo septembra 2023 objavili negativen medletni odčitek, kaže, da bi lahko šlo za slednje.

Želite biti na tekočem popravek stanovanja? Sledite mi naprej Twitter pri @NewsLambert.

Naše novo tedensko poročilo o vplivu bo preučilo, kako ESG novice in trendi oblikujejo vloge in odgovornosti današnjih vodstvenih delavcev – in kako lahko najbolje krmarijo s temi izzivi. Naročite se tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *