Kako serija zlomov kriptovalut preoblikuje industrijo

Komentiraj

Zgodovina kriptovalut je bila redko dolgočasna, vendar je bil zlom leta 2022 bolj divja vožnja kot večina. Milijarde dolarjev delnic izginejo skoraj čez noč v nizu poslovnih zlomov, vključno s propadom kripto borze FTX novembra. Vsak je za seboj pustil val povezanih stečajev. Dogodki so spodkopali zaupanje v področje, ki je bilo samo po sebi ustvarjeno kot odgovor na izgubo zaupanja v glavne finance po bančnem zlomu leta 2008. Nekateri vlagatelji so se na krizo odzvali s pozivi k novi strogi ureditvi. Drugi krivijo bankrot kripto posrednikov in pravijo, da bi moral pretres pospešiti prehod na bolj decentralizirane platforme.

1. Kaj se je zgodilo s cenami kriptovalut?

Po vrhuncu novembra 2021 je skupna tržna kapitalizacija kripto sredstev v naslednjih 12 mesecih padla za kar 73 %, glede na podatke sledilnika CoinGecko. To je manj kot 88-odstotni propad v prejšnji “kripto zimi” leta 2018, vendar je izbrisal veliko več vrednosti: več kot 2 bilijona dolarjev. Medtem ko so prejšnji upad kriptovalut povzročile težave znotraj same industrije, se je ta začel z nečim zunanjim: centralne banke so zvišale obrestne mere, da bi zajezile rast inflacije po pandemiji. To je zmanjšalo apetit vlagateljev po sredstvih, ki ponujajo visoka tveganja in visoke donose, vključno s kriptovalutami.

2. Kakšen je njegov pomen?

Propad je razstrelil idejo, da imajo kriptovalute podoben status kot zlato kot varno zatočišče v času gospodarske negotovosti, saj so ločene od bogastva tradicionalnih finančnih sredstev. To je bil šok za upravitelje pokojninskih in državnih skladov – ter milijone malih vlagateljev –, ki so v zadnjih letih sprejeli kripto s prepričanjem, da postaja glavni razred sredstev. Izkazalo se je, da je bila rast cen v zadnjih nekaj letih zgrajena na majavih temeljih, saj so se številni vlagatelji močno zadolžili, da so stavili na digitalne kovance in projekte, pri čemer so pogosto uporabljali druge kriptovalute kot zavarovanje. Ta medsebojna povezanost je razširila vpliv odmevnih napak.

Prva eksplozija je vključevala tako imenovani algoritemski stabilni coin, imenovan TerraUSD, ki je uporabljal zapletene, avtomatizirane operacije, ki so vključevale njegov sestrski žeton, Luna, za ohranjanje vezanosti na ameriški dolar. Postal je priljubljen, ker je sorodna platforma za decentralizirano financiranje (DeFi), imenovana Anchor, ponujala obrestne mere do 20 % za depozite TerraUSD. Nenadni umiki iz Anchorja so privedli do “spirale smrti”, ki je izbrisala približno 60 milijard dolarjev vrednosti TerraUSD in Lune. Podjetja, ki so vlagala v povezane žetone in izvedene finančne instrumente, kot je Three Arrows Capital, so končala v stečaju, kar je povzročilo propad drugih podjetij, kot je Voyager Digital, ki je Three Arrows dalo ogromno posojilo. Novembra je sledil nov šok: propad kriptoimperija zvezdniškega podjetnika Sama Bankman-Frieda, vključno z eno največjih borz digitalnih sredstev FTX.com. V nekaj dneh je človek, ki je rešil druge kriptopodvige v težavah in postal neuradni ambasador industrije na konferencah in na Capitol Hillu, videl, da je njegovo premoženje v višini 15,6 milijarde dolarjev izginilo. FTX naj bi bil neuspešen, ko je poskušal rešiti Alameda Research, trgovsko hišo v lasti Bankman-Frieda.

4. Kakšne so bile posledice?

Terrini kritiki pravijo, da je bil sistem obsojen na propad, ker se je deloma zanašal na privabljanje vlagateljev z nevzdržnimi obrestnimi merami. Nekateri so primerjali Terro in druge visoko donosne podvige DeFi z novimi oblikami Ponzijevih shem, ki prve vlagatelje zasipajo z nevzdržnimi donosi, da bi privabili nove vlagatelje. Implozija FTX je pokazala, kako lahko celo na videz trdna kripto podjetja skrijejo slabosti in poudarijo nevarnosti okužbe – kjer se težave v enem delu industrije hitro in na nepričakovane načine širijo ter povzročajo ogromne izgube drugje. Vse to bi lahko za nekaj časa zamrznilo naložbe v kriptovalute.

5. Kaj to pomeni za prihodnost kriptovalut?

Izumili so jo, ker ljudje niso zaupali Wall Streetu, a vrsta škandalov postavlja eksistencialno vprašanje kriptovalute, ali ji lahko zaupamo. Mnogi so upali, da bi strožja ureditev lahko povrnila zaupanje. Toda bankrot FTX je navidezno zavrgel zakonodajo, za katero je Bankman-Fried močno lobiral. Nasprotovali so ji nekateri operaterji platforme DeFi, ki so jo videli kot izkrivljeno zaradi interesov velikih, centraliziranih borz, kot je FTX. Stroga regulacija lahko na koncu naredi kriptovalute bolj stabilne in ugledne. Kar ni jasno, je, kolikšen del industrije lahko prenese dodaten nadzor, ki bi ga to pomenilo.

Več podobnih zgodb je na voljo na bloomberg.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *