Kako pametneje nakupovati na kmetijskih tržnicah v Los Angelesu

Sem eden tistih ljudi, ki obožujejo kmečke tržnice zaradi vzdušja, a pogosto na koncu odidejo praznih rok. Obilje me zaziba v apatijo in vse, kar lahko storim, je, da izvlečem telefon in fotografiram razpolovljene rumene lubenice ali kupe zlatih bučnih cvetov, nato pa stečem nazaj v avto – v eni roki s prepoteno ledeno kavo in telefonom v drugo – medtem ko moja prazna torba plapola v vetriču.

Čeprav so fotografije zelenjave lepe za domače zaslone, bi raje imel hladilnik, poln svežih pridelkov, da mi zdrži čez teden. Seveda lahko naročite škatle, ki vam pridelke dostavijo do vrat, in trgovine, ki jih lahko obiščete, vendar nič ni boljšega od občutka sprehoda po aromatični kmečki tržnici na prostem z načrtom.

Tukaj je tisto, kar priporočajo prodajalci, kuharji in poklicni kupci na kmetijskih tržnicah v Los Angelesu, da lahko na tržnicah resnično brez stresa kupite, kar potrebujete.

1. Načrtuj vnaprej

Da se na kmečki tržnici ne boste počutili preobremenjene, naredi seznam glede na to, kaj nameravate kuhati za teden. “Mislim, da je zelo pomembno načrtovati vnaprej. Večer prej se odločite, kaj nameravate početi. … Ko se pojaviš na tržnici, imaš predstavo o sestavinah, ki jih želiš kupiti in uporabiti,« je dejal kuhar Jose Contreras iz bara Lis, ko je ob koncu sezone zlagal paradižnike Sungold v kartonsko škatlo pri Hollywoodska kmetijska tržnica.

V pomoč je tudi seznam prihranite denar in izogibajte se zapravljanju hrane. Dobavitelj Shae Seward iz Čevljarska manija se je oglasil: »Imejte seznam, da ne boste na koncu kupili stvari, ki jih ne potrebujete, in se poskušajte držati svojega seznama. Ne hodite samo do oltarja, kot to počnete v supermarketu … ker boste na koncu neizogibno kupili tisto, česar niste iskali.«

2. Pokrijte ozemlje

Okrožje Los Angeles je dom desetine kmečkih tržnicin vsak trg ponuja nekaj drugega. Farmers Market Alhambra ima na primer veliko izbiro azijskih izdelkov. »Nagnjen sem pojdi malo preden se odpre izogibati se vsem ljudem. jaz ponavadi preverite, katere kmetije so na katerih tržnicah, saj imam od določenih najljubše sestavine. Hollywood in Santa Monica sta moja najljubša, v zadnjem času pa je Pasadena res dobra ob sobotah!« je dejal kuhar, pek in umetnik želeja Lexie Park iz Jejte Nunchi.

Spoznal sem kmeta mikrozelenja Jona Hoja Ho.Listic Operacije na Farmers Market Redondo Beach. Priporoča, da najprej preverite trge na spletu. »Tako kot šola želimo biti pripravljeni. Poskusite najti nekaj tržnic na družbenih medijih in preverite, ali imajo seznam prodajalcev. … Potem se lahko odpravite na tržnico in jo raziščete. Ni vam treba čutiti pritiska, da nekaj kupite takoj.”

3. Pripeljite voziček

Medtem ko se večina ljudi odpravi na tržnico z nekaj pomečkanimi vrečkami, se jaz ponavadi znajdem, da v torbico stlačim 20 mandarin. Strokovnjaki priporočajo valjanje voziček/vrečka ali a vrečka z ročaji, ki se ne zarežejo v dlan. »Vsekakor vedno prinesem voziček, da mi ni treba nositi torb,« je dejal Park. Mona Welch, pogosta nakupovalka na hollywoodski kmetijski tržnici v Westwoodu, priporoča, da za manjše nakupe prinesete prazne posodice za jogurt, “da se ne zmečkajo.”

4. Naj vas vodijo letni časi

Kalifornija skoraj nima letnih časov, vendar to ne pomeni, da naši izdelki niso sezonski. Naredi malo raziskovanje vnaprej. Ali, priporoča Welch, »Vprašaj, kaj je zdaj dobro. Pretvarjajte se, da ničesar ne veste, in zaupajte kmetom.” Lahko se tudi samo ozrete naokoli in vidite, česa je na pretek in kaj drugi ljudje kupujejo.

5. Odložite telefon in se spoprijateljite s prodajalci

Mnogi prodajalci imajo znake “brez fotografij”, zato imejte telefon v žepu in začnite pogovor. Kdo ve? Morda vam bo kmet vrgel še kakšno glavo zelja. “Ni mi treba trdo prodajati ljudi, ker če jim je izkušnja všeč, se bodo vrnili … in zgradili temelje zaupanja,” je dejal prodajalec sira Jaz Persing iz Stepladder Creamary. Tudi prodajalci radi delijo recepte in tehnike, kot je Erika Wain Decker Klausesbees na Kmečka tržnica Monrovia. “Lahko vam dam nekaj novih idej o uporabi medu, če niste seznanjeni!”

6. Prinesite gotovino

Vendar gotovina ni mrtva. “Večina prodajalcev sprejema kartice, vendar pomaga prinesti denar,” priporoča Park. In prodajalci se strinjajo. Atef Alomari iz Izdelki Brothers na tržnici Monrovia Farmers Market mi je povedal, da čeprav sprejema kartice, ima “raje gotovino”, da bi se izognil dodatnim provizijam za kreditne kartice.

7. Ne pozabite na vzorce

Vaš telefon je torej odložen. Vaš voziček se premika. V roki imaš seznam in v žepu denar. Pripravljeni ste na pametno nakupovanje … vendar ne pozabite na brezplačne vzorce! Zunaj Costca ni ostalo preveč mest, ki ponujajo brezplačne vzorce. Kaj je boljši način, da se spoprijateljite s kmeti in spoznate nove sestavine in sezonske pridelke, kot da jih poskusite sami?

»Na kmečki tržnici boste videli stvari, ki jih na običajnih tržnicah ne vidite. … Veliko dobaviteljev ponuja vzorce. Tako lahko preizkusite izdelke, namesto da kupite nekaj, kar vam pade v oči, nato pa odidete domov in vam ni všeč,« je dejal Seward iz Cobblermania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *