Kako obdržati svojo upokojitev na pravi poti na nepredvidljivem trgu

Upokojenci in vlagatelji na pragu upokojitve so letos pod stresom. Inflacija je narasla na najvišje vrednosti v več desetletjih, delnice so padle, obveznice – varno zatočišče v običajnih časih – padejo. Tradicionalni portfelj s 60 % delnic in 40 % obveznic je imel eno najslabših let v stoletju.

Ni čudno, da so upokojenci tako mračni. Američani pravijo, da potrebujejo 1,25 milijona dolarjev za udobno upokojitev, kar je 20-odstotni skok v primerjavi z letom 2021, glede na nedavno raziskavo Northwestern Mutual. Poročilo Fidelity sredi novembra je razkrilo, da je povprečni znesek 401 (k) letos padel za 23 % na 97.200 $. Ni presenetljivo, da večina vlagateljev z visoko neto vrednostjo zdaj pričakuje, da bodo delali dlje, kot so prvotno načrtovali, je ugotovila raziskava Natixis.

“Upokojenci čutijo pritisk,” pravi Dave Goodsell, izvršni direktor Natixis Center for Investor Insights. “Cene rastejo in življenjski stroški so resničen dejavnik.”

Zaskrbljenost vlagateljev glede upokojitve ni neutemeljena, vendar ni vse pogubno. Namesto da se osredotočate na izgube preteklega leta, raje poglejte dolgoročno in razmislite o priložnostih za več zaslužka in prihrankov v naslednjih 10 letih. Ne glede na to, ali ste tik pred upokojitvijo ali pa vam je že konec delovnih dni, vam lahko raziskovanje novih taktik in zavezanost dobremu načrtovanju pomagata izkoristiti priložnosti, ki so pred vami, in morda nekaj limon spremeniti v limonado.

“Ne potrebujete čudeža,” pravi Goodsell. “Potrebujete načrt.”

Nasveti za zgodnje upokojence

Če ste še vedno zaposleni, bo prihodnje leto ponudilo dobre priložnosti, da ustvarite svoje gnezdo, zahvaljujoč posodobljenim omejitvam prispevkov davčne službe. V letu 2023 bodo vlagatelji lahko prispevali do 22.500 USD v svoje pokojninske načrte 401(k), 403(b) in druge pokojninske načrte, kar je več od 20.500 USD zaradi prilagoditve inflacije.

Preberite celoten vodnik do bogastva

Zaposleni, starejši od 50 let, lahko prihranijo dodatnih 7500 $ nad to mejo. Američani lahko prispevajo tudi do 6.500 $ na svoje individualne pokojninske račune, s 6.000 $. Prispevek IRA ostaja 1000 $. “Morate ga uporabiti,” pravi Brian Rivotto, bostonski finančni svetovalec pri CapTrustu, ki priporoča, da nekatere stranke povečajo svoje prispevke.

V naslednjem desetletju naj bi bili borzni donosi enomestni, vendar lahko vlagatelji izkoristijo tudi priložnost za nakup delnic po precej nižjih cenah kot pred letom dni. In obveznice prinašajo več kot v zadnjih desetletjih, kar ustvarja priložnost za razmeroma varne donose v razponu od 5 % do 6 %. »To je bilo najslabše leto za 60 %/40 % [stock/bonds] portfelja,« pravi svetovalec UBS Brad Bernstein. “Toda naslednje desetletje bi lahko bilo fenomenalno zaradi trenutnih donosov obveznic,” pravi.

Ko je upokojitev tukaj in zdaj

Seveda mnogi ljudje na pragu upokojitve zaskrbljeno gledajo svoje izkaze ob koncu leta, ker intuitivno razumejo nekaj, kar so akademiki obsežno preučevali: izgube portfelja v letih zgodnje upokojitve, ko je gnezdo največje in se začnejo dvigi, lahko znatno skrajšajo. življenje portfelja.

Ta pojav je znan kot tveganje zaporedja donosov in študija primera Centra za finančne raziskave Schwab ponazarja, kako veliko je lahko to tveganje. Študija ugotavlja, da bo imel vlagatelj, ki se upokoji s portfeljem v vrednosti 1 milijona dolarjev in vsako leto dvigne 50.000 dolarjev, prilagojeno inflaciji, zelo drugačen rezultat, če bo portfelj v različnih fazah upokojitve utrpel 15-odstotno zmanjšanje. Če do padca pride v prvih dveh letih, bo vlagatelj brez denarja okoli 18. leta. Če se to zgodi v 10. in 11. letu, bo imel do 18. leta še vedno 400.000 $ prihrankov.

Da bi se izognili tveganju, da bi morali porabiti svoje pokojninske sklade, ko se trg obrne proti jugu, svetovalka Evelyn Zohlen priporoča, da pred upokojitvijo rezervirate eno leto ali več dohodka, da vam ne bo treba izgubiti svojih računov. trg predčasne upokojitve. “Najboljša zaščita pred nizom donosov je, da se jim ne izpostavljate,” pravi Zohlen, ki je predsednik Inspired Financial, podjetja za upravljanje premoženja v Huntington Beachu v Kaliforniji.

Poleg oblikovanja denarne blazine lahko vlagatelji razmislijo o pridobitvi kreditne linije za lastniški kapital za stanovanje, da se spoprimejo z nepričakovanimi računi, pravi Matt Pullar, partner in višji podpredsednik pri Sequoia Financial Group v Clevelandu. “Vaša hiša verjetno nikoli ni več vredna, kot je zdaj,” pravi. “Če imate kratkoročne stroške, je morda bolje, da vzamete to posojilo, kot da prodate delnico, ki je padla za 20 %.”

Obstajajo tudi pametne davčne poteze, ki jih lahko vlagatelji naredijo po upokojitvi. Zohlen poudarja, da so skladi, ki jih svetujejo donatorji, priročno sredstvo za dobrodelne vlagatelje z visoko neto vrednostjo, zlasti tiste, ki lahko prejmejo obdavčljiv kos denarja iz odloženega nadomestila, kot so delniške opcije, takoj ko se upokojijo. “Popoln primer je nekdo, ki redno daruje svoji cerkvi in ​​ve, da bo to počel še naprej,” pravi Zohlen. »Torej v letu, ko se upokoji, dobi vedro denarja za plačilo davkov. No, daj to v ta sklad. Dobili boste veliko davčno olajšavo v letu, ko jo boste res potrebovali, in lahko boste leta dajali v dobrodelne namene [from the donor-advised fund].”

Vlaganje v pokoj

Naraščajoče obrestne mere so potencialna prednost za vlagatelje, ki lahko zdaj zaradi boljših obrestnih mer za potrdila o vlogah in račune denarnega trga zaslužijo znaten dohodek s svojimi denarnimi prihranki.

Bernstein pravi, da je uporabil obveznice za ustvarjanje dohodka za svoje upokojene stranke, kar je zdaj olajšano zaradi višjih obrestnih mer. “Denarni tok ustvarjamo iz fiksnega dohodka, idealno za celotno življenjsko dobo strank,” pravi.

Captrust’s Rivotto pravi, da bi morali upokojenci razmisliti o umiku iz dela svojih portfeljev s fiksnim donosom, da bi imeli delnice čas, da si opomorejo. Tudi upokojenci potrebujejo delnice, da zagotovijo dolgoročno rast portfelja, potrebno za vzdrževanje upokojitve, ki bi lahko trajala 30 let ali več. »Ponavadi sem bolj 70/30 [stocks and bonds]in to zaradi dolgoživosti,« pravi Rivotto, ki živi v Bostonu.

Pretvorbe Roth so za katero koli stopnjo

Čeprav so trgi letos doživeli udarec, je za upokojence nekaj ugodnosti. Za začetek je morda idealen čas za pretvorbo tradicionalne IRA (ki se financira pred obdavčitvijo, vendar ima dvige obdavčene kot dohodek med upokojitvijo) v Roth IRA (ki se financira z dolarji po obdavčitvi, vendar ima neobdavčene dvige) . Pretvorbe Roth so obdavčene v letu, ko jih opravite, vendar bo morebitna davčna obremenitev leta 2022 nižja, saj so se delnice pocenile. Obstaja tudi dodaten bonus, da to storite zdaj, preden se leta 2025 iztečejo znižanja davkov iz obdobja Trumpa in se stopnje davka na dohodek posameznikov vrnejo na ravni pred Trumpom.

Seveda mora imeti vlagatelj pri roki gotovino za plačilo davkov, povezanih s pretvorbo Roth. Sequoia’s Pullar predlaga, da stranke izvedejo pretvorbo Rotha, hkrati pa ustvarijo sklad, ki ga svetujejo donatorji, kar “lahko olajša to bolečino z davčno olajšavo.”

Druga možnost je delna pretvorba. Takojšnja davčna obremenitev bo nižja in račun Roth bi vam lahko preprečil prehod v višji davčni razred ob upokojitvi, saj bodo dvigi brez davka na dohodek, pravi Zohlen.

Pretvorba bi lahko bila tudi pametna poteza za vlagatelje, ki nameravajo zapustiti Roth IRA kot dediščino otrokom ali vnukom, še posebej, če so v višjem davčnem razredu, pravijo svetovalci. Po sedanjih pravilih imajo dediči desetletje časa, da umaknejo sredstva s podedovanega računa Roth. Bernstein iz UBS pravi, da je letos izvedel ogromno konverzij za svoje stranke. “Svojim otrokom pustim Roth IRA, ki ga lahko gojijo 10 let — to je fantastično,” pravi.

Poraba

Nižja pričakovanja glede donosnosti delnic v naslednjem desetletju v kombinaciji s tveganjem dolgoživosti so razlog, zakaj nekateri svetovalci ubirajo bolj konzervativen pristop k stopnjam umikov ob upokojitvi. Tisto, kar je znano kot pravilo 4 %, ki se nanaša na zamisel, da lahko porabite 4 % v prvem letu upokojitve in nato ta znesek prilagodite inflaciji v naslednjih letih in vam ne zmanjka denarja, je bil zlati standard, ki ga uporabljajo finančni svetovalci pri načrtovanju za stranke.

“V zadnjih nekaj letih smo se nekako premaknili proti 3 % do 3,5 % kot varnejši strategiji umika,” pravi svetovalec Merrill Lynch Mark Brookfield. “Menili smo, da bo morala delnica sčasoma delovati veliko bolje od pričakovanega, da bo 4-odstotna stopnja dviga učinkovita.”

Ne glede na to, katero strategijo upokojitve izberete, določite proračun in se ga držite, pravi Zohlen. To lahko močno vpliva na uspeh ali neuspeh strategije upokojitve. “Zaradi česar pravilo 4 % deluje, je, da pustimo denar na računu, da deluje,” pravi. “Zame ni,” Ali pravilo 4 % deluje? To je, ‘Ali nam vedenje stranke dovoljuje, da se nanjo zanesemo?’ ”

Nenazadnje naj vas vzponi in padci na trgu ne zanesejo, pravi Sequoiin Pullar. Pravi, da je perspektiva podcenjen del načrtovanja upokojitve.

“To je že tretjič, ko grem skozi takšno nestanovitnost trga,” pravi. Spominja se, da je svojo ženo zaprosil ravno, ko je nastopila finančna kriza 2008–2009. “Razmišljal sem: ‘O moj bog, kaj bom naredil?’ Nisem se zavedal, da je naslednjih nekaj let ustvarilo odlične priložnosti.” Današnji vlagatelji v pokoj se bodo verjetno čez 10 let ozrli nazaj in prišli do podobnega zaključka. Kot ugotavlja Pular, “je na tej točki težko videti.”

Pišite Andrew Welsch pri andrew.welsch@barrons.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *