Kako lahko stečaj FTX vpliva na ureditev industrije kriptovalut

11. novembra 2022 je skupina podjetij FTX, vključno s podjetjem za kvantitativno trgovanje Alameda Research, ki ga je septembra 2017 soustanovil Sam Bankman-Fried, in približno 130 dodatnih podružnic vložilo prošnjo za prostovoljni stečajni postopek v skladu s poglavjem 11 v okrožju Delaware v Združenih državah. države Amerike. FTX je vložil zahtevo za stečaj na ameriškem sodišču zaradi številnih povezav projekta z jurisdikcijo Združenih držav.

Istega dne je Bahamska komisija za vrednostne papirje zamrznila sredstva lokalne licencirane družbe FTX Group of Companies, FTX Digital Markets, in povezanih subjektov ter začasno odvzela licenco podjetju v državi. Odločitvi so sledili podobni ukrepi japonskih in ciprskih regulatorjev glede lokalnih podjetij FTX.

Stečaj po 11. poglavju ne povzroči, da podjetje, ki je vložilo dokumentacijo, zapre svoje poslovanje. Podjetju omogoča, da ostane v poslu, medtem ko reorganizira svoje dolgove in sredstva. Od 22. novembra 2022 naj bi skupne obveznosti FTX do upnikov, ki presegajo en milijon, znašale približno 9 milijard dolarjev, od tega 3,1 milijarde dolarjev dolguje 50 največjim upnikom.

Prijava stečaja je bila pred objavo izvršnega direktorja Binance Changpenga Zhaoa o želji podjetja po prodaji žetona FTT, ki ga je izdal FTX. Splošno prepričanje je, da je to odločitev delno spodbudilo dejstvo, razkrito v medijskem članku približno teden dni pred tem, da je imela Alamedina bilanca stanja znaten znesek FTT, žeton, ki ga je izdalo njeno sestrsko podjetje FTX, ki ni neodvisno sredstvo . Vrednost žetonov, ki jih ima Binance, skupaj s stablecoinom BUSD, skupaj približno 2,1 milijarde dolarjev, je posledica umika podjetja iz naložbe v platformo FTX. Hkrati je prišlo do znatnega odliva likvidnosti iz FTX.

V luči teh zaskrbljujočih dogodkov v kriptoindustriji so mnogi krivili regulatorje, ker niso zagotovili jasnosti pravnega okvira za poslovanje s kripto, zlasti v Združenih državah. Kriptopodjetja niso regulirana kot banke ali podjetja za vrednostne papirje in do danes ni nobenega vladnega organa, ki bi nadzoroval industrijo. Primer stečaja FTX bo zelo verjetno pospešil regulativni postopek za univerzalno industrijo kriptovalut v ZDA, tako kot bi lahko povečal nadzor nad obstoječimi regulativnimi okviri po vsem svetu.

Na dnevni red razprav med zakonodajalci in regulatorji finančne industrije se lahko vključijo zlasti strožja pravila, ki urejajo zaščito sredstev strank, ustrezne računovodske prakse, uporabnost zahtev glede rezervnega kapitala in njeno preglednost za stranke.

Razpoložljivost ne le veljavnih zakonov, ampak tudi mehanizmov uveljavljanja bo delovala kot preudaren in učinkovit ukrep za spodbujanje podjetij za kriptovalute, da spoštujejo predpise ter delujejo pošteno in v razumnem obsegu pregledno. Obvezno zavarovanje sredstev strank in kapitalske zahteve, podobne tistim iz sporazuma Basel III, vključno z lastnim kapitalom, rezervnimi sredstvi (vključno z delom zadržanih dobičkov podjetij) in kapitalskimi blažilniki (zaščitni in proticiklični blažilniki), se prav tako lahko štejejo za veljavne za podjetja to poslovanje s kriptovalutami, ki vzdržuje bilance stanja v vrednosti milijard ameriških dolarjev.

Poleg tega se lahko seznam sistemsko pomembnih udeležencev na trgu kriptovalut (po analogiji z G-SIB (Global Systemically Important Banks) v okviru Basla III) ohrani tudi z višjimi kapitalskimi zahtevami za taka podjetja, katerih propad bi lahko povzročil krizo v industrijo kriptovalut, ki bi lahko postala nalezljiva za tradicionalni finančni sistem.

Organ, podoben tradicionalnemu bančnemu sistemu, Baselski odbor za bančni nadzor (BCBS), ki določa mednarodne standarde za bančni kapital, stresno testiranje in likvidnostne zahteve, bi lahko bil ustanovljen za industrijo kriptovalut. Medtem ko BCBS sestavlja 45 članov iz 28 jurisdikcij, ki jih sestavljajo centralne banke in organi, odgovorni za bančno ureditev, lahko mednarodni organ za določanje standardov industrije kriptovalut vključuje finančne regulatorje iz najbolj uglednih in aktivnih jurisdikcij, ki gostijo kripto podjetja.

Prav tako bi bilo smiselno v regulativni okvir za kripto podjetja vključiti računovodske standarde, ki navajajo dobičke in izgube, povezane s kriptovalutami, v bilanci stanja po pošteni vrednosti, kot je predlagal Xuan-Thao Nguyen, direktor Azijskega pravnega centra na Washington University School prava, glede na poročilo Vox.

Sredstva strank je mogoče zaščititi na podoben način kot regulirana podjetja za vrednostne papirje prek Securities Investor Protection Corporation (SIPC). Na primer, podobno kot SIPC bi lahko ustanovili mednarodne, zasebne neprofitne korporacije, ki jih financirajo člani, za kripto podjetja, katerih članstvo bi bilo obvezno z licencami kripto podjetij. Zavarovalno kritje, ki ga zagotovi ta korporacija, bi v primeru likvidacije propadlega podjetja krilo določeno vrednost sredstev strank, ki jih hrani kripto podjetje.

V retrospektivi bi lahko bila plačilna nesposobnost FTX prelomnica v industriji digitalnih sredstev, saj bi izboljšala ureditev, pravni okvir, preglednost in odgovornost kripto podjetij, kar bi koristilo deležnikom in kriptoekonomiji kot celoti. Ta situacija je poudarila napake in pomanjkljivosti trenutno ohlapnega, ponekod sivega regulativnega okolja za kripto podjetja. V prizadevanju, da ne izgubijo zanimanja strank, vlagateljev in zaupanja, morajo tako kriptopodjetja kot regulatorji sodelovati pri ustvarjanju močnejšega, pravičnejšega in jasnejšega pravnega okvira za delovanje digitalnega gospodarstva, pri čemer je treba uravnotežiti, kot se vedno zgodi s finančnimi predpisi. , zaščito strank, tržno pravičnost in finančno stabilnost ter hkrati spodbujanje inovativnih pobud z ustvarjanjem ugodnega okolja za njen razvoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *