Kako lahko plačate račune s kriptovalutami

Ko se je prvič pojavila možnost kriptovalute, jo je spremljalo ogromno zanimanja za to, kaj tehnologija lahko zagotovi. To je bilo pred več kot desetimi leti in svet je od takrat sprejel novo vrsto finančne svobode. Toda več kot le naložbeno orodje, ali ste vedeli, da lahko svoje račune plačate s kriptovalutami?

Osnovna ideja izvirne kriptovalute, Bitcoin, je bil peer-to-peer elektronski plačilni medij, ki posameznikov ni silil v zanašanje na bančni sistem. Pomen bitcoina je v tem, da ga je mogoče uporabiti za plačilo blaga in storitev. Ali je množica kriptovalut res izvedljiva možnost za plačilo računov?

Plačilo s kriptovalutami

Britanski zakonodajni odbor je potrdil predlog zakona za ureditev stabilnih kovancev
Vir: CNBC

Z mislijo na čisto naložbo ob strani je plačevanje z nečim, kot je Bitcoin, dostopno kot vedno. Čeprav je zaradi varnosti prednostna denarnica s samostojnim skrbništvom, obstajajo subjekti, ki uredijo prenos. Platforme za menjavo kriptovalut, npr Binancepoenostavite postopek menjave fiat v kriptovaluto in obratno.

Nastavitev denarnice bi bila prvi korak k plačevanju računov s kriptovaluto. Iskanje denarnice, v kateri so shranjene vaše različne kriptovalute, je preprosto kot malo brskanja po internetu. Razumevanje kriptovalut, ki jih imate, in vrste denarnice, ki jo želite, vam omogoča, da izberete najboljšo možnost med množico spletnih in strojnih denarnic, ki so vam na voljo.

Preprosto preverjanje na spletnem mestu podjetja vam bo omogočilo, da vidite, katera podjetja sprejemajo kriptovalute kot način plačila. Obstaja nešteto subjektov, ki so sprejeli tehnologijo blockchain za sprejemanje digitalnih valut. Amazon sprejema celo Bitcoin, Ethereum in Cardano.

Račune, ki jih lahko plačate s kriptovalutami

V zadnjih 7 dneh se je z borz umaknilo neverjetnih 192.340 bitcoinov
Vir: BOAT International

Z nedavno uvedbo plačilnih procesorjev, kot je npr BitPay, imetniki kriptovalut olajšajo uporabo digitalnih sredstev za plačilo svojih stroškov. Plačila najemnine, hipoteke in računi za komunalne storitve lahko zdaj sprejemajo plačila z orodji, kot so kripto debetne kartice. Plačilni procesor v bistvu pretvori kriptovaluto v fiat za banke, ki še ne sprejemajo neposredno kriptovalute kot možnosti plačila.

Širitev in splošno sprejetje kriptovalute je imelo največji vpliv na ta plačilna prizadevanja. Po tem podjetja, kot je AT&T, dovoljujejo plačevanje računov s kriptovaluto. Poleg tega različna podjetja omogočajo plačilo svojih stroškov neposredno iz denarnic za kriptovalute.

Kdo sprejema Bitcoin?

Bitcoin BTC Fire
Vir: Pixabay

Čeprav je na trgu na stotine sposobnih kriptovalut, ni mogoče zanikati, da je Bitcoin največji po tržni kapitalizaciji. Poleg tega so ga nekatera največja podjetja na svetu najlažje sprejela kot najbolj znano digitalno sredstvo.

Subjekti, kot so Microsoft, Wikipedia in Shopify.com, sprejemajo BTC kot uspešen vir plačila. Eno najuspešnejših Microsoftovih podjetij, Xbox, omogoča celo različne nakupe prek različnih prodajnih mest z bitcoini.

Vendar pa je najbolj dostopen način uporabe Bitcoina za plačevanje računov uporaba a Posebna kreditna kartica za Bitcoin. Kartica deluje tako kot prednaložena debetna kartica; naložen je z BTC, ki ga imate. Zato se ob uporabi kartice kriptovaluta pretvori za določeno plačilo prodajalcu.

Poleg tega je pridobitev Bitcoin debetne kartice izvedena na več različnih načinov. Uporabnik lahko do nje dostopa na borzah, ki jo ponujajo, ali pa jo dobi prek podjetij s kreditnimi karticami, kot sta Mastercard ali Visa. Slednji ima na primer debetno kartico Shift Bitcoin, ki je povezana z njihovim računom in je sprejeta skoraj povsod.

Storitve plačila z bitcoin računom

bitcoin btc
Vir: Unsplash

Končno obstajajo različna podjetja, ki delajo v imenu svojih strank pri nakupih z uporabo BTC. Eno vodilnih podjetij je Coinsphere, ki sprejema Bitcoin za plačilo računov in izdelkov. Postopek vidi, da stranke pošljejo želeni nakup Coinsferju, ki nato izračuna stroške v BTC, naročilo pa se nato izvrši.

Vedno je pomembno vprašati različne prodajalce in trgovce, ali sprejemajo Bitcoin kot izvedljivo plačilo. Home Depot, Twitch, Microsoft, Whole Foods in Overstock so dobro znane blagovne znamke, ki že sprejemajo valuto. Zato vas bo odgovor morda presenetil.

Poleg tega neposredno plačevanje z bitcoini odpravlja potrebo po zunanjih subjektih, s čimer odpravlja stroške storitev, ki bi jih morda pričakovali. Po drugi strani pa je glavna uporaba kriptovalut še mlada. Toda z zveznimi državami, kot je Colorado, ki sprejemajo BTC za plačilo davkov, se bo razširjena uporaba aplikacij samo še povečevala

Prednosti in slabosti

Vir: Pixabay

Čeprav je plačevanje računov s kriptovaluto vse lažje, ima, tako kot kar koli drugega, svoje prednosti in slabosti. Največja prednost plačevanja s kriptovaluto je očitna in povezana z največjo prednostjo kriptovalute je decentralizacija. Omrežje blokovnih verig enakovrednih omogoča finančno svobodo brez vladnega nadzora. Poleg tega potrebujete le internetno povezavo za dostop do kriptovalut in načinov plačila po vsem svetu.

Nasprotno pa nekatera omrežja blockchain zaračunavajo transakcijske provizije, kar povečuje skupne stroške. Tudi zaradi zmanjšane regulacije je uporaba kriptovalute tvegana. Zato, če so finance izgubljene, je malo verjetno, da jih bodo vrnili. Nazadnje, celoten trg kriptovalut je lahko nestanoviten, zato so nenehno spreminjajoče se cene zaskrbljujoče.

Kljub temu ni mogoče zanikati, da je plačevanje računov s kriptovalutami izvedljiva možnost za vse, ki imajo denarnico za kriptovalute. Ta trend naj bi v prihodnjih letih postal še bolj razširjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *