Kako kupiti na sekundarnem trgu

Taylor Swift sprejme nagrado na odru med podelitvijo evropskih glasbenih nagrad MTV 2022 13. novembra 2022 v Düsseldorfu v Nemčiji.

Kevin Mazur | Wireimage | Getty Images

Oboževalci Taylor Swift nimajo “ljubezenske zgodbe” s Ticketmasterjem – in lahko postanejo žrtev prevare, če niso previdni pri iskanju cenovno ugodnih vstopnic za koncert.

Ticketmaster je v četrtek popoldne sporočil, da je preklicali načrte za prodajo javnih vstopnic za prihajajočo turnejo pop zvezde “The Eras Tour”, njeno prvo po letu 2018. “Zaradi izjemno velikega povpraševanja po sistemih za prodajo vstopnic in nezadostne zaloge vstopnic, da bi zadovoljili to povpraševanje, je bila jutrišnja prodaja Taylor Swift | Eras Tour preklicana,” mesto je tvit rekel.

Vstopnice so šle v prodajo širši javnosti v petek, 18. novembra, ob 10:00 ET.

Oboževalci so ta teden dostopali do vstopnic za Taylor Swift preko a predprodajna ponudba za uporabnike kartice Capital One; te karte niso več na voljo.

Več iz Osebnih financ:
Zakaj cene jajc rastejo – cene piščancev pa padajo
3 koraki, ki jih morate narediti, če izgubite službo
Top 10 najbolj pritoženih nad univerzitetnimi smermi

Ker širši javnosti kasneje ne bo na voljo več vstopnic, bodo oboževalci morda ugotovili, da se bodo morali obrniti na “sekundarni” trg, da si zagotovijo sedež – kar pomeni pri prodajalcih, ki niso Ticketmaster. Toda ta trg je lahko poln protipehotnih min za neprevidne kupce, pravijo strokovnjaki.

“Če se vam mudi pri nakupu vstopnic – kar se vam bo zaradi povpraševanja seveda tudi zgodilo – je zelo enostavno narediti hitro napako,” je povedal Chris Cobb, lastnik zgodovinskega rock kluba Exit/In v Nashvillu. , Tennessee.

Swifties, kakršni so zagrizeni oboževalci slavnega umetnika, so ta teden preplavili splet z nakupi vstopnice v predprodaji za “Eras”.

Poplava Ticketmasterjeva stran se je začasno zrušila Torek in podkrepljen z urami čakanja na nakup vstopnic. Kaos je privedel do klica iz Ameriški senatorji in državni tožilec Tennesseeja za zaslišanje prodajalcev vstopnic tržna moč in prodajne prakse.

Ticketmaster je zahtevo v torek označil za “zgodovinsko brez primere”. The Turneja 2023ki ima doslej 52 datumov, prodali več kot 2 milijona vstopnic tisti dan — enodnevni rekord.

Ponudbe za vroče vstopnice, praktično jih ne boste našli.

Andrew Farwell

podpredsednik Outback Presents

Vstopnice so se medtem močno podražile na trgu preprodaje – nad 10.000 $ v nekaterih primerih — prek spletnih mest za prodajo vstopnic, kot je StubHub. To so izklicne cene, ne pa nujno, koliko navijači plačajo, da osvojijo sedež.

Med vsem vrvežem in mrzlico za vstopnicami bodo obupani oboževalci morda navdušeni, da bodo naleteli na videti dobro ponudbo. Vendar bi lahko dejansko šlo za prevaro.

“Vroče ponudbe vstopnic, praktično jih ne boste našli,” je dejal Andrew Farwell, podpredsednik Outback Presents, neodvisnega koncertnega promotorja s sedežem v Nashvillu. »To je najboljši kapitalizem, ponudba in povpraševanje.

“To so največje sanje in nočna mora hkrati,” je dodal Farwell, pri čemer je imel v mislih veliko povpraševanje po dogodkih v živo po zatišju v pandemiji.

Zakaj so vstopnice za koncert trg “kupec pozor”.

Nekateri oboževalci Taylor Swift, ki so kupili na videz legitimne vstopnice, so že odkrili so bili prevarani.

Nakup vstopnic na “sekundarnem trgu” predstavlja povečano tveganje goljufij in/ali previsokih stroškov za potrošnike, so opozorili strokovnjaki iz zabavne industrije.

Ticketmaster je na primer “primarni” prodajalec turneje Taylor Swift. Vstopnice za dogodke, ki so prikazane na spletnem mestu primarnega prodajalca, so tiste, ki se prodajajo prvič in po nominalni vrednosti (tj. cena, natisnjena na vstopnici).

Sekundarni prodajalci pogosto kupujejo vstopnice pri primarnih veletrgovcih s pomočjo “botov” in jih nato preprodajajo po višji ceni, kar je znano kot “ticketing”oglaševanje.”

»Skoraj toliko jih je [secondary sellers] da preprosto ne moreš dohajati,” je dejal Cobb.

Povpraševanje po vstopnicah za koncert Taylor Swift je preseglo vsa pričakovanja, pravi izvršni direktor Liberty Media

Velika skrb za potrošnike: prišlo je do “povečanja goljufivih, neetičnih in nezakonitih dejavnosti”, kot sta kramljanje vstopnic in reklamiranje vstopnic na sekundarnem trgu, po navedbah Technavio, tržni raziskovalec. Podjetje ocenjuje, da bo delež svetovnega sekundarnega trga do leta 2026 narasel na 2,2 milijarde dolarjev, kar predstavlja približno 8-odstotno stopnjo rasti na leto; 44 % rasti prihodkov naj bi prišlo iz Severne Amerike.

Seveda to ne pomeni, da so sekundarni prodajalci prevaranti v vseh okoliščinah. Toda postaja trg “kupec pozor”, pravijo strokovnjaki.

Exit/In je nedavno imel vrsto razprodanih nastopov – in je moral vsak večer zavrniti skupine, je dejal Cobb. Nehote so kupili ponarejene vstopnice.

Včasih se to lahko zgodi, če prodajalec proda več istih vstopnic; na vratih bo delovala samo originalno skenirana vozovnica. V drugih primerih vam lahko prodajalec prodaja vstopnice, ki jih sploh še ni zavaroval.

Preprosto je videti, zakaj so potrošniki zmedeni: Googlovi rezultati za “koncertne vstopnice Taylor Swift” so v četrtek popoldne prikazali oglase za StubHub in Vivid Seats – oba sekundarna prodajalca – pred tistimi za Ticketmaster in lastno spletno stran Taylor Swift. In morda ni jasno, kako razlikovati ti dve skupini.

Kako kupiti zakonite vstopnice za koncert

Vprašanje za potrošnike postane, kako vedeti, ali delajo napako pred nakupom.

Strokovnjaki pravijo, da obstaja varen način spletnega nakupovanja: najprej pojdite na spletno mesto izvajalca ali prizorišča in od tam kliknite za vstopnice. To vas bo preusmerilo na stran primarnega prodajalca.

Preden kupite, še zadnjič preverite URL domene spletnega mesta – da se prepričate, da kupujete na primer pri »ticketmaster.com« in ne »ticketfaster.com«, je dejal Cobb.

Seveda obstaja možnost, da bo določena predstava razprodana ali da bodo nominalne cene vstopnic višje od pričakovanih prek Ticketmasterja, ko oboževalci začnejo kupovati.

“Ko preprosto ni na voljo vstopnic, razumem, da oboževalci želijo videti predstavo, vendar tvegajo preplačilo ali naletijo na ponarejene vstopnice, prevarante,” je dejal Tim Gray, izvršni direktor Grayscale Marketing in podpredsednik trženja za Romeo Entertainment Group, a kupec talentov in koncertni promotor.

Družbeni mediji so še eno potencialno minsko polje za oboževalce, je dejal Gray. Od pandemije je videl “ogromno količino, absurdno, noro količino” goljufij prek Facebooka in drugih platform.

V teh primerih vas lahko bot (ki se lahko celo pretvarja, da je nekdo, ki ga poznate) pozove, da kliknete lažno povezavo za pretočno predvajanje v živo do razprodanega koncerta ali vam pove, da ne more več uporabiti vstopnic za dogodek, ki jih je kupil. To so pogosto poskusi kraje vaših osebnih podatkov ali številke kreditne kartice, je dejal Gray.

Če se vam mudi, da bi dobili svoje vstopnice – kar seveda boste zaradi povpraševanja – je zelo enostavno narediti hitro napako.

Chris Cobb

Izhod/Vstop lastnik

Oboževalce, ki kupijo vstopnice na ta način, spodbuja, naj kliknejo zadevni profil družbenega medija in poiščejo morebitne rdeče zastavice, kot je zelo malo prejšnjih objav, ki signalizirajo, da je bil račun verjetno pravkar ustvarjen. Oboževalci lahko v Googlu iščejo tudi ocene potrošnikov o zadevnem prodajalcu, ki lahko nakazujejo, ali so bili drugi deležni prevare.

Strokovnjaki pravijo, da bodo celo zakonite vstopnice za Taylor Swift, kupljene na sekundarnem trgu, verjetno občutno padle s trenutnih ravni, ko bo začetni naval povpraševanja minil.

“Posrednik išče, kaj lahko dobi,” je dejal Cobb. “Te številke se bodo še naprej zniževale, ko bo vse to lažno povpraševanje izginilo in bo prišlo do popravka.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *