Kako kar najbolje izkoristiti e-knjige in poiskati brezplačne

Zgodnji modeli bralnikov e-knjig, ustvarjeni pribl 25 let prej je tehtal več kot funt in ga je bilo treba povezati z računalnikom. Te okorne plošče so utrle pot sodobnim, lahkim napravam, ki lahko v nekaj sekundah prenesejo najnovejše prodajne uspešnice in stare klasike (pogosto brezplačno).

Strojna oprema za e-knjige in aplikacije za branje se še naprej razvijajo, zato je tukaj vodnik, če želite nadgraditi svojo napravo, poiskati idejo za darilo ali začeti brati elektronsko.

Elektronske knjige lahko berete na e-bralnikih, pametnih telefonih, tablicah, računalnikih in drugih napravah. Preden se odločite za napravo, premislite, kaj želite brati.

Če imate radi besedilne knjige, e-bralnik, kot je npr Amazon Kindlea Barnes & Noble Nook ali a Rakuten Kobo je smiselno. V primerjavi s tabličnimi računalniki so enobarvni zasloni, podobni papirju, prijetnejši za oči, naprave imajo odlično življenjsko dobo baterije in ni nobenih motenj zaradi drugih aplikacij.

Namenski bralniki e-knjig, kot je Amazon Kindle, zagotavljajo brezhibno izkušnjo branja z ostrim besedilom visoke ločljivosti na nevtralnem ozadju.Kredit…Amazon

Če radi berete stripe, ilustrirane knjige, digitalne revije in druge vizualno usmerjene materiale, razmislite o tablici z velikim barvnim zaslonom. S tablico ali telefonom lahko eno napravo uporabljate za različne naloge in možnosti zabave.

Tudi knjige, ki vsebujejo samo besedila, dobro delujejo na njih, čeprav lahko bleščanje zaslona in obremenitev oči motita branje.

Ogled e-knjig je le ena od funkcij tablice vse v enem, kot je Samsungov Galaxy Tab S6 Lite. Barvne tablice so na splošno boljše za prikazovanje vizualnih vsebin, kot so grafični romani, otroške slikanice in zbirke fotografij.Kredit…Samsung

Če potrebujete navodila, kateri e-bralnik kupiti, rezalnik žice, spletno mesto za pregled izdelkov v lasti The New York Timesa, priporoča Amazon Kindle Paperwhite Kids kot najboljša izbira za e-bralnike letos, s Kobo Clara HD in Kobo Libra 2 kot alternativama.

Stran ima tudi priporočila za najboljše tablete po različnih cenovnih razredih, pri čemer daje prednost Applovemu iPadu, Samsungovemu Galaxy Tab S6 Lite in Amazonovemu Fire HD8.

Če nadgrajujete strojno opremo, dvakrat premislite darovanje vaš stari Kindle ali iPad organizaciji, ki ga lahko spremeni v namen – po vas izbrisati svoje osebne podatke od tega.

Bralnik e-knjig omogoča nakup in prenos knjig neposredno prek brezžične povezave. Če že imate telefon, tablico ali računalnik in želite kupiti e-knjige, lahko namestite aplikacijo (ali aplikacije) za e-knjigarno in nastavite račun.

Amazon Kindle, Barnes & Noble Nook in Rakuten Kobo vsi imajo aplikacije za Android in iOS, ki vam omogočajo branje e-knjig, organiziranje vaše knjižnice in poslušanje zvočnih knjig (ali knjig z vdelanim besedilnim pripovedovanjem).

Te digitalne knjigarne imajo tudi namizno programsko opremo ali možnosti branja v brskalniku, kar je lahko odlično za tiste, ki raje berejo na velikem namiznem monitorju.

Eno opozorilo: e-knjig ne morete kupiti neposredno iz teh aplikacij. Knjigo ali drugo vsebino morate kupiti na spletnem mestu podjetja, zahvaljujoč Applovim in Googlovim pravilnikom o nakupih v aplikaciji, nato pa so vaše knjige elektronsko dostavljene v vašo aplikacijo.

Tudi lastniki trgovin z aplikacijami imajo svoja pravila. The Apple Books aplikacija vam omogoča nakup vsebin neposredno na strojni opremi Apple. Knjige in zvočne knjige Google Playki deluje v brskalnikuima prijave za Android in iOSvendar morajo uporabniki iOS-a najprej kupiti svojo vsebino v spletu.

Ko prenesete knjigo, raziščite nastavitve v napravi in ​​v aplikaciji, da prilagodite svojo izkušnjo branja, na primer povečavo besedila.

Koraki se razlikujejo glede na aplikacijo in napravo, vendar se z dotikom na vrh zaslona običajno prikaže orodna vrstica, kjer lahko prilagodite pisavo, velikost pisave, razmik med vrsticami in barvo ozadja vaše e-knjige. (Posodobite iOS 16 na Apple Books premakne svoj meni in orodno vrstico na dno zaslona.)

Če želite poiskati besedo v slovarju ali Wikipediji, prevesti besedno zvezo, označiti odlomek, narediti opombo ali iskati v knjigi, pritisnite in držite prst na zaslonu nad besedilom, dokler se ne prikaže orodna vrstica s sklici in možnosti pripisov .

V nedavni posodobitvi za iOS 16 se je orodna vrstica za branje Apple Books premaknila na dno zaslona.Kredit…Apple

Poleg referenčnih orodij nekatere knjige Kindle vključujejo Amazonov rentgenfunkcija, ki ponuja informacije o likih, zapletu in kontekstu.

Tako kot druge aplikacije za branje tudi programska oprema Amazon Kindle vključuje kontrolnike za prilagajanje videza besedila in načine, kako izvedeti več o sami knjigi.Kredit…Amazon

Ko ste pripravljeni na odmor, lahko običajno tapnete v zgornjem desnem kotu, da dodate zaznamek. Če uporabljate knjižno aplikacijo v več napravah, lahko zaznamke in druge opombe nastavite tako, da se sinhronizirajo, da ne izgubite svojega mesta.

E-knjigarne ponujajo vzorčna poglavja, ki jih lahko preizkusite pred nakupom, večina pa jih ima brezplačno knjige iz javne domene tudi.

Pri lokalni knjižnici preverite, ali posojajo e-knjige svojim imetnikom kartic. Knjižnice, ki uporabljajo distribucijski sistem OverDrive si običajno izposodijo digitalno gradivo prek Aplikacija Libby za Android in iOS. (New York Public Library, vendar koristi Aplikacija SimplyE za Android in iOS.)

Aplikacije, kot sta Libby, skrajno levo in SimplyE, vam omogočajo, da se prijavite za knjižnično izkaznico in si ogledate e-knjige iz digitalne zbirke vaše knjižnice. Številni e-bralniki si lahko knjige izposojajo tudi v knjižnicah s pomočjo distribucijskega sistema OverDrive.Kredit…Overdrive; PreprostoE

The Internetni arhivobsežno skladišče digitalizirane vsebine, skupaj s knjigami v javni domeni spletna izposojevalnica. The Google Knjige spletna stran je še en kup skeniranih knjig in digitalnega besedila; veliko naslovov je brezplačnih, vendar spletno mesto uporabnike usmerja v trgovine in knjižnice za avtorsko zaščitena dela.

Končno je tukaj Projekt Gutenberg, spletno mesto, ki ponuja brezplačne prenose 60.000 javno dostopnih knjig v različnih formatih datotek. Ustanovitelj spletnega mesta, Michael Hartje pogosto kreditiran z ustvarjanjem prve moderne e-knjige, ki je na voljo za prenos, ko je 4. julija 1971 na univerzitetni glavni računalnik vtipkal Deklaracijo o neodvisnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *