Kako je Samsung postal prvak programske opreme Android

Samsung je v zadnjih nekaj letih naredil skoraj čudežno preobrazbo. Podjetje jih je nekaj vedno proizvajalo najbolje prodajani pametni telefoni Android, vendar je bil dolgo kritiziran zaradi počasnega posodabljanja sistema. Samsung se je precej odrekel tudi svojemu napihnjenemu uporabniškemu vmesniku TouchWiz. To se je spremenilo s prehodom na One UI, pred katerim je leta 2016 sledilo kratko obdobje, ko je podjetje preprosto poimenovalo svojo programsko opremo »Samsung Experience«.

ANDROIDPOLICE POSNETEK DNEVA

One UI je bil predstavljen leta 2018 med Samsungovo konferenco za razvijalce in nato predstavljen skupaj z Galaxy S10 in originalnim Galaxy Fold. Nova programska oprema živi v sistemu Android, na katerega se bomo tukaj osredotočili, vendar se je kmalu razširila na druge oblike. Poleg telefonov in tablic lahko edinstveni oblikovalski jezik One UI in navigacijsko paradigmo najdemo tudi na pametnih urah in prenosnikih, ki jih proizvaja Samsungov mobilni oddelek.

samsung-galaxy-s22-plus-pregled-11

Ob lansiranju Samsungove pete različice programske opreme, Samsung One UI 5, smo imeli priložnost sedeti s Sally Jeong, podpredsednico za raziskave in razvoj ogrodja Android. Pogovarjali smo se o tem, kako je Samsungu uspelo prevzeti ta velik prehod, kako pomembni so kupci in uporabniki beta za Samsung pri njegovih odločitvah glede programske opreme in kako tesno podjetje sodeluje z Googlom, da doseže ta impresiven nedavni rekord.

Ta intervju je bil zgoščen in urejen zaradi jasnosti.

Android Police: Najlepša hvala za tvoj čas, Sally. Bi radi predstavili One UI 5 in sebe za nas in naše občinstvo, preden vskočimo? Kateri so bili vaši največji dosežki z One UI?

Sally Jeong: Ena od glavnih stvari, ki smo jih dosegli, je, da smo močno pospešili čas dostave na približno dva meseca in imamo več naprav Galaxy, ki uporabljajo One UI. Čas, ki je potreben za dostavo posodobitev uporabniškega vmesnika One UI za eno od prvih naprav Galaxy in zadnjo, se je močno zmanjšal na približno eno tretjino tistega, kar je bil nekoč.

Da bi omogočili to zmanjšanje splošnega urnika, se nismo morali osredotočiti le na posebne funkcije, ampak tudi na izboljšanje splošne strukture ali okvira, kako zagotavljamo. Zato se osredotočamo predvsem na zagotavljanje uporabnikom jasne uporabnosti in preproste funkcionalnosti. Poleg tega One UI temelji na sistemu Android. Zato smo morali zelo tesno sodelovati z Googlom in uspelo nam je povečati splošno učinkovitost tega sodelovanja.

Pri razvoju One UI sodelujem od vsega začetka in odkar imamo One UI različico 5, je ena od stvari, ki je še posebej všeč našim uporabnikom, gladkost funkcij in uporabnost. Na primer, mnogi pravijo, da so animacije zdaj veliko bolj gladke, kot so bile včasih.

AP: Jasno je, da je Samsung prešel iz enega najpočasnejših proizvajalcev v smislu dolgoročne podpore za posodabljanje Androida v enega najhitrejših, če ne the najhitrejši. Zanima me, kako ste prišli s tega mesta in kateri so bili največji izzivi, ki ste jih morali premagati, da ste prišli tja.

SJ: Prvič, pospešitev procesa razvoja in implementacije ni bila le nekaj, kar je treba narediti med prvo in drugo različico. Nenehno delamo na tem, izboljšujemo vse relevantne procese in dostavo skupaj že od samega začetka. To je nenehno prizadevanje.

Ko pogledate One UI, smo začeli z Androidom. Android že dolgo razvijajo številni ponudniki. Zato so bile določene funkcije, ki so jih sprva iskali na primer prevozniki. In s časom so nekatere od teh funkcij postale zastarele ali integrirane ali pa jih je bilo treba integrirati. Zato smo vložili veliko truda v izboljšanje celotnega nabora funkcij, pregledljivih funkcij, ki so bile na voljo v razdrobljenih sklopih, ki bi jih lahko integrirali in utrdili skupaj. Poskušali smo standardizirati nabor funkcij, ki smo jih želeli zagotoviti z One UI.

samsung-one-ui-več naprav

Ko govorimo o razvoju programske opreme, temu preprosto rečemo ena velika izdaja, vendar obstajajo različne plasti. Na primer, razlikovali smo med plastjo funkcij platforme in plastjo sistemskega področja. Prednost neodvisnosti teh dveh plasti je, da lahko delamo na razvoju ali izboljšavi uporabnosti na ravni platforme. In hkrati samostojno delajte na sistemski plasti za izboljšanje stabilnosti. To je tisto, kar bi lahko pospešilo celoten življenjski cikel razvoja programske opreme.

Obstajajo tudi Samsungove edinstvene osnovne aplikacije, ki jih ponujamo z našimi napravami. Poskrbimo, da osnovne aplikacije Samsung porabijo manj pomnilnika in da se izboljša splošna zmogljivost. Kar poskušamo storiti, je, da bi celo z enako dejavnostjo, kot bi jo izvajali uporabniki, to povzročilo manj sistemskih stroškov v napravi. Ne glede na to, ali gre za RAM ali ROM, poskušali smo izboljšati splošno zmogljivost in hkrati zmanjšati stroške sistema.

Kar zadeva sodelovanje z Googlom, bi lahko bil en primer, da smo v preteklosti imeli funkcije Pixel in Material, ki sta bili v nasprotju s Samsungovo temo, in smo za takšne konflikte izvedeli šele v zadnjem trenutku. To je bil velik del podaljšanja celotnega procesa. Zdaj se vnaprej pogovorimo o morebitnih inženirskih konfliktih, da do njih ne pride. Splošno obvladovanje tveganj med obema stranema je močno izboljšano.

AP: Super je videti, da Samsung napreduje na ta položaj, in lepo je videti, kako dobro deluje sodelovanje med vami in Googlom. Kako vidite, da bo Samsung nadaljeval z inovacijami v naslednjih nekaj letih? Kaj lahko pričakujemo na področju programske opreme, če lahko govorite o tem?

SJ: Splošna smer za nas je vedno ista. Osredotočeni smo na potrebe strank. Ne gre za to, da bomo poskušali uvesti določeno usmeritev funkcij in dovoliti uporabnikom, da nam sledijo. Verjamemo, da se potrebe strank lahko nenehno spreminjajo. Na primer, med pandemijo se lahko spremenijo dejanja, ki jih uporabniki največ uporabljajo, prav tako se lahko spremeni okolje, v katerem uporabljajo naše naprave, zato moramo nenehno poslušati, kaj si potrošniki želijo, in za nas je to najpomembnejši dejavnik pri določanju naše usmeritve.

Ne moremo vam dati jasnega odgovora, da bomo to zagotovo storili, vendar lahko rečem zagotovo, da sčasoma verjamemo, da bodo uporabniki vse bolj želeli odražati svojo osebnost in značaje na svojih napravah. Te funkcije želimo zagotoviti čim več in čim ceneje. To je ena smer, o kateri razmišljamo.

Dinamična tema v One UI 5

Drug primer, če pogledate trenutni tržni trend, je AI pomembna tehnologija. Vendar pa tehnologije umetne inteligence ne bomo ponudili zaradi nje same. Namesto tega bi poskušali razmišljati o tem, kako bodo potrošniki uporabljali našo napravo v vsakdanjem življenju, in preverili, ali lahko to bolj praktično podpremo z umetno inteligenco. Tako ga bomo tudi uporabljali, pri čemer bomo pazili, da bodo uporabniki bolj uživali v uporabnosti.

Poleg tega, ker ima Samsung toliko različnih naprav, se bodo naši razvijalci nenehno še bolj trudili zagotoviti, da bo povezovanje teh več naprav v prihodnosti še lažje.

samsung-one-ui-5-lockscreen-theming

AP: Ko že govorimo o potrošnikih in o tem, kaj potrebujejo, me zelo zanima, kakšno vlogo ima One UI Open Betas za vas v razvojnem ciklu. Kako dragocene so povratne informacije, ki jih dobite od nas, potrošnikov? Kako uporabne so odprte različice beta za uvajanje in učenje, katere funkcije potrošniki dejansko želijo?

SJ: Smo v peti generaciji naše programske opreme One UI in ko smo šli skozi teh pet iteracij, se je približno 500.000 uporabnikov Galaxyja prostovoljno javilo, da nam pošlje povratne informacije prek odprte različice beta. Resnično cenimo njihovo sodelovanje. Povratne informacije, ki so nam jih posredovali, znašajo 350.000 različnih potreb ali zahtev. Zato očitno cenimo vsakega od njih.

V primeru napak se bomo odzvali sproti oziroma v najkrajšem možnem času. Toda pomembnost tega programa beta je v tem, da moramo pri zagotavljanju novih funkcij pridobiti povratne informacije od strank. Kvalitativne povratne informacije, ne samo pozitivne, in rad bi vam dal nekaj primerov.

SDP _Galaxy_S22_Beta_banner_home_us_2_za PC_

Samsung vabi vse, da preizkusijo različico beta, ne glede na to, ali so razvijalci ali ne

Z One UI 5 smo v različici beta nekoliko spremenili slog ikon aplikacije in vprašali, kako se uporabniki počutijo glede tega. Splošni odziv je bil, da so jim bili obstoječi, prejšnji bolj všeč, zato smo se odločili, da jih obdržimo. Drug primer je ogled map v aplikaciji Galerija. Naredili smo nekaj sprememb v možnostih prikaza v galeriji. Tudi tukaj smo prejeli povratne informacije z zahtevami po izboljšavah. In na podlagi teh povratnih informacij zdaj uporabnikom omogočamo, da izberejo nekatere svoje nastavitve.

To so dragocene povratne informacije, ki jih dobimo, in zato imamo ta odprt program beta. Kot razvijalec bi razumeli, da je obdobje beta programa res težko. Prejeti morate povratne informacije in se odzvati na spremembe. Res je zahtevno. Kar pa je nagrajujoče, je to, da po končanem beta programu končno prejmete pozitivne povratne informacije uporabnikov in, veste, zato se inženirji trudijo.

AP: Ena stvar, h kateri bi se rad vrnil, so zložljivi in ​​tablični računalniki, v zvezi s tem, kako je Samsung sodeloval z Googlom pri ustvarjanju Androida 12L, dodatne izdaje 12.1, osredotočene na naprave z velikim zaslonom. Zanima me, koliko Samsungove DNK je v Androidu 12L in kako vi in ​​Google sodelujete, da bi te izboljšave prinesli vsem v ekosistemu Android.

SJ: Tako bi lahko rekli, da ima rezultat zelo visok odstotek Samsungove DNK, če želite tako reči. To je zato, ker ko pomislite na to, je Android začel podpirati zložljive naprave, ker je Samsung ustvaril zložljive naprave. Da bi zložljivi izdelki delovali, ni bilo pomembno le, da delujejo za aplikacije Samsung, ampak je morala biti izkušnja dobra za vse zložljive naprave. Tako smo že začeli s tem prvim izzivom, ki smo ga opredelili, oblikovali delovno skupino z Googlom in ga od takrat uspešno izvajamo.

galaxy-z-fold-4-nove-fotografije-3-1

Ena glavnih stvari, pri katerih sva sodelovala, je bila optimizacija aplikacij tretjih oseb za večje zaslone. S tem izzivom se ukvarjamo približno tri leta in zdaj vidimo nekaj vidnih dosežkov.

Drug pomemben izziv je bila podpora načinu Flex. To je Samsungova edinstvena strojna zmogljivost in morali smo jo optimizirati tudi glede izkušnje s programsko opremo. Zato je mnogim našim strankam ta funkcija všeč. In za to je Samsung dejansko prispeval našo kodo v ekosistem Android, Samsung pa je veliko prispeval k funkcijam zložljive platforme.

AP: Torej, provokativno vprašanje. Kaj ima to za Samsung, ko podjetje razvije funkcije za vsakogar, namesto da bi jih ohranilo samo zase?

SJ: Konec koncev je vse odvisno od potrošnikov. V preteklosti smo s Samsung SDK razvijalcem nudili ekskluzivne funkcije Samsung. Ko pa pomislite na to, kako naši potrošniki uporabljajo naše telefone, je veliko aplikacij, ki jih uporabljajo, lahko Samsungovih, pa tudi Googlovih ali tretjih oseb. Zato morajo biti vse te aplikacije z vidika uporabnika optimizirane za zložljive naprave. Če to zahteva sodelovanje z Googlom ali prispevanje k ekosistemu Android, bi to storili.

Pomaga nam tudi ohraniti vodilni položaj v tehnologiji v smislu zložljivih zmogljivosti. Zmogljivosti zložljivih naprav so trenutno sinonim za zmogljivosti Samsunga in to je ena stvar, na katero so naši razvijalci zelo ponosni.

Druga pomembna lastnost One UI je, da je odprt. Zato še naprej spodbujamo njegovo odprtost in jo uravnotežimo z našim tehnološkim vodstvom.

AP: V istem smislu imam še eno vprašanje. Vsi vemo za Googlove licenčne pogoje in da narekujejo vključitev več Googlovih aplikacij. Če je Samsung tako osredotočen na uporabniško izkušnjo, zakaj v svojih napravah še vedno kopira nekatere aplikacije, ki so že na voljo pri Googlu?

SJ: Lahko parkiramo to vprašanje? To bi morala zagotoviti servisna ekipa, ne inženirska ekipa.

AP: Seveda. Hvala za vaš čas Sally, to bi bilo vse!

Po intervjuju smo od Samsunga prejeli naslednjo izjavo:

Tako Samsung kot Google ponujata aplikacije, ki imajo svoje cilje; Google za vse uporabnike Androida in Samsung poskušata zagotoviti bolj diferencirano izkušnjo za uporabnike Galaxyja. Pri podvojenih aplikacijah včasih Google najprej zažene storitev, včasih pa Samsung, je obratno. Oba poskušata ponuditi najboljšo uporabniško izkušnjo in sledita tržnim odzivom tako, da strankam nudita več možnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *