Kako dolgo lahko ta vrhunska delnica kljubuje medvedjemu trgu?

Čeprav je za trgom najslabše leto, ki so ga vlagatelji videli v zadnjem času, nekaterim korporacijam gre kar dobro. Eden izmed njih je Merck (MRK 0,33 %). Farmacevtski velikan trenutno kljubuje gravitaciji; njegove delnice so od začetka januarja porasle za 31 %. Proizvajalcu zdravil gre nekaj stvari na pot in obstaja velika verjetnost, da bo še naprej dobro posloval ne glede na to, kaj se zgodi z borzo ali gospodarstvom. Zato je Merck odlična delnica za vlagatelje, ki se osredotočajo na dolgo igro.

Darilo, ki kar naprej daje

Tako kot večina velikih farmacevtskih podjetij ima Merck nabor zdravil, ki mu še naprej pomagajo pri rasti in rasti. V tretjem četrtletju so se prihodki podjetja medletno povečali za 14 % na približno 15 milijard dolarjev. Merckov prilagojeni čisti dobiček za to obdobje je znašal 4,7 milijarde dolarjev, kar je 4 % več kot v tretjem četrtletju 2021.

Ključni adut Mercka ostaja zdravilo proti raku Keytruda, ki je prejelo več odobritev. Prodaja družbe Keytruda se je v tretjem četrtletju medletno povečala za 20 % na 5,4 milijarde dolarjev, kar predstavlja nekaj več kot tretjino celotne ponudbe podjetja. Medtem ko je pretirano zanašanje na en izdelek lahko rdeča zastava za proizvajalce zdravil, Merck bo čisto v redu.

Keytruda ne bo izgubila patentne ekskluzivnosti do leta 2028, kar bo Mercku dalo dovolj časa, da jo nadomesti. Medtem pa zdravilo proti raku še vedno napreduje na kliničnih in regulativnih frontah. Poteka več kliničnih preskušanj, ki bi mu lahko pomagala pridobiti več razširitev oznak, in v tretjem četrtletju je dobil štiri nove odobritve na Japonskem.

Poleg tega Merck pripravlja subkutano formulacijo Keytrude, ki bi, če bi bila odobrena, podjetju pomagala razširiti svojo patentno zaščito. Zdravilo proti raku bo še naprej raslo v prodaji do leta 2028. Dejansko naj bi postalo najbolje prodajano zdravilo v farmacevtska industrija do leta 2026, s čimer bi ta naslov odvzeli zdravilu za revmatoidni artritis Humira.

Skratka, Keytruda bo še naprej pomembno gonilo rasti za Merck vsaj pol desetletja.

Druge poti za rast

Merckovo poslovanje sega zunaj Keytrude. Podjetje trži druge onkološke izdelke in različna cepiva ter je eno vodilnih na področju zdravstvenega varstva živali. Merck s sedežem v Veliki Britaniji si deli pravice do zdravila proti raku Lynparza AstraZeneca. V tretjem četrtletju so Merckovi prihodki od zdravila narasli za 16 % v primerjavi z letom prej na 284 milijonov dolarjev.

Večina Merckovih programov je na področju onkologije. Podjetje načrtuje, da bo do leta 2028 izdalo več kot 80 novih odobritev na tem terapevtskem področju. Medtem Merckova cepiva proti HPV Gardasil in Gardasil 9 še vedno dobro rasteta. Skupni prihodki od obeh produktov so v tretjem četrtletju poskočili za 15 % na letni ravni na 2,3 milijarde USD.

Lansko leto je Merck razširil svoj portfelj cepiv zahvaljujoč odobritvi pnevmokoknega cepiva Vaxneuvance. Nekateri analitiki napovedujejo, da bi ta izdelek lahko sčasoma ustvaril več kot milijardo dolarjev letne prodaje. Merckovo podjetje za zdravje živali ne gre tako dobro, saj je prodaja padla za 3 % medletno na 1,4 milijarde $ v tretjem četrtletju, čeprav se je povečala za 4 % v stalni valuti.

Ker pa je lastništvo hišnih ljubljenčkov v porastu, se bo trg za zdravje živali še naprej širil, kar bo koristilo podjetjem, kot je Merck. Dolgoročni trendi, kot je staranje svetovnega prebivalstva, bodo pozitivno vplivali tudi na Merckovo farmacevtsko dejavnost. Poleg svoje trdne onkološke ponudbe se proizvajalec zdravil ponaša s številnimi drugimi kandidati na različnih terapevtskih področjih, vključno s sladkorno boleznijo, nevroznanostjo in nalezljivimi boleznimi.

Merck bo verjetno še naprej posloval dobro, tudi če bo prišlo do recesije. Zdravniki sredi gospodarske krize ne bodo nehali predpisovati zdravil. In podjetje ima orodja za dolgoročne rezultate zahvaljujoč močnemu cevovodu in kanalom. Merck ima orodja za nagrajevanje delničarjev do konca tega upada trga in pozneje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *