Kaj so soulbound tokens (SBT) in kako delujejo?

Z ustvarjanjem alternativnega finančnega sistema z izjemno fleksibilnostjo in inovativnostjo v manj kot desetih letih, Splet3 osupnil svet. Ekonomski in kriptografski primitivi, kot je npr pametne pogodbe in mehanizme soglasja so pomagali ustvariti odprtokodni sistem za izvajanje in avtorizacijo finančnih transakcij.

Vendar pa je ekosistem decentraliziranih financ (DeFi). ne more podpirati neposrednih pogodb, kot je najem stanovanja, ker nima domačih Web3 identiteta. Namen tega članka je pokazati, kako lahko celo skromni premiki k predstavljanju družbene identitete z žetoni, vezanimi na dušo, zaobidejo te omejitve in preusmerijo Web3 na bolj pristno, transformativno pot.

Kaj so Soul Bound Tokens (SBT)?

Projekti in primeri uporabe, ki se osredotočajo na družbene identitete in skupnosti, ne le na denar, so potrebni, da bodo verige blokov postale jedro sodelovalnih in fascinantnih ekosistemov. Da bi rešili to težavo, Vitalik Buterinsoustanovitelj Ethereuma je skupaj s Pujo Ohlhaverjem, strateškim svetovalcem pri FlashBots, in E. Glennom Weylom, političnim ekonomistom in socialnim tehnologom, predstavil koncept žetonov, vezanih na dušo, v dokumentu z naslovom »Decentralizirana družba: Iskanje duše Web3«.

Po mnenju avtorjev žetoni, vezani na dušo, zagotavljajo osnovo za decentralizirano družbo (DeSoc), ki je skupno določena družba, kjer se skupnosti in duše združujejo od spodaj navzgor kot nastajajoče značilnosti druga druge, da soustvarjajo pluralno omrežno blago in dele. inteligenco na različnih lestvicah. Žeton Soulbound je javno preverljiv in neprenosljiv nezamenljivi žeton (NFT) ki predstavlja referenco, pripadnost in obveznosti posameznika. Kaj je torej neprenosljivi žeton?

Neprenosljivi žetoni se nanašajo na NFT, ki lahko pomagajo pri sledenju ugleda in so dodani naslovom, vendar jih ni mogoče prodati. Toda na kaj se nanaša »Duše« v NFT-jih, povezanih z dušo? Denarnice ali računi, na katere so trajno vezani SBT ali neprenosljivi žetoni, se imenujejo duše. Na primer, duša lahko predstavlja posameznikovo zgodovino zaposlitve, ki jo je mogoče samopreveriti, podobno kot informacije v življenjepisu osebe.

Ko pa lahko SBT, ki jih ima ena Duša, izdajo — ali potrdijo — druge Duše, ki so nasprotne strani (npr. posamezniki ali organizacije) v teh odnosih, se razkrije prava moč mehanizma. Na primer, fundacija Ethereum bi lahko bila Soul, ki podeljuje SBT tistim, ki so se udeležili konference Ethereum. Glede na članek se koncept “množinskih omrežnih skupin” nanaša na interakcije in komunikacije znotraj omrežij in so najbolj kritična gonila gospodarske rasti.

Kako delujejo soulbound žetoni?

Soulbound žetoni lahko pomagajo omrežjem Web3 uporabljati neprenosljive žetone kot kazalnike ugleda, namesto da bi se zanašali na okvire, osredotočene na denar, da bi dosegli isto. Na primer, posojilodajalec trenutno preverja posojilojemalčevo stanje na bančnem računu, kreditne rezultate in zgodovino odplačevanja, da ponudi nezavarovano posojilo.

Ker pa SBT predstavljajo osebne poverilnice, bo ugled deloval kot zavarovanje za pridobitev premalo zavarovanega posojila. Zdaj, če se spomniš osnovni koncept NFT, predstavljajo premoženje ali sredstva določene denarne vrednosti. Toda kako preverite svoj ugled v nezaupljivem sistemu, ki temelji na verigi blokov?

Da bi razumeli ta koncept in kako SBT deluje v prostoru Web3, vzemimo primer a decentralizirane avtonomne organizacije (DAO) volilni sistem. Večina Modeli upravljanja DAO dodeliti glasovalno moč glede na število žetonov, ki jih ima član.

Kljub temu lahko DAO, ki izdajajo SBT, dajejo prednost ugledu pred žetoni v lasti članov. Ugled je mogoče preveriti z interakcijo uporabnika s skupnostjo. Na primer zaslužene trofeje Kusama’s Governance Rewards Program za vsakega člana v referendumski verigi se glasovi lahko uporabijo za predstavljanje njihovega ugleda.

Vendar trofeje služijo kot vizualna predstavitev dejavnosti članske verige v Kusami in Pikasta DAO-ji, ki so zdaj lahko zadostna varnost za premajhno zavarovano posojilo. Poleg tega lahko glasovalni sistem, ki temelji na ugledu, brani The DAO pred napadi Sibyl.

Napad Sybil vključuje enega ali več slabih akterjev, ki prevzamejo nadzor nad večino žetonov upravljanja, da bi preusmerili smer projekta v svojo korist. Ker so žetoni, vezani na dušo, javno preverljivi, lahko zaščitijo DAO pred tem, da bi ga ujeli slabi akterji. Na primer, duše s spoštljivimi SBT lahko dobijo večino glasov za zaščito celovitost decentraliziranih avtonomnih organizacij.

Vendar, ali obstajajo žetoni, vezani na dušo? Obstaja več primerov, kako je mogoče v svetu Web3 uporabiti soulbound žetone, ki so opisani spodaj. Ampak. kdaj bodo na voljo soulbound žetoni? Vezava računa Binance (BAB) bo prvi SBT, izdan dne veriga BNB iz Binance. Žeton BAB ne bo imel denarne vrednosti in je neprenosljiv.

Služil bo kot rešitev za digitalno preverjanje za stranke Binance, ki so izpolnile zahteve Know Your Customer (KYC). Poleg tega lahko protokoli tretjih oseb uporabljajo BAB SBT za olajšanje glasovanja o upravljanju DAO in osipa, med drugimi primeri uporabe.

Kako se lahko uporabljajo soulbound žetoni?

Obstaja veliko primerov uporabe SBT v Web3 v vsakdanjem življenju, kot je razloženo spodaj:

Lastnina NFT

Umetniki se lahko znebijo nepoštenih posameznikov, ki prodajajo zbirke NFT pod krinko znanih umetnikov, tako da povežejo žetone, vezane na dušo, s svojim profilom umetnika. SBT bi kupcem omogočili sledenje družbenemu izvoru, medtem ko jim vključitev blockchaina omogoča sledenje, kdaj je bilo določeno delo ustvarjeno.

NFT, s katerim se trguje, bi lahko na primer izdal umetnik, ki je povezan z dušo, da bi strankam pomagal prepoznati umetnikovo delo po številu žetonov, vezanih na dušo, ki jih vsebuje, s čimer se vzpostavi legitimnost nezamenljivega žetona. Posledično bi Souls razvil javno preverjeno metodo v verigi za staking in pridobil ugled glede izvora in redkosti predmetov.

Prosta delovna mesta

Žetoni, vezani na dušo, ki predstavljajo kandidatovo izobrazbo, kot so diplome in poklicna potrdila ter prejšnja delovna zgodovina, se lahko uporabljajo kot dokaz spretnosti za izpolnjevanje potreb organizacije po človeških virih.

Igranje

Dejavnosti uporabnika Web3 je mogoče slediti s pomočjo SBT-jev, ki jih je mogoče pretvoriti v neprenosljive žetone ugleda znotraj avatarjev igre, ki jih je mogoče dvigniti samo na ta način. To pomeni biti dober državljan Web3: namesto da igrate igro, lahko napredujete na višjo raven, s čimer svojemu avatarju zagotovite neprenosljive veščine in izkušnje.

Preverjanje kreditne zgodovine posojilojemalcev

Tradicionalna kreditna poročila se lahko predstavijo tudi SBT, kar posojilodajalcem omogoči dostop do celotnega kreditnega profila posojilojemalca. In SBT je mogoče nadomestiti s plačilno dokumentacijo ali izbrisati po odplačilu posojila. Zaradi tega ljudje ne morejo skriti svojih trenutnih obveznosti.

Različni primeri uporabe žetonov, vezanih na dušo

Souldrops

Web3 je bil predvsem odvisen od prodaje žetonov oz zračne kapljice pritegniti nove skupnosti, vendar obe metodi dajeta povprečne rezultate. Druga možnost je, da se Souldrops izda z uporabo SBT, na primer razvijalcem s 5 od zadnjih 10 žetonov za udeležbo na konferencah, ki služijo kot Proof of Presence Protocol (POAP). Ljudje lahko uporabijo POAP, posebno NFT, da pokažejo, da so se udeležili dogodka v živo ali posnetega dogodka.

Kakšne so prednosti žetonov, vezanih na dušo?

Ena od prednosti uporabe žetonov, vezanih na dušo, za namene poverilnic je, da se informacije trajno replicirajo v verigi blokov in jih nihče ne more ponarediti. Poleg tega je mogoče vse nagrade in certifikate, ki jih pridobi posameznik, javno preveriti prek SBT. Poleg tega, ker pristnosti ni mogoče kupiti prek soulbound žetonov, spodbuja zaupanje med imetniki žetonov in splošno javnostjo.

Poleg tega bodo protokoli lahko preverili kreditno zgodovino posojilojemalcev in ocenili njihove kreditne rezultate, da bi ugotovili, koliko lahko posodijo, zahvaljujoč NFT, vezanim na dušo. Poleg tega SBT omejujejo, da projekti Web3 ne postanejo denarne vreče, saj digitalne predstavitve naredijo netrgovalne. Vendar pa posameznik ne more kupiti NFT; namesto tega morajo trdo delati, da jih zaslužijo.

Ali obstajajo kakšna tveganja, povezana z žetoni, vezanimi na dušo?

Poleg donosnih prednosti imajo soulbound žetoni tudi nekaj slabosti. Na primer, trenutna kombinacija denarnic morda ni idealna za SBT zaradi pomanjkanja skupnostnih metod obnovitve. Posledično denarnice skupnosti za obnovitev potrebujejo široko paleto žetonov, vezanih na dušo, razporejenih po več skupnostih, da lahko obnovijo izgubljene duše.

Rešitev za navedeno je v strategiji obnovitve skupnosti, v kateri je mogoče zasebne ključe duše pridobiti s pridobitvijo soglasja kvalificirane večine ene od skupnosti (ki ji duša pripada).

Vendar pa lahko nekateri ljudje ali organizacije prepoznajo interese, ki so v nasprotju z njihovo lastno ideologijo, kar bi teoretično lahko vodilo v nadlegovanje, nasilje ali celo trolanje, kar kaže na pomisleke glede zasebnosti, ko so posameznikovi osebni podatki izpostavljeni.

Teoretično bi lahko kreditni sistemi, ki temeljijo na SBT, vodili do distopičnih ekosistemov (kjer sta svoboda in neodvisna misel omejena), kot je Kitajski socialni kreditni sistemkjer so določene družbene skupine samodejno izključene zaradi prisotnosti specifičnih žetonov, vezanih na dušo.

SBT vs. NFT

Nezamenljive žetone je mogoče kupiti in prodati prek Tržnice NFT, medtem ko so žetoni, vezani na dušo, neprenosljivi NFT, ker so vezani na dušo. Povzetek razlik med SBT in NFT je naveden v spodnji tabeli:

SBT vs.  NFT

Čeprav NFT-jev ni mogoče spremeniti ali podvojiti, so zlahka prenosljivi, kar bi lahko predstavljalo težavo, če jih uporablja nekdo s pooblastilom za dostop, ne da bi ga prej odobril imetnik. Zato so žetoni, vezani na dušo, vezani na določen naslov duše in jih je mogoče preveriti s poverilnicami v verigi, kar nikomur ne omogoča spreminjanja.

Prihodnost žetonov, vezanih na dušo

Čeprav je koncept žetonov, vezanih na dušo, zanimiv, je precej nov in ne more nadomestiti ekosistema NFT. Namesto tega lahko služi kot alternativni način nadzora identitete, ki na primer omogoča DAO-jem, da bolje komunicirajo s člani svoje skupnosti.

Vendar pa je treba še videti, ali bodo tako SBT kot NFT soobstajali, dokler DeSoc ne postane resničnost v prostoru Web3, ali pa lahko samo SBT služijo kot žetoni digitalne identitete v decentraliziranem svetu.