Jolly Radish Farm goji pridelke, skupnost

Kmečke tržnice okrožja Boulder

“Počutim se zelo blagoslovljenega, da tukaj kmetujem.”

Matt Kuebbing, lastnik in edini redni kmet The Jolly Radish, pristopa k neverjetno težkemu kmetovalskemu delu z neizprosnim optimizmom in velikodušnostjo, ki ju pove že ime njegove kmetije. Jolly Radish se nahaja v Longmontu na 17 hektarjih, ki si jih deli z dvema drugima kmetijama: Artemis Flower Farm in Speedwell Farm & Gardens. Te tri kmetije sestavljajo Treehouse Farm Collective, model, ki članom omogoča delitev virov, izkušenj in finančnih odgovornosti kmetovanja v okrožju Boulder.

Matt Kuebbing hodi med rastlinjaki, ki si jih delijo člani kolektiva Treehouse Farm, in nosi pest svežega ingverja.  (Kmečke tržnice okrožja Boulder ??

Kuebbing je v šoli študiral kmetijstvo, vendar se je po kratkem delu v raziskavah za Ministrstvo za kmetijstvo Združenih držav Amerike odločil, da raje porabi svoj čas za pridelavo hrane na kmetiji, kot pa za preučevanje v laboratoriju.

Po kmetovanju v Marylandu in Virginiji se je preselil v Kolorado in začel delati na kmetiji Aspen Moon. V šestih sezonah je Kuebbing pridobil ogromno znanja in povezav v kmetijski skupnosti. Upravljal je posest Aspen Moon Niwot Farm z Brettom Matsonom, ki je postal tesen prijatelj in je zdaj lastnik Switch Gears Farm v Longmontu. Z ogromno znanja in močnimi prijateljstvi v skupnosti je Kuebbing leta 2021 lahko ustanovil lastno kmetijo.

Sodelovanje

Jasno je, da Kuebbing velik del uspeha svoje operacije pripisuje skupnosti okoli sebe. Ve, koga lahko prosi za izposojo kosilnice ali kombajna, ko jo potrebuje, in hitro bo vrnil uslugo, ko bo lahko. Najemnino deli s svojimi kolegi kmeti v kolektivu Treehouse Collective, s čimer premaga eno najtežjih ovir za kmete na območju Boulderja: najti zemljo in si jo privoščiti.

Kuebbing pravi: »To je kot ekonomija daril. Želimo si pomagati.”

In naredi vse, kar lahko, da pomaga nahraniti svojo skupnost. Na svojih trgih uporablja model »plačaj, kolikor lahko«, ki strankam omogoča, da izberejo, koliko bodo plačali za njegov izdelek. Donira vse, česar ne more prodati, in medtem ko je vložil v vodenje podjetja, Kuebbing vedno daje prednost dobrim ljudem, ki jih dobro hrani.

Upanja in sanje

Kuebbing je navdušen nad potencialom gojenja žitaric v prihodnosti. K temu ga spodbuja morda najbolj primeren razlog vseh časov: zelo rad ima kruh.

Poleg tega, da želi gojiti in peči kruh, se Kuebbing zanima tudi za več ogljičnega kmetijstva. Ko gojite pšenico ali koruzo, je veliko ostankov pridelka, ki niso predelani ali zaužiti. Te korenine, stebla in drugi organski materiali ostanejo v tleh in postanejo skladišča ogljika, ne pa emisije.

Kot v vsem, so Kuebbingovi cilji in sanje za njegovo državo in kariero odvisni od krepitve našega ekosistema, izboljšanja zdravja ljudi in okolja, na katerega vplivajo njegova dejanja.

Upa, da se bo kolektiv drevesne kmetije lahko razširil na parcele za nove kmete, nekakšen model inkubatorja. Kuebbing si prizadeva povečati število proizvajalcev v okrožju Boulder.

Pogovor z njim je vzpodbuden in navdihujoč, vendar njegov optimizem in na videz idealističen poslovni model temeljita na njegovi želji dokazati, da je kmetijstvo lahko donosen posel. Kmetovanje in dobra hrana na mizi je njegova strast, vendar je tudi predan izboljšanju kmetijske skupnosti okoli sebe, da bi zagotovil, da je to lahko življenje za druge.

Hvaležnost

Kuebbing je hvaležen, da tukaj kmetuje. Hvaležni smo, da nas hranijo on in drugi čudoviti kmetje tukaj. Ta praznični čas je pravi čas, da razmislimo o tem, kako cenimo naše kmete, ki neutrudno delajo, da bi bili prijazni skrbniki naše zemlje in dali hrano na naše mize.

Pokažite, da cenite naše kmete, tako da pridete na našo zadnjo letošnjo osebno tržnico: Zimsko tržnico! Pridružite se nam 3. in 4. decembra od 9.00 do 15.00 na sejmišču Boulder County v Longmontu za vikend zabave na trgu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *