Jezdi rastoči trg IT za podjetja

Težko se je navdušiti nad zrelimi trgi, ki rastejo s konstantno hitrostjo, razen če gre za najbolj donosen del trga. In ko gre za svetovni IT trg, je delež, ki ga porabijo podjetja – kar pomeni karkoli drugega kot hiperscalerji in veliki graditelji oblakov ali zunaj centrov HPC ali ponudniki telekomunikacijskih storitev in v tem primeru vključno z vladnimi agencijami in izobraževalnimi ustanovami – daleč največji najbolj donosna.

Prav tako je znano, da je proaktiven glede gospodarskih upadov in previden glede gospodarskega okrevanja, kar odraža konzervativno naravo 20.000 največjih podjetij po vsem svetu in mnogih milijonov drugih podjetij, ki jih oskrbujejo ali poskušajo tekmovati z njimi.

S tem v mislih menimo, da je prodajalec IT Dell, ki je eden redkih večjih proizvajalcev originalne opreme, ki še vedno prodaja opremo za podatkovne centre in odjemalce. (Lenovo tudi, Hewlett Packard Enterprise, Inspur, Cisco Systems in drugi pa ne.)

Kot del svojih finančnih rezultatov za tretje četrtletje fiskalnega leta 2023, ki se je končalo oktobra, je Dellov vrh označil skupni naslovni trg, ki ga lovi Dell, nato pa je celo ponudil napoved podatkovnega centra TAM do leta 2025. Iskreno povedano, so bili ti podatki med bolj zanimivimi stvarmi, o katerih je govoril Dell, saj od velikih prodajalcev IT pogosto ne dobimo takšne perspektive. Zanimivo je tudi, kako Dell upravlja svoje poslovanje s podatkovnim centrom v teh čudnih časih nemirnega gospodarstva in krhkih dobavnih verig ter koliko porabijo Dell-ove stranke za infrastrukturo, kar je morda dober pokazatelj, kako gre podjetju glede na vso negotovost.

Vedno si morate zapomniti, da morajo IT organizacije trošiti. Proračuni nikoli ne padejo na nič in stvari je še vedno treba opraviti, tudi če nihče ni razpoložen za ekstravagante. Dell zagotovo ni bil v oktobrskem četrtletju.

Chuck Witten, ki je skupaj z Jeffom Clarkom operativni direktor v podjetju, je na konferenčnem klicu z analitiki Wall Streeta, ki preučujejo številke, dejal, da Dell res opaža upočasnitev povpraševanja po infrastrukturi, vendar je dodal opozorilo, da je prodaja pomnilnika podatkov ” precej dobro držal v primerjavi s strežniki, z rastjo več vrst pomnilnika, vključno z vrhunskim in PowerStore.«

Witten je dodal, da ima Dell s svojim modelom neposredne prodaje takojšnje povratne informacije od IT-strank po geografskih območjih in industrijskih sektorjih ter vidi, da se okolje povpraševanja spreminja hitreje kot preostala industrija, in s tem v mislih je Dell vse poostril in zmanjšal operativne stroške … za 3 odstotke zaporedoma v fiskalnem četrtletju in za nadaljnjih 6 odstotkov zaporedoma v tretjem fiskalnem četrtletju, kar je znižalo stroške za 300 milijonov dolarjev in prispevalo k dobičkonosnosti skupine za infrastrukturne storitve in skupine za storitve za stranke. Witten je dejal, da je bil Dell sposoben izkoristiti zmanjšanje stroškov komponent hitreje kot njegovi konkurenti in s tem povečati svojo dobičkonosnost. To predpostavlja, da Dell prihrankov pri stroških ni prenesel na stranke, in glede na zaostanek pri strežniških, pomnilniških in omrežnih izdelkih verjamemo, da Dell teh prihrankov pri stroških komponent ni moral prenesti kot znižanje cen. Witten je tudi dejal, da je Dellu uspelo zmanjšati zaostanek pri strežnikih, ki se je med pandemijo povečal zaradi težav z dobavo komponent. Dell pričakuje, da bo povečal svoj tržni delež (na podlagi podatkov IDC, ki bodo objavljeni naslednji mesec) tako pri strežnikih kot pri shranjevanju.

In to je potrpežljiva igra, ki jo je Dell igral, da je postal najdominantnejši proizvajalec originalne opreme na planetu, daleč prehitel HPE, Inspur in Lenovo ter precej pred Cisco Systems in favoriziral Big Blue, odkar je leta 2014 vrnil svoje podjetje s strežniki System x X86. Dell nenehno pridobiva nove stranke in nove posle, pri čemer uporablja svojo kupno moč količinskih komponent v dobavnih verigah odjemalcev in strežnikov, da iz sektorja IT iztisne čim več.

To ni veliko v smislu dobička za Dell, še posebej leto po odcepitvi VMware:

V tretjem četrtletju je skupna prodaja Dellovih izdelkov padla za 12,1 odstotka na 18,94 milijarde dolarjev, prodaja njegovih storitev pa za 15,6 odstotka na 5,78 milijarde dolarjev. Skupni prihodki so upadli za 12,9 odstotka na 24,72 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa je padel za neverjetnih 93,6 odstotka na 245 milijonov dolarjev, vendar je bilo to v nasprotju z zelo težko primerjavo, saj je bilo nekaj dobička iz izločitve VMware knjiženih v obdobju pred enim letom. Od takrat je Dellov dobiček upadal hitreje kot njegovi prihodki in za to lahko krivite veliko osebnih računalnikov, ne strežnikov, pomnilnika in preklapljanja.

Dell je zmanjšal svojo dolžniško obremenitev z izločitvijo VMware – padec za 43 odstotkov na 27,33 milijarde dolarjev – vendar sta močno zaostritev trga osebnih računalnikov in upočasnitev trga infrastrukture podatkovnih centrov pomenila, da je Dell porabil nekaj denarja, kar je 73,4 odstotka manj kot leto prej. 6,44 milijarde dolarjev.

Zaradi izboljšane dobave komponent in padajočih cen komponent je Dellova skupina za infrastrukturne storitve – ki izdeluje in prodaja strežnike, shranjevanje in preklapljanje – zabeležila prodajo v višini 9,63 milijarde USD, kar je zelo lepih 12,4 odstotka več, in poslovni prihodek v višini 9,63 milijarde USD od 1,37 USD. milijard, kar je 14,3 odstotka prihodkov in ki je zrasel za zelo dobrih 53,7 odstotka.

Znotraj ISG se je prodaja strežniške in omrežne strojne opreme povečala za 14 odstotkov na 5,2 milijarde dolarjev, prodaja pomnilnikov pa za 10,6 odstotka na 4,43 milijarde dolarjev. Na splošno je Witten dejal, da je bilo Q3 približno enako kot Q2 v smislu razpoloženja in odnosa strank. Padec prodaje na Kitajskem je bil izrazitejši od načrtovanega, vendar je bila poraba energetskega sektorja, ameriške zvezne vlade in srednje velikih podjetij na splošno večja od skupne porabe vseh strank družbe Dell.

“Povratne informacije strank so zelo podobne tistim, ki smo jih opisali v drugem četrtletju, zelo previdno in premišljeno vedenje glede na to, kar je veliko makroekonomske dinamike,” je pojasnil Witten. “Torej slišimo ponovno oceno proračunov, premik prednostnih nalog pri porabi in stranke, ki dejansko kupujejo samo za svoje takojšnje potrebe.”

In tako je bilo povpraševanje po novih strežnikih nižje od pričakovanega, Dell je zapolnil veliko svojih zaostankov in zdaj pravi, da so zaostanki strežnikov zdaj na tako imenovani normalni ravni. In z bolj predvidljivo dobavno verigo ima to sekundarne učinke, ki povečajo dobičkonosnost, saj je tovor mogoče združiti v svežnje in odpremiti v razsutem stanju, hitrost dostave pa je veliko nižja, kar oboje prispeva k dobičkonosnosti infrastrukturne skupine. Kot je rekel Clarke, »ker je ponudba pred povpraševanjem, lahko stvari postavimo na ocean in nam ni treba toliko pospeševati« z letalskim tovornim prometom.

Kjer obstajajo omejitve, so po Clarkeju pri napajalnikih strežnikov, napajalnih IC-jih in visoko zmogljivih omrežnih karticah. Za shranjevanje so prilagojeni ASIC in FPGA omejeni. Toda računalniški del tovarne Dell ima standardni dobavni rok – padec povpraševanja bo to storil! – in strežniški del tovarne je večinoma v standardnem dobavnem roku – kar bo olajšalo prodajo strežnikov.

Če pogledamo naprej, Dell pričakuje, da bo prodaja ISG zaporedno ostala nespremenjena – kar pomeni, da bo medletno rasla za približno 4,5 odstotka – in da bo prodaja CSG padla sredi 20-ih let glede na leto, kar pomeni približno 5,5-odstotni padec zaporedno . Glede na trenutno gospodarstvo in dejstvo, da ljudje ne želijo zapravljati za osebne računalnike, kot so v velikih količinah med pandemijo, je to približno tako dobro, kot lahko pričakuje največji proizvajalec originalne opreme na svetu.

Deskanje po rastočem TAM-u

Od fiskalnega leta 2020 je Dell povečal svoja podjetja s strežniki PowerEdge in APEX s 3-odstotno skupno letno stopnjo rasti in v zadnjih petih letih pridobil 5,3 točke tržnega deleža v segmentu običajnih strežnikov, glede na podatke IDC, ki jih navaja Witten.

Če pogledamo naprej, Dell meni, da lahko zagotovi skupno letno rast od 3 do 4 odstotke (verjetno do fiskalnega leta 2025), ki sicer nižja od 8-odstotnega CAGR, ki ga je imel med fiskalnim letom 2020 in fiskalnim letom 2023, še vedno raste po stopnji IT splošno rast trga v sektorjih, v katerih nastopa Dell.

To je skupni naslovljivi trg, ki ga Dell lovi v koledarju 2021, razčlenjen po segmentih:

Leta 2021 je bilo TAM v Dellovem osnovnem poslovanju s strojno opremo za osebne računalnike in podatkovne centre 720 milijard dolarjev, za kar Dell pričakuje, da bo med letoma 2021 in 2025 raslo s CAGR v višini 2 odstotkov. TAM je na sosednjih trgih, kjer začenja igrati, še 720 milijard dolarjev, kot je infrastruktura kot storitev (stroji APEX na račun pripomočkov), zunanje izvajanje tehnologije, upravljanje podatkov in programska oprema za sistemsko infrastrukturo.

Da, vemo, kaj mislite: Ali ni Dell razprodal vseh teh stvari? Ker ima ta drugi TAM v višini 720 milijard dolarjev CAGR 10 odstotkov, si Dell ne more privoščiti, da ga ne bi lovil. Videli bomo, kako mu bo to uspelo in kako dobro.

S približno 38 milijardami dolarjev prodaje za ISG v koledarju leta 2022 bi moral Dell leta 2022 dobiti približno 20-odstotni delež 189 milijard dolarjev vrednega strežnika, pomnilnika in podatkovnega centra, ki preklopi TAM. Če le ohrani delež v letu 2025. Posel ISG vreden 44,5 milijarde dolarjev . To bi bil CAGR 5,4 odstotka za ISG med letoma 2022 in 2025 (koledarska leta). In če lahko poveča svoj delež za 1 točko na leto – kot je –, bi bil to posel vreden 51,2 milijarde ISG s CAGR 10,4 odstotka v istem obdobju.

Menimo, da so to okvirji, med katere bo padel Dellov ISG. Ampak to so samo številke. Potrebno bo veliko dela, da se to zgodi, in recesija – resnična in dolgotrajna recesija, ne le šok defibrulator, ki ga dobimo od Fed – bo ta model uničila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *