Je DOGE res vreden pompa tudi po Muskovem odkupu Twitterja?

Leto 2022 je še naprej leto presenečenj, eno največjih doslej pa je odločitev Elona Muska, da pridobiti družbenega medija Juggernaut Twitter za neverjetnih 44 milijard dolarjev. Medtem ko je prevzem sprožil celo vrsto razprav – zlasti tistih, povezanih s cenzuro velike tehnologije – je pod vprašaj postavil tudi prihodnost Dogecoina (nemške doge), digitalno valuto, ki jo je milijarder velik zagovornik zadnjih nekaj let.

Če pogledamo stvari v perspektivo, le nekaj ur pred Muskom tvitnil da je bila “ptica izpuščena” 27. oktobra, se je cena DOGE gibala okoli 0,07 USD. Je pa do 1. novembra nenadoma na 0,16 USD, s čimer je skupna tržna kapitalizacija tako imenovanega memecoina dosegla pomembnih 21 milijard USD. In medtem ko DOGE trenutno trguje blizu 0,08 $, je njegovo 30-dnevno razmerje zaostanka več kot 40 %.

Prav tako je treba omeniti, da je vsakič, ko je Musk tvitnil v podporo digitalnemu sredstvu, njegova vrednost dramatično narasla. Na primer, med letom 2021 je nadaljeval nanašati se na DOGE kot “ljudska kripto”, sporočilo, ki je poslalo vrednost valute leti za neverjetnih 4000 % med letom.

Poleg tega se je začela Tesla – ameriško multinacionalno podjetje za avtomobilsko in čisto energijo, ki ga vodi Musk sprejema DOGE kot plačilo za svoje blago januarja 2022, vključno z zaponkami za pasove “Giga Texas” in miniaturnimi replikami vozil. Poleg tega je bila Muskova nedavno izdana šaljiva dišava Burnt Hair prav tako na voljo za nakup pri DOGE.

Mračna prihodnost za DOGE?

Da bi dobili boljšo predstavo o tem, ali bi Muskov prevzem Twitterja in nadaljnja podpora za DOGE pustila neizbrisen pečat na finančni prihodnosti digitalne valute, se je Cointelegraph obrnil na Liorja Yaffeja, soustanovitelja švicarskega podjetja za programsko opremo za veriženje blokov Jelurida. Yaffe nima veliko zaupanja v Dogecoin, sodeč po slabem odločanju, ki ga je do zdaj pokazal Musk, in dodal:

“Od preveč plačevanja za Twitter do povzročanja kaosa v celotnem podjetju z odpuščanjem številnih dobrih zaposlenih in sprejemanjem groznih vodstvenih odločitev, kot je epizoda z modrim čekom, nisem optimističen niti glede Twitterja niti Dogecoina.”

Nadalje je trdil, da bi bil presenečen, če bi Musk lahko prinesel kakršne koli resnične primere uporabe za Dogecoin, pri čemer je opozoril, da tudi če Musk namerava nekako integrirati Twitter s kripto plačili – zelo težka naloga – dvomi, da bo lahko dosegel takšne sanje v bližnji prihodnosti. “Tudi če jim uspe zgraditi plačilni sistem okoli Twitterja, lahko izbirate med veliko boljšimi rešitvami blockchain kot Dogecoin v smislu varnosti, zasebnosti, pametnih pogodb in skaliranja,” je dejal.

nedavno: Bi lahko Hongkong res postal kitajski posrednik kriptovalute?

Henry Liu, izvršni direktor borze kriptovalut BTSE, je za Cointelegraph povedal, da po upoštevanju trenutnega makroekonomskega okolja napoveduje, da bo cena DOGE še naprej ostala zelo nestanovitna, v veliki meri v skladu s kripto trgom.

»Pričakujemo, da bo DOGE kratkoročno ostal špekulativen, likvidnost in obseg trgovanja na različnih platformah pa bi se morala zmanjšati. Če lahko DOGE dobi novo pomoč v zvezi s sodelovanjem s Twitterjem, lahko predvidimo vzpon, ki bo spodbudil skupnosti družbenih medijev,« je dejal.

Niso vsi tako skeptični

Nikita Zuborev, glavni analitik pri borzi kriptovalut BestChange, je za Cointelegraph povedal, da čeprav dejstva, da se rast žetona meme pogosto zgodi nenadoma in nerazumno, ni mogoče prezreti, bi lahko Muskov nedavni prevzem Twitterja potencialno zvišal ceno DOGE, predvsem zato, ker ni mogoče izključiti možnosti, da sredstev, ki bodo v prihodnosti vključena v ekosistem družbenega omrežja podjetja. je dodal:

»Če se to zgodi, se bo prej neuporaben memecoin spremenil v nekakšen osrednji nadzorni žeton platforme in med tem dosegel ogromno občinstvo. Takšna transformacija bo prinesla več primerov uporabe kovanca, na katere stavijo številni vlagatelji.«

Da bi dodatno podkrepil svoj argument, je Zuborev opozoril na prihajajočo izstrelitev lunarnega satelita Doge-1, ki ga podpira SpaceX in je neposredno povezan z blagovno znamko kovanca. “Tovrstne poteze bodo povzročile veliko povpraševanje na trgu DOGE in rast cen,” trdi.

Glede na to je priznal, da bi bilo modro dodati valuto v svoj portfelj, dokler je primarna prodajna točka sredstva zakoreninjena v njegovem videzu, osredotočenem na meme, samo zaradi diverzifikacije. Vendar kot neodvisna naložba DOGE ne daje veliko zaslug.

»Poleg Dogecoina je Musk večkrat precej pozitivno govoril tudi o Bitcoinu, kriptovaluti, ki je veliko bolj stabilna in jo je mogoče enostavno vključiti v Twitterjev ekosistem. Lahko se šteje za alternativo DOGE, zlasti za izkoriščanje Muskove nenehne tržne manipulacije,« je dejal.

Uporabnost DOGE je še vedno minimalna in to je dejstvo

Zahvaljujoč Muskovi naklonjenosti dogecoinu in njegovemu nedavnemu prevzemu Twitterja je logično, da bodo špekulacije o ceni sredstva še vedno razširjene, vsaj še nekaj časa. Kot rečeno, ostaja dejstvo, da je Dogecoin kot kripto projekt še vedno precej omejen v svoji operativni uporabnosti, kar je izrazil Daniel Elsawey, soustanovitelj in izvršni direktor decentralizirane borze TideFi.

Z bolj celovitim pogledom je za Cointelegraph povedal, da kriptovalute v prostoru digitalnih sredstev danes spadajo v dve različni kategoriji: tiste z zmožnostmi pametnih pogodb in tiste brez njih. Po njegovem mnenju se trg kot celota premika proti tokenizaciji predmetov v našem vsakdanjem življenju in to je tisto, kar lahko krivuljo sprejemanja digitalnih sredstev nagne na eno ali drugo stran. je dodal:

“Glede na to, da DOGE ne more neposredno komunicirati s pametnimi pogodbami kot del svoje prvotne zasnove, bi rekel, da bodo povezani primeri uporabe ostali špekulativni, razen če se ne uporabi posebej kot možnost plačila.”

Nazadnje, glede na to, da je kripto industrija še vedno v povojih, je še vedno močno odvisna od Bitcoina (BTC), po dokaj močnem gibanju cen. Poleg tega nestanovitnost še naprej prežema trg zaradi nedavnega padca kripto borze FTX, nekaj, kar bo neposredno vplivalo na ceno večine kriptovalut v kratkem do srednjeročnem obdobju. »Dogecoin v tem pogledu ni nič drugačen. Okoli nepremičnine je še vedno veliko negotovosti,« je zaključil Elsawey.

nedavno: Banke še naprej kažejo zanimanje za digitalna sredstva in DeFi sredi kaosa na trgu

Ko se podajamo v prihodnost, ki jo poganja visoka stopnja gospodarske turbulence – v neštetih finančnih sektorjih – bo zanimivo videti, kako se bo prihodnost Dogecoina odvijala v prihodnje, zlasti ker bodo projekti z omejenimi primeri uporabe še naprej izbrisani. . navidezno vsak dan s trga.