Izumitelj ponga je prisilil Steva Jobsa, da je delal ponoči zaradi njegovega BO

Allan Alcorn je bil obupan, ko je zaposlil mladega osipnika z univerze po imenu Steve Jobs.

Atari, novo podjetje za računalniške igre, za katerega je delal, je poskušalo zapolniti osebje po nenadnem uspehu svoje prve igre, Pong. Tukaj je mladi hipi v sandalih, ki čaka na recepciji in išče službo kot tehnik.

»Bilo je leta 1973 in tam je bil fant, star morda 18 let, ki je bil tako navdušen nad tehnologijo – rekel je, da mu je ime Steve Jobs,« je Alcorn povedal za The Post, »zato sem ga najel.«

Toda z novim zaposlenim sta bili dve nezanemarljivi težavi – dovolj veliki, da je Jobs dobil dnevno izmeno.

“Z njim je bilo težko delati in imel je resne težave s telesnim vonjem, zato smo ga prisilili, da dela ponoči,” se je Alcorn spominjal človeka, ki je pozneje ustanovil Apple Computers. “Bilo je bolje za vse”

Pong je komercialno debitiral leta 1972 in nato leta 1975 vstopil v ameriška gospodinjstva – ustvaril kulturo domačega igranja.
Pong je komercialno debitiral leta 1972 in nato leta 1975 vstopil v ameriška gospodinjstva – ustvaril kulturo domačega igranja.
Alamy

29. novembra mineva 50 let, odkar je bila Pong, revolucionarna računalniška igra, ki jo je zasnoval Alcorn, prvič predstavljena po vsej Kaliforniji in kasneje po svetu – s čimer so računalniške igre iz laboratorija postale običajne.

Pong je bil začetnik eksplozije domačih video iger, Alcorn pa je glede svojih dosežkov precej skromen.

“Ne vem, mislim, da sem se domislil najpreprostejše možne igre, ki si jo lahko izmislite,” je dejal 74-letnik. »Mislim, kaj je pong? Dve vesli. Omrežje. En premikajoči se predmet … in zelo zasvojljiv.”

Alcorn (skrajno desno) s soustanoviteljema Atarija Tedom Dabneyjem (levo) in Nolanom Bushnellom ter zaposlenim Fredom Marincicem z zgodnjo konzolo Pong.
Alcorn (skrajno desno) s soustanoviteljema Atarija Tedom Dabneyjem (levo) in Nolanom Bushnellom ter zaposlenim Fredom Marincicem z zgodnjo konzolo Pong.
Z dovoljenjem Allana Alcorna

Kot diplomant elektronskega inženiringa na kalifornijski univerzi Berkeley si je šolanje plačal kot serviser za televizorje, nato pa je dobil službo v Ampexu, velikem inženirskem podjetju v Redwood Cityju v Kaliforniji.

Tam je spoznal Nolana Bushnella in Teda Dabneyja, dvojec, ki je kasneje ustanovil Atari. Junija 1972 so zaposlili takrat 24-letnega Alcorna, s čimer je postal tretji zaposleni v podjetju. (Še vedno ima svojo delovno značko s številko zaposlenega 003, kot dokaz.)

»Nismo imeli denarja, proizvodnih zmogljivosti, ničesar. Vendar sem si samo mislil: ‘S tem bom delal, dokler ne eksplodira,'” je dejal Alcorn, ki prejema 250 dolarjev na teden. “Zdelo se je, kot da bi lahko bilo zabavno.”

Steva Jobsa je Alcorn zaposlil, preden je ustanovil Apple, vendar so ga premestili v nočno izmeno, ker je bilo z njim težko delati in je imel močan BO
Steva Jobsa je Alcorn zaposlil, preden je ustanovil Apple, vendar so ga premestili v nočno izmeno, ker je bilo z njim težko delati in je imel močan BO
Getty Images

Bilo je nizkoproračunsko do te mere, da je delovala ena oseba.

“Ljudje me sprašujejo, ‘kdo je naredil zvok na Pongu?’ Uspelo mi je. Ali “kdo je naredil grafiko na Pongu?” Sem,« je rekel. “Potem sem bil samo jaz, dva meseca prepuščen sam sebi, na koncu pa Pong.”

Naslednja je bila njegova lastna oblika beta testiranja. Septembra 1972, ko je bilo programiranje igre končano, je Alcorn od Walgreensa kupil črno-bel Hitachi TV in ga postavil v škatlo na mizi, v kateri so bila vsa vezja. Namestil je škatlo za kovance iz pralnice, s plastičnim vrčem za mleko, ki je bil odrezan spodaj, da bi ujel denar.

Alcorn je bil Atarijev tretji zaposleni.
Alcorn je bil Atarijev tretji zaposleni.
Reuters

Naslednja postaja je bila Taverna Andyja Cappa, eden od lokalnih barov ekipe Atari v Sunnyvaleu v Kaliforniji – približno 10 minut od mesta Cupertino, kjer bo v prihodnosti sedež Appla. Alcorn je zapustil igro med fliperjem in džuboksom ter čakal. “Samo želel sem videti, ali bo kdo igral to prekleto stvar,” se spominja.

Nekaj ​​dni pozneje je lastnik lokala poklical Atarijevo pisarno. Pong se je motil.

“Ni me presenetilo, da je bil pokvarjen, ker ni bil zgrajen, da bi trajal,” je dejal Alcorn, ki je šel v bar, da bi ga preveril.

Naslednji dan se je ustavil v pisarni Nolana Bushnella in mu na mizo vrgel veliko vrečo četrtin. “Rekel sem, ‘Našel sem težavo – prekleta stvar služi preveč denarja,'” se je spominjal. Zbiralnik kovancev je bil poln.

Alcorn je izdelal pong stroj in ga pustil v lokalnem baru, da bi ga preizkusil s strankami – in pokvaril se je, ko jih je preveč poskušalo plačati za igro.
Alcorn je izdelal pong stroj in ga pustil v lokalnem baru, da bi ga preizkusil s strankami – in pokvaril se je, ko jih je preveč poskušalo plačati za igro.
Alamy

Alcorn zamenjal vrč za mleko z večjo posodo za kruh in Atari se je lotil dela. Kmalu zatem je bila prva serija 12 avtomatov Pong na kovance nameščenih v barih po Kaliforniji. Njihova izdelava stane 500 dolarjev, Atari pa jih je vnaprej prodal za 1000 dolarjev. Posel je hitro rasel in se razširil celo v tujino.

Do leta 1975 je podjetje prodajalo različico domače konzole Pong – in njegov hiter uspeh je Atari postavil na radar nekaterih veliko večjih podjetij. Toda k Alcornu se je po pomoč obrnil nadobudnež.

Ko je dolgoletni uslužbenec Steve Jobs leta 1976 skupaj s prijateljem Stevom Wozniakom ustanovil novo podjetje za domače računalnike Apple, sta Alcornu ponudila lastniški kapital v zameno za rešitev nekaterih tehničnih težav.

Ko je Steve Jobs leta 1976 soustanovil Apple, je Alcornu ponudil lastniški kapital v zameno za rešitev nekaterih tehničnih težav.  Alcorn je naredil napako in namesto tega poiskal računalnik.
Ko je Steve Jobs leta 1976 soustanovil Apple, je Alcornu ponudil lastniški kapital v zameno za rešitev nekaterih tehničnih težav. Alcorn je naredil napako in namesto tega poiskal računalnik.
Getty Images

»Rekel sem jim, naj mi namesto tega dajo enega od svojih računalnikov,« se je spomnil svojega dragega napačnega koraka.

SlužbeWozniak in celotna Applova ekipa so prišli v njegov dom v Alcornu, da bi namestili njegov novi Apple II.

“Bilo je približno deset ljudi, ki so ga postavili in mi pokazali, kako naj deluje na televiziji,” se je spominjal. »Ko sta odšla, sem ženski rekel, da lahko ta računalnik naredim karkoli. Rekla je: ‘Super, naj pomije posodo’. Ko sem ji rekel, da ne more, je samo rekla: »No, spravi to prekleto stvar iz dnevne sobe. Rad bi gledal televizijo.”

Medtem je Warner Communications leta 1976 sklenil dogovor o nakupu Atarija za 30 milijonov dolarjev.

Warner Communications je sklenil dogovor o nakupu Atarija za 30 milijonov dolarjev, Alcorn pa je prejel nepričakovan dobiček od svojega 10-odstotnega deleža.
Warner Communications je sklenil dogovor o nakupu Atarija za 30 milijonov dolarjev, Alcorn pa je prejel nepričakovan dobiček od svojega 10-odstotnega deleža.
Alamy

“In rekel sem si:” Prekleto! Jaz imam 10 odstotkov delnic!« je rekel Alcorn.

Čeprav je bila selitev k Warnerju finančno smiselna, se ni izšlo ravno tako, kot so si zamislili Alcorn, Bushnell in Dabney. Atari je oboževal igre na srečo; Warner ni imel želje po tveganju.

“Imeli so denar in marketinško znanje, vendar niso razumeli iger – in niso razumeli Silicijeve doline,” je dejal Alcorn. “Veste, pri Atariju smo imeli kup napak, ki niso preveč znane, a če jih morate vsakič popraviti, ne boste nikoli ustvarjalni.”

Atari je v sedemdesetih letih dosegel velik uspeh s Space Invaders, Asteroids in Centipede.
Atari je v sedemdesetih letih dosegel velik uspeh s Space Invaders, Asteroids in Centipede.

Do leta 1981 je bilo jasno, da Alcorn pri Warnerju ni več zaželen, čeprav je Atarijeva prodaja zdaj znašala več kot milijardo dolarjev na leto in so z uspešnicami, kot so Space Invaders, Asteroids in Centipede, nadzorovali približno 75 % domačega trga video iger.

Warner ga je dal na plačan dopust za dve leti. »Postavili so nas na plažo. Plačali so nam polno plačo in vse. Imel sem celo službeni avto, da se ne bi pojavil,« je v smehu povedal Alcorn.

Leta 1985 je bil imenovan za v Jabolčni sodelavec Steve Jobs za svoje delo na kompresiji digitalnega videa, vendar je Alcorn priznal, da je imel zadržke glede ponovnega sodelovanja z Jobsom.

Leta 1985 je Steve Jobs imenoval Alcorna za Applovega sodelavca, vendar ni bil navdušen nad ponovnim sodelovanjem z Jobsom: "Lahko bi bil res grd tip za delo."
Leta 1985 je Steve Jobs imenoval Alcorna za Applovega sodelavca, vendar ni bil navdušen nad ponovnim sodelovanjem z Jobsom: “Lahko bi bil res grd tip za delo.”
Alamy

»V resnici nisem želel delati za tega tipa. Lahko bi bil res grd tip za delo,« je dejal. “Toda zvenelo je zanimivo in, veste, bil je Apple.”

Ena zadnjih stvari, s katerimi je delal pri Applu, je bil projekt kompresije videoposnetkov, da bi bil podatkovni tip, zaradi česar bi bil manjši in bolj vsestranski.

“Nisem vedel, da bo internet napolnil z videoposnetki kužkov in mačk,” je dejal.

Zdaj upokojeni Alcornov genij je upravičeno priznan za vlogo, ki jo je imel pri ustvarjanju svetovne industrije video iger, kot jo poznamo danes.

Vsa ta desetletja kasneje je pong tako priljubljen kot kdaj koli prej.  Alcorn je celo prodal prvotni prototip domače različice Pong na dražbi za 270.910 $.
Vsa ta desetletja kasneje je pong tako priljubljen kot kdaj koli prej. Alcorn je celo prodal prvotni prototip domače različice Pong na dražbi za 270.910 $.
Alamy

Pong medtem ostaja vedno priljubljen.

Marca je Alcorn prodal originalni prototip domače različice Pong na dražbi v Bostonu, Massachusetts. za 270.910 dolarjev. “Žena mi je rekla, naj izpraznim garažo, ona pa je samo stala tam,” je rekel in skomignil z rameni.

“Hranim nekaj stvari, a če mi kdo želi dati četrt milijona dolarjev za kaj takega, bodi moj gost.”

Znanstveniki iz laboratorija Cortical Labs v Melbournu v Avstraliji so mreže možganskih celic v petrijevki naučili igrati pong.
Znanstveniki iz laboratorija Cortical Labs v Melbournu v Avstraliji so mreže možganskih celic v petrijevki naučili igrati pong.
Alamy

Pred kratkim so raziskovalci v Cortical Labs v Melbournu v Avstraliji lahko naučili mreže možganskih celic v petrijevki, kako igrati pong, da bi dokazali “sintetično biološko inteligenco”.

In pol stoletja kasneje ljudje še vedno igrajo to igro.

“Bil sem na igričarski konvenciji in tam je bil otrok, ki je sam igral na starem arkadnem pong stroju,” je dejal Alcorn. »Tako sem šel in ga igral.

“Ko sem ga premagal, sem rekel: ‘Veš, pred leti sem bil najboljši igralec tenisa na svetu.’

“Biki,” je rekel otrok.

Kaj Alcorn ni povedal otroku: “Pravzaprav sem bil nekaj mesecev edini igralec ponga na svetu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *