Izstop Atlantie poudarja bitko Milana, da obdrži težke kategorije na trgu

  • Atlantia bo odstranjena po odkupu
  • Veliko italijanskih podjetij se izogiba borzi
  • Oblasti želijo okrepiti ugled Borse Italiana

MILANO, 25. november (Reuters) – Odrešitev Atlantide (ATL.MI) bo vrednost milanske borze znižala za dodatnih 19 milijard evrov (19,5 milijarde dolarjev) in povečala število podjetij, ki bodo letos zapustila borzo, na 12, kar bo okrepilo strahove glede njenega statusa.

Zakonodajalci in regulatorji želijo obrniti trend in okrepiti vlogo 200 let stare Borse Italiana v središču italijanskega poslovanja.

Barbara Lunghi, vodja delniških kotacij v Italiji pri lastniku trga Euronext, trdi, da nadzor nad trgovanjem na borzi in prisotnost zunanjih vlagateljev sili podjetja k inovacijam in razvoju.

“Podjetjem daje dodatno orodje za spodbujanje rasti,” je dejal Lunghi.

Toda težava ima globoke korenine, saj se mnoga italijanska družinska podjetja nočejo odreči nadzoru z uvrstitvijo svojih podjetij, razen če potrebujejo denar za združitve in prevzeme ali druge strategije širitve.

Nadzornik trga Consob je letos odobril ukrepe za poenostavitev postopkov potrjevanja prospektov IPO, vključno z omogočanjem njihove predložitve v angleškem jeziku.

Tudi z namenom, da pospeši spremembe, Italija letos začel študirati kako revidirati svoj seznam, glasovanje in druga pravila za reševanje vprašanj, ki zavirajo kapitalske trge v državi – čeprav je bil ta proces zamrznjen zaradi spremembe vlade, potem ko je desničarska koalicija zmagala na volitvah konec septembra.

MILANSKI EXODUS

Letos je Euronext Milan zapustilo 11 podjetij, vključno s holdingom družine Agnelli Exor (EXOR.AS)ki preselil na Amsterdamsko borzo v skladu s krajem, kjer je zakonito registriran.

Upravljavec cest in letališč Atlantia zapušča po odkupu s strani družine Benetton, Blackstone pa je v četrtek presegel 90-odstotni prag podpore.

Turistična gostinska dejavnost Autogrill (AGL.MI) po združitvi s švicarskim Dufryjem in usodo čevljarja Tod’s naj bi bil umaknjen s borze. (VSE.MI) ostaja negotov po neuspešni ponudbi za odkup glavnega delničarja.

CNH Industrial (CNHI.MI)katere delnice kotirajo tako v Milanu kot v New Yorku, prav tako ocenjuje možnost prekinitve dvojne kotacije in se osredotoča na NYSE.

Zasebnost družb, ki kotirajo na borzi, je širši trend, ki ga delijo številne evropske borze, saj so bile zaradi nizkih cen in dostopnosti poceni denarja priročne.

snemanje

MALO NOVINCEV

Pozitivna stran je, da so se štiri podjetja letos pridružila glavnemu trgu Euronext Milano, vključno s proizvajalcem tovornjakov Iveco (IVG.MI), ki je rezultat odcepitve. Dve drugi podjetji sta bili nadgrajeni iz manjšega Euronext Growth Milan.

Razmere so bolj zdrave za sam Euronext Growth Milano, trg, namenjen malim in srednje velikim podjetjem z minimalnimi zahtevami glede dostopa. Leta 2022 je štel 18 novih kotacij, vendar je skupna tržna kapitalizacija zelo nizka.

Pomanjkanje italijanskih IPO je večna težava.

V zadnjih 20 letih je glavni trg izgubil 268 podjetij, ki kotirajo na borzi, in pridobil le 185, glede na raziskavo Intermonta, objavljeno marca. Nasprotno pa je manj reguliran trg MSP privabil 263 podjetij, ki kotirajo na borzi, in zabeležil 68 umikov.

KULTURNO VPRAŠANJE

Dejstvo, da je razmeroma malo javnih delniških družb, ima korenine v zgodovini države, je dejal Andrea Beltratti, profesor politične ekonomije na milanski univerzi Bocconi.

Beltratti je dejal, da Italija nima dolge tradicije lastniškega financiranja in da je bilo njeno gospodarstvo v zadnjih 20 letih relativno šibko.

Velika prisotnost bank in drugih finančnih posrednikov v Italiji je izpodrinila vlogo trga, zato so podjetja sredstva pogosto raje iskala pri njih.

“Prednosti kotacije so enostavnost zbiranja kapitala in ugled (položaja), vendar obstajajo tudi stroški, povezani z regulacijo, potrebo po preglednosti in številnimi interakcijami z vlagatelji,” je dejal Beltratti.

“Mislim, da to niso vprašanja, ki bi jih bilo mogoče rešiti v mesecih ali celo letih, ker gre za kulturno vprašanje,” je dodal Beltratti. (1 dolar = 0,9755 evra)

Poroča Elisa Anzolin; Grafika Danilo Masoni; Montaža: Keith Weir in David Holmes

Naši standardi: Načela zaupanja Thomson Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *