‘Izdan’: signali o zrušitvi FTX končajo dneve ‘divjega zahoda’ kriptovalute | Kripto

Boston, Združene države – FTX je bila ena največjih borz kriptovalut na svetu – dokler v nekaj dneh v začetku tega meseca ni eksplodirala.

Po propadu kriptoimperija Sama Bankman-Frieda povečan vladni nadzor in pozivi k večji regulaciji grozijo, da bodo končali dobo divjega zahoda za digitalna sredstva.

“Propad FTX pritegne mednarodno pozornost,” je za Al Jazeero povedal David Gerard, glasni kritik kripto sektorja in avtor knjige Attack of the 50 Foot Blockchain.

»Regulatorjem je vseeno, če bo kripto uničeno. Skrbi jih, če vpliva na koga drugega.«

Skoraj dva tedna po tem, ko je FTX Trading Ltd – in njegovih več kot 100 povezanih globalnih subjektov, vključno s trgovinsko vejo Alameda Research – prijavil bankrot v ZDAimplozija še naprej odmeva po celotnem sektorju, saj trgovci umikajo svoja sredstva iz katere koli centralizirane borze, za katero menijo, da je nestabilna.

Genesis Global Capital, največji kriptoposojilodajalec, je dejal, da ima 175 milijonov dolarjev zaklenjenih na računu FTX, in menda opozoril vlagatelje, da bi lahko bil prisiljen v stečaj če ne more zagotoviti dodatnih sredstev.

Kriptoposojilodajalec BlockFi je dejal, da je “znatno izpostavljen” FTX, in opozoril tudi na možen stečaj.

Crypto.com, kripto borza s sedežem v Singapurju, se je soočila z velikim odzivom strank, potem ko je izvršni direktor podjetja priznal, da je napačno ravnala s transakcijo v vrednosti približno 400 milijonov dolarjev. Skupaj naj bi imel FTX, ki ima sedež na Bahamih, kar milijon upnikov, glede na vloge za stečaj.

Za razliko od upnikov, ki bodo na koncu dobili nekaj svojega denarja nazaj s stečajem, delničarji običajno končajo z nič. Najmanj 80 podjetij je vložilo 2 milijardi dolarjev v FTX, vključno z januarskim krogom v višini 400 milijonov dolarjev, ki je FTX ocenil na 32 milijard dolarjev.

Temasek, eden od dveh velikih singapurskih državnih premoženjskih skladov, je prejšnji teden svojim podpornikom sporočil, da bo odpisal svojo naložbo v vrednosti 275 milijonov dolarjev. Japonska Softbank pričakuje odpis 100 milijonov dolarjev. Drugi veliki vlagatelji so Sequoia, BlackRock, Tiger Global, Insight Partners in Paradigm.

Sam Bankman-Fried, nasmejan, v sivi majici s stilizirano žarnico
Ustanovitelj FTX Sam Bankman-Fried odstopi z mesta izvršnega direktorja, potem ko je kripto menjalnica razglasila bankrot [File: Handout via Reuters]

Od svojega začetka so kriptovalute večinoma neregulirana industrija. Offshore kripto borze so delovale skoraj brez nadzora in vlagatelji so imeli malo vpogleda v dogajanje v zakulisju.

V zadnjem desetletju so se v tem sektorju pojavili večji kripto mehurčki, ki so jim sledili bolj spektakularni propadi in večje izgube.

Predsednik ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) Gary Gensler si je od svoje nominacije aprila 2021 prizadeval za večjo regulacijo kriptovalut. Lani je kriptovalute opisal kot razred sredstev, »poln goljufij, prevar in zlorab«.

Na prvem zaslišanju o stečaju FTX v torek so odvetniki kripto borze v težavah obtožili Bankman-Frieda, ki je v začetku tega meseca odstopil z mesta izvršnega direktorja, da vodi podjetje kot “osebna avtoriteta”, pri čemer je 300 milijonov dolarjev porabil za nepremičnine za višje osebje.

Bankman-Fried in FTX sta trenutno v preiskavi Ministrstva za pravosodje ZDA, SEC in Komisije za trgovanje s terminskimi pogodbami na blago (CFTC).

Za številne opazovalce industrije so razbitine, ki jih je pustil FTX, opozorilo regulatorjem, naj naredijo več za omejitev prostora.

Stephen Diehl, računalniški programer, ki je lobiral pri ameriških zakonodajalcih za strožjo regulacijo kriptovalut, je dejal, da bi propad FTX lahko primerjali z bančnimi velikani, kot sta JP Morgan ali CitiBank, ki izginejo čez noč – nekaj, kar bi si po uvedbi strožjih predpisov za banke težko predstavljati. po finančnem zlomu 2007-2008.

“Finančni regulatorji bodo nedvomno sprožili več primerov izvršbe proti industriji v ZDA,” je Diehl povedal za Al Jazeero. “Zaupanje javnosti je bilo izdano.”

Martin Walker, direktor za bančništvo in finance pri neprofitnem Centru za z dokazi podprto upravljanje, je dejal, da bi lahko bil največji učinek propada to, da so lobistična prizadevanja industrije v Washingtonu, DC, našla manj dojemljivo občinstvo, potem ko je med kripto 2021 prehitro pospešeno. balon.

Bankman-Fried je med zadnjim volilnim ciklom v ZDA prispeval 39 milijonov dolarjev političnih donacij in je bil drugi največji posamezni donator Joeja Bidna v tej volilni kampanji leta 2020.

“Vsi ti neuspehi v kripto industriji pomenijo manj denarja in manj verodostojnosti za kripto lobi pri njegovih prizadevanjih za uvedbo zakonodajnih sprememb, ki bi” legitimizirale “in ne resnično nadzorovale endemične težave industrije,” je Walker povedal za Al Jazeero.

Walker govori na odru s frnikolo v eni roki
Martin Walker iz Centra za na dokazih podprto upravljanje pričakuje, da bo lobiranje kripto industrije v Washingtonu v prihodnje težko [Courtesy of Martin Walker]

Hillary Allen, profesorica na pravni fakulteti ameriške univerze v Washingtonu, je dejala, da je neuspeh FTX pokazal, da je bančna ureditev dobro zaščitila tradicionalne finance pred kriptovalutami.

“Prišlo je do škode za vlagatelje v kripto, vendar se škoda ni razširila na druge, kot se je leta 2008,” je Allen povedal za Al Jazeero, pri čemer je imel v mislih svetovno recesijo, ki je sledila propadu Lehman Brothers.

Allen je dejal, da čeprav bi javnost imela koristi od večjega uveljavljanja, bi se morale vlade izogibati ustanavljanju regulativnih režimov po meri od začetka.

“Če kripto izdelki in storitve ne morejo biti v skladu z obstoječimi predpisi, ne bi smeli obstajati,” je dejala.

Medtem ko je FTX vodil Američan s sedežem na Bahamih, je njegova implozija odmevala po vsem svetu, z nekaterimi največjimi posledicami v Aziji.

Južna Koreja, Singapur in Japonska so imele največje število uporabnikov FTX v tem vrstnem redu, glede na analizo CoinGecko. Potem ko se je Binance, največja kripto borza, lani umaknila iz Singapurja, je veliko trgovcev s kriptovalutami prešlo na FTX, kar bi lahko pojasnilo visok položaj mesta-države na seznamu.

Singapur je začel vagon dobrodošlice za kripto podjetja, potem ko so ZDA leta 2017 začele zatirati začetne ponudbe kovancev, ki so bile večinoma neregistrirane ponudbe vrednostnih papirjev. Binance je mesto-državo nekoč opisal kot »kripto raj«.

Monetarna uprava Singapurja (MAS) pa je začela z zatiranjem kriptovalut po nizu velikih neuspehov maja – vključno s propadom singapurskega Terraform Labs, podjetja, ki stoji za stabilnim coinom terraUSD.

Propad terraUSD, ki naj bi bil vezan na ameriški dolar, in Terraformove posojilne platforme Anchor je zrušil več drugih podjetij, vključno s singapurskim kripto hedge skladom Three Arrows Capital.

Oktobra je MAS predstavil predloge novih regulativnih ukrepov, namenjenih zmanjšanju škode za uporabnike kriptovalut in stabilnih kovancev.

Ismail v očalih, s kratko frizuro, v obleki z roza in belo črtasto kravato
Ustanovitelj in izvršni direktor Ethikom Consultancy Nizam Ismail pravi, da so poteze Singapurja za regulacijo kriptovalut korak v pravo smer [Courtesy of Nizam Ismail]

Nizam Ismail, ustanovitelj Ethikom Consultancy s sedežem v Singapurju, je dejal, da so poteze korak v pravo smer, vendar pomanjkljivosti ostajajo.

“Nekatera dokaj temeljna vprašanja, kot sta ločevanje sredstev strank in ustrezno razkritje, je treba takoj obravnavati,” je Ismail povedal za Al Jazeero.

Kar zadeva prihodnost kriptovalute, opazovalci industrije ne vidijo, da bi popolnoma izginila.

Nekateri v prostoru ostajajo optimistični glede potenciala sektorja, čeprav izražajo jezo in razočaranje nad učinkom, ki ga je imel Bankman-Fried na njegovo podobo.

»To so rastne bolečine. Denar je mogoče ponovno zaslužiti,« je povzel Jesse Power, ustanovitelj ameriške kriptoborze Kraken, v dolgi niti na Twitterju v začetku tega meseca.

Toda Diehl, aktivist proti kripto, je dejal, da pričakuje, da bo javnost manj potrpežljiva do regulatorjev, ki bodo omogočali varna zatočišča kripto podjetjem z vprašljivo poslovno prakso.

Dodal je, da bo sčasoma “kriptoindustrija večinoma potisnjena v temne kotičke finančnega sistema, saj bo počasi zdrsnila v nepomembnost.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *