Iranski nogometaš Voria Ghafouri je bil aretiran med preiskavo svetovnega prvenstva

Komentiraj

Uglednega iranskega nogometaša so v četrtek aretirali zaradi obtožb, ki vključujejo obrekovanje državne reprezentance, ki tekmuje na svetovnem prvenstvu, so v četrtek poročali iranski državni mediji.

Igralec Voria Ghafouri je nekdanji član iranske reprezentance in pogost kritik vlade. Do njegove aretacije prihaja v času, ko so iranski nogometaši pod drobnogledom zaradi svojih izjav o večmesečni vsedržavni uporu v Iranu.

Iranska reprezentanca svetovnega prvenstva tiho prikimava protestom doma

Iranska reprezentanca je med ponedeljkovo tekmo proti Angliji zavrnila petje med igranjem državne himne, kar so mnogi razumeli kot tiho priznanje protestov. Iranska nacionalna radiotelevizija je med tekmo prikazala izbrane slike gledalcev, ki so navijali za Iran, ne pa političnih napisov, ki so jih nekateri nosili.

Protesti v Iranu so se začeli septembra, potem ko je v policijskem pridržanju umrla mlada Kurdka Mahsa Amini. Upor proti iranskemu klerikalnemu vodstvu se je razširil po vsej državi in ​​sprožil hude in smrtonosne spopade, tudi na etničnih kurdskih območjih, kjer je bilo po navedbah skupin za človekove pravice v zadnjih dneh ubitih na desetine ljudi.

Svet ZN za človekove pravice ua glasovati v četrtek začela an preiskave v domnevne kršitve pravic v odzivu Irana na protestno gibanje. “Današnje zasedanje ne pušča nobenega dvoma, da se članstvo HRC zaveda resnosti razmer v Iranu, misija za ugotavljanje dejstev, ki je bila ustanovljena danes, pa bo pomagala zagotoviti, da bodo tisti, ki sodelujejo pri nenehnem nasilnem zatiranju iranskega ljudstva, identificirani in njihova dejanja dokumentirana,” Ameriški državni sekretar Antony Blinken je navedeno v objavi.

Skupine za človekove pravice pravijo, da Iran stopnjuje napade na kurdska območja

Ghafouri, ki je Kurd, je v preteklosti na družbenih omrežjih kritiziral vladne uradnike, pred kratkim pa je na Twitterju objavil sporočila, v katerih je obsodil ubijanje Kurdov. Iranska tiskovna poročila niso navedla razlogov za njegovo aretacijo, so pa dejala, da obtožbe vključujejo “širjenje propagande proti” Islamski republiki.

V zadnjem desetletju je bil večkrat vpoklican v reprezentanco in je igral za več iranskih klubskih ekip, vključno z Foolad Khuzestanom, njegovo trenutno ekipo. Poluradna tiskovna agencija ISNA je v četrtek poročala, da je Hamidreza Garshasbi, izvršni direktor ekipe, odstopil in dejal, da razlog za njegov odstop še ni bil objavljen.

Še pred začetkom svetovnega prvenstva so nekateri Iranci pozvali FIFA, globalno vodilno telo nogometa, naj prepove reprezentanco, znano kot Team Melli, v znak podpore protestom. Drugi so trdili, da je bila prisotnost Irana na svetovnem prvenstvu v korist upora: odmeven dogodek, ki je dal igralcem in gledalcem priložnost, da izrazijo svoje nestrinjanje z mednarodno medijsko pokritostjo.

Iran bo v petek igral z Walesom.

Svetovno prvenstvo v Katarju

Posodobitve v živo: Zadnjih osem ekip, ki bodo debitirale v Katarju, bo na igrišču nastopilo v četrtek Skupina G in Skupina H igre. Sledi za udarne novice, posodobitve in vrhunci.

USMNT: Mladi Američani so se ob povratku na svetovno prvenstvo zadovoljili z a Remi 1-1 proti Walesu na uvodu skupine B. Ameriško moško reprezentanco v petek čaka višja naloga Skupina B favoriti Anglija, ki je prej v ponedeljek premagala Iran s 6-2.

Katarska polemika: Nogometni navijači z mavrico, simbolom vključenosti LGBTQ, so rekli da onemogočen vstop na stadione svetovnega prvenstva in soočil člane javnosti, da bi odstranili emblem.

Vodnik skupine: The Ameriška moška nogometna reprezentanca, ki ga vodita trener Greg Berhalter in zvezdnik Kristijan Pulisic, se je uvrstil na svetovno prvenstvo 2022, kar je napredek v primerjavi s katastrofalno in neuspešno kampanjo 2018. Tukaj je posnetek od blizu kako se razporedijo vse ekipe v vsaki skupini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *