Iranski nogometaš aretiran zaradi preiskave svetovnega prvenstva

DUBAJ, Združeni arabski emirati (AP) – Iran je v četrtek aretiral vidnega nekdanjega člana svoje nogometne reprezentance zaradi njegove kritike vlade, medtem ko se oblasti spopadajo s protesti po vsej državi, ki so vrgli senco na njegovo tekmovanje za svetovno prvenstvo.

Poluradni tiskovni agenciji Fars in Tasnim sta poročali, da je bil Voria Ghafouri aretiran zaradi “žaljivosti nacionalne nogometne reprezentance in propagande proti vladi”.

Ghafouri, ki ni bil izbran za odhod na svetovno prvenstvo, je bil v svoji karieri odkrit kritik iranskih oblasti. Nasprotoval je dolgoletni prepovedi gledanja moških nogometnih tekem ženskam, pa tudi iranski konfrontacijski zunanji politiki, ki je privedla do omilitve zahodnih sankcij.

Nedavno je izrazil sožalje družini 22-letne ženske, katere smrt je bila v priporu iranske moralne policije. sprožil zadnje proteste. Je v zadnjih dneh pozval tudi k koncu nasilno zatiranje protestov v iranski regiji Zahodni Kurdistan.

Poročila o njegovi aretaciji so prišla pred petkovo tekmo svetovnega prvenstva med Iranom in Walesom. Na prvi tekmi Irana, ki je izgubila proti Angliji s 6:2, je iranska reprezentanca zavrnila petje svoje himne in nekaj navijačev je izrazilo podporo protestom.

Proteste je sprožila smrt Mahse Amini, Kurdke, ki jo je 16. septembra aretirala moralna policija v glavnem mestu Teheran. Hitro so prerasli v vsedržavne demonstracije, ki so pozivale k strmoglavljenju Islamske republike. Zahodno kurdsko območje države, od koder sta tako Amin kot Ghafouri, je bilo središče protestov. Zaradi pozivov k splošni stavki so v četrtek v regiji zaprli trgovine.

Iranski uradniki niso povedali, ali je bil Ghafourijev aktivizem dejavnik, da ga niso izbrali v reprezentanco. Igra za ekipo Khuzestan Foolad v jugozahodnem mestu Ahvaz. Predsednik kluba Hamidreza Garshasbi je pozneje v četrtek odstopil, je poročala poluradna tiskovna agencija ILNA, vendar ni pojasnila.

Protesti ne kažejo znakov pojenjanja in predstavljajo enega največjih izzivov za iranske vladajoče klerike po islamski revoluciji leta 1979, ki jih je pripeljala na oblast. Skupine za človekove pravice pravijo, da so varnostne sile proti protestnikom uporabile strelivo in ptičje strele ter jih pretepli in aretirali, pri čemer je večina nasilja ujetih na videoposnetku.

Po podatkih skupine Aktivisti za človekove pravice v Iranu, ki spremlja proteste, je bilo od začetka nemirov ubitih najmanj 442 protestnikov in več kot 18.000 pridržanih.

Svet ZN za človekove pravice je v četrtek glasoval za obsodbo zatiranja in ustanovitev neodvisne misije za ugotavljanje dejstev za preiskavo domnevnih zlorab, zlasti tistih, storjenih nad ženskami in otroki.

Oblasti so za nemire pripisale sovražne tuje sile, ne da bi predložile dokaze, in trdijo, da so separatisti in druge oborožene skupine napadle varnostne sile. Aktivisti za človekove pravice v Iranu pravijo, da je bilo ubitih najmanj 57 varnostnikov, medtem ko državni mediji poročajo o več žrtvah.

Protestniki pravijo, da so siti desetletij družbene in politične represije, vključno s strogim kodeksom oblačenja, ki velja za ženske. Mlade ženske so prevzele vodilno vlogo v protestih in odstranile obvezne islamske naglavne rute, da bi izrazile zavračanje klerikalne vladavine.

Nekateri Iranci aktivno navijajo proti svoji ekipi na svetovnem prvenstvu in jo povezujejo z vladarji, za katere menijo, da so nasilni in pokvarjeni. Drugi vztrajajo, da reprezentanca, ki vključuje igralce, ki so se na družbenih omrežjih izrazili solidarnosti s protesti, predstavlja ljudi v državi.

Glavni napadalec moštva Sardar Azmoun, ki je glasno poročal o protestih na spletu, je bil med uvodno tekmo na klopi. Poleg Ghafourija sta bila zaradi izražanja podpore protestom aretirana še dva nekdanja nogometna zvezdnika.

Drugi iranski športniki so bili povlečeni v boj.

Iranska plezalka Elnaz Rekabi je na mednarodnem tekmovanju v Južni Koreji oktobra tekmovala brez obvezne naglavne rute, kar so razumeli kot izkaz podpore protestom. Prejela je junak je dobrodošel od protestnikov po vrnitvi v Iran, čeprav je državnim medijem povedala, da je bila poteza “nenamerna” v intervjuju, ki ga je morda dala pod pritiskom.

V začetku tega meseca je iranska nogometna zveza zagrozila z denarno kaznijo svojim nacionalnim igralcem nogometa na mivki, potem ko so na mednarodnem tekmovanju v Dubaju premagali Brazilijo. Ena od igralk je po zadetku slavila z oponašanjem protestnika, ki si je strigel lase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *