Iranski mediji proteste krivijo za ponižujoč poraz na svetovnem prvenstvu

DOHA, Katar (AP) – Iran se je otresel ponižanja, ko je v torek odprl svetovno prvenstvo z enostranskim porazom proti Angliji s 6:2 na tekmi, ki so jo zasenčili protesti na igrišču in izven njega.

Trdi iranski mediji so poskušali okriviti poraz nemiri, ki so zajeli Islamsko republiko od smrti 22-letne Mahse Amini 16. septembra v priporu moralne policije države. Iranski časopisi so se obrnili poznana taktika obtoževanja tujih sovražnikovvključno z Združenimi državami Amerike, Veliko Britanijo in Izraelom, ki spodbujajo proteste, da bi reprezentanco izločili iz igre.

“Iran – 2; Anglija, Izrael, Savdska Arabija in izdajalci – 6«, se glasi naslov ostrega dnevnika Kayhan. Časopis, katerega glavnega urednika je imenoval iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej, je dejal, da je poraz Irana prišel po “tednih nepravične in psihološke vojne brez primere proti ekipi domačih in tujih izdajalcev.” Dodano je bilo, da je “politični medijski tok” poskušal “napasti duha iranske ekipe”.

Iranski navijači na tribunah so v ponedeljek vzklikali Aminijevo ime, držali napise in nosili majice s protestnimi slogani ter žvižgali med himno. Zdi se, da je veliko navijačev med nasilnim zatiranjem demonstracij s strani varnostnih sil v sporu glede tega, ali naj podprejo svojo reprezentanco. Po podatkih iranskih borcev za človekove pravice je bilo od izbruha protestov ubitih najmanj 419 ljudi. Med ponedeljkovim razpletom tekme so iranske varnostne sile streljale na protestnike v kurdskem mestu na zahodu države.

Drugi trdolinijski dnevnik Vatanemrooz je poročal, da so protestniki v Iranu na ulicah proslavljali ponižujoč poraz svoje države, vdrli v kavarne, ko je Anglija dosegla gole, in po tekmi veselo trobili z avtomobili. Na spletu je zaokrožil videoposnetek iz središča Teherana, ki prikazuje motoriste, ki trobijo in vzklikajo “Šest!” v primerjavi s šestimi goli Anglije proti Iranu. Oblasti so zaprle kavarno v severovzhodnem mestu Mašhad, ker je objavila, da podpira Anglijo.

“Nihče od igralcev ni bil pripravljen v duhu,” piše iranski proreformistični dnevnik Sharg.

Nacionalno protestno gibanje se je najprej osredotočilo na Iran državni hidžab ali naglavna ruta za ženske, vendar se je kmalu sprevrgel v pozive k padcu iranskih vladajočih šiitskih klerikov. Med demonstracijami filmski ustvarjalci, igralci, športne zvezde in druge znane osebnosti javno nastopili proti vladi.

Iranska reprezentanca je bila pod ogromnim pritiskom protestnikov, naj izkaže podporo pred svetovnim prvenstvom. Igralci so se prejšnji teden soočili s plazom javnih kritik po srečanju s predsednikom Ebrahimom Raisijem na poslovilni slovesnosti, kjer pa so ostali tiho glede vprašanja protesta. Več igralcev je bilo fotografiranih, kako se priklanjajo Raisiju.

»Torej ste šli k predsedniku, to je bila najboljša priložnost, da ga prosite, naj vsaj ne ubija otrok in najstnikov!« je na Instagramu zapisal ugledni iranski igralec Parviz Parastouei.

Pred začetkom tekme proti Angliji iranski igralci niso zapeli svoje himne, stali so v tišini v očitnem znaku solidarnosti. Med tekmo niso slavili dveh zadetkov ekipe.

Igralci tvegajo reakcijo že zaradi najmanjših gest protesta. Državna tiskovna agencija IRNA je med pretresi poskušala promovirati ekipo kot patriotski simbol in nacionalnega povezovalca, igralce pa je opisala kot “vojake, ki se borijo za dvig svoje države”.

Nekateri nekdanji nogometni zvezdniki, ki so zagovarjali protestno gibanje, so bili aretirani ali obtoženi v odsotnosti. Muslem Moein, vodja organizacije za kibernetski prostor paravojaške Revolucionarne garde, je razglasil štiri najglasnejše upokojene igralce, ki naj bi zavrnili povabila, da se kot vladni gostje udeležijo svetovnega prvenstva.

“Angleški napadalci niso zadeli,” je zapisal in dodal, da je poraz Irana delo odkritih nekdanjih igralcev, ki so protestirali zunaj igrišča.

___

AP poročanje o svetovnem prvenstvu: https://apnews.com/hub/world-cup in https://twitter.com/AP_Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *