Iranski igralci ostanejo tiho med himno na svetovnem prvenstvu, kar je očiten protest proti iranskemu režimu


Doha, Katar
CNN

Preden so žogo sploh brcali v Iranu Svetovno prvenstvo Na ponedeljkovi uvodni tekmi proti Angliji so iranski igralci podali močno izjavo.

V tem, kar se je zdelo kot znak solidarnosti z njimi protestirajo doma, igralci so molčali, ko se je iranska himna predvajala okoli mednarodnega stadiona Khalifa pred ponedeljkovim začetkom. Tekma se je končala z zmago Anglije s 6:2.

Pretresli so protesti, kaos in nasilje Iran v zadnjih mesecih in ogrozil samo naravo režima v državi, ki je na oblasti že več kot 40 let.

Proteste, ki jih strokovnjaki označujejo za najpomembnejše od vzpostavitve klerikalne oblasti po iranski revoluciji leta 1979, je sprožila smrt Mahsa Amini, 22-letna ženska, ki je umrla, potem ko jo je pridržala iranska policija za moralo, domnevno zaradi neupoštevanja konzervativnega kodeksa oblačenja v državi. Iranske varnostne sile so se nasilno odzvale.

Pred začetkom turnirja je trener Irana Carlos Queiroz dejal, da bo igralcem dovoljeno protestirati med tekmovanjem v Katarju.

Ponedeljkovo tiho izkazovanje spoštovanja je naletelo na glasen odziv iranskih navijačev, od katerih so mnogi vseskozi navijali. Ni jasno, ali je šlo za podporo igralcem.

Iranski vratar Alireza Beiranvand zapusti igrišče na nosilih, potem ko se je med tekmo proti Angliji poškodoval pri udarcu z glavo z 19. branilcem Irana Majidom Hosseinijem.

Queiroz na tiskovni konferenci po tekmi po dominantni zmagi Anglije s 6:2 ni želel govoriti o težavah zunaj igrišča.

V nekaj, kar se je zdelo kot znak solidarnosti s tistimi, ki so protestirali doma, so igralci ostali tiho, ko je iranska himna zaigrala okoli mednarodnega stadiona Khalifa pred ponedeljkovim začetkom.

Queiroz je zvenel razočarano, ko so ga vprašali o vprašanju, ki ni povezano z nogometom, in ni neposredno obravnaval protestov proti nacionalni himni.

“Njim [fans] ki jih pestijo tisti problemi, ki niso povezani samo z nogometom, niso dobrodošli,« je dejal Queiroz, s čimer je skušal svoje igralce obvarovati pred kritikami.

»Ni to [the players’] Napaka, svetovno prvenstvo se dogaja v tem trenutku.

“Pustite otroke, da igrajo igro, oni želijo zastopati državo, zastopati ljudi kot vsaka druga reprezentanca.

“Ni prav, da pridejo na to svetovno prvenstvo in od njih zahtevajo stvari, ki niso njihova odgovornost,” je dodal Queiroz.

“Ob pravem času bomo izrazili svoja čustva in svoja mnenja.”

Na igrišču se Iran ni mogel kosati s kakovostjo Anglije, saj so goli Judea Bellinghama, Bukaya Sake in Raheema Sterlinga Anglijo izgubili izpred oči do konca prvega polčasa.

Impresivni Saka je dodal svoj drugič v drugem polčasu, z nadaljnjima zadetkoma Marcusa Rashforda in Jacka Grealisha, ki sta dopolnila poraz.

Saka (levo) slavi četrti gol Anglije proti Iranu.

Iran je svojim navijačem dal nekaj za navijanje, potem ko je Mehdi Taremi dosegel dobro dosežen gol za 4-1 in dodal enajstmetrovko v sodnikovem dodatku, vendar za mnoge iranske navijače rezultat ne bi bil najboljši vrhunec dneva.

O negotovi naravi političnih razmer v Iranu govori dejstvo, da so številni navijači čutili potrebo po skrivanju svoje identitete, ko so hodili na stadion za to tekmo skupine B.

Trije Iranci so za CNN govorili s klobuki, maskami in sončnimi očali, nobeden od njih pa ni želel izdati svojega imena zaradi strahu pred posledicami v Iranu.

Eden je imel ogromne škarje, ki so simbolizirale dejanje kljubovanja, ki se je razširilo po Iranu, ženske so si strigle lase. Bali so se govoric, rekli so, da so iranske oblasti poslale varnostnike v Katar, da bi nadzorovali navijače, vendar so dejali, da je njihova varnost manj pomembna kot stiska njihovih družin in prijateljev doma.

“Zavedamo se, da so igralci pod ogromnim pritiskom, a iransko prebivalstvo od njih pričakuje, da bodo nekaj storili,” je za CNN dejal en navijač.

Po protestih in zlorabah človekovih pravic v Iranu je več skupin v državi in ​​zunaj nje pozvalo FIFA, svetovno vodilno telo športa, naj državi prepove nastop na svetovnem prvenstvu.

Oktobra je skupina uglednih iranskih športnikov prek odvetniške pisarne lobirala pri Fifi in vodilni organ pozvala, naj suspendira Iransko nogometno zvezo (FFIRI) in jo prepove s svetovnega prvenstva.

Ukrajinska nogometna zveza je tudi pozvala FIFA, naj “razmisli o izključitvi” iranske reprezentance, pri čemer je navedla “sistematične kršitve človekovih pravic” in “mogočo vpletenost Irana v rusko vojaško agresijo na Ukrajino”.

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Gianni Infantino je na tiskovni konferenci pred turnirjem zagovarjal udeležbo Irana na svetovnem prvenstvu in dejal, da je tekma proti Angliji “dve nogometni ekipi”, ki se borita med seboj, ne pa “dva režima” ali “dve ideologiji”.

Tudi Anglija je morala sprejeti odločitev pred prvo tekmo. Nogometna zveza in kapetan Harry Kane sta povedala, da bosta nosila a Zapestnica “One Love”. spodbujajo vključevanje in nasprotujejo diskriminaciji.

Vendar se je le nekaj ur pred začetkom tekme Anglija pridružila številnim drugim državam, ki so preklicale svojo odločitev zaradi nevarnosti rumenih kartonov zaradi nošenja traku.

Organizatorji so upali, da se bo pozornost premaknila z vprašanj zunaj igrišča na dogajanje na terenu, ko se bo turnir začel. Toda le dva dni po turnirju nogomet še ni zavzel osrednjega odra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *