Intelov projekt v Ohiu vzbuja strahove glede nepremičnin na tesnem trgu

COLUMBUS, Ohio (AP) – Intelova napoved v začetku tega leta a 20 milijard dolarjev vreden proizvodni obrat ustvarjanje tisočih delovnih mest na podeželju Ohia je bilo ocenjeno kot gospodarska prednost.

Toda za tem navdušenjem je bilo pereče vprašanje.

“Kam bomo vse dali?” je vprašala Melissa Humbert-Washington, podpredsednica programov in storitev pri Homes for Families, ki delavcem z nizkimi plačami pomaga najti stanovanje v regiji, ki že tako trpi zaradi hudega pomanjkanja.

Intel pravi, da bosta prvi dve tovarni računalniških čipov zaposlovali 3000 ljudi, ko bodo operacije začele delovati leta 2025. Projekt naj bi zaposlil i 7.000 gradbenih delavcev. In nič od tega ne vključuje na stotine dodatnih delovnih mest, ko se vključijo Intelovi dobavitelji, skupaj s pričakovanim razcvetom storitvenega sektorja.

Takšni stanovanjski izzivi se pojavljajo po vsej državi, saj so podjetja vse pogosteje tarča kritik, ker ne upoštevajo potreb po zatočiščih svojih novih zaposlenih ali vpliva, ki ga bodo imeli veliki dogodki na že tako tesne stanovanjske trge.

Strokovnjaki se strinjajo, da so leta podzemne gradnje, ki segajo v obdobje velike recesije leta 2008, povzročila splošno pomanjkanje stanovanj. Na nacionalni ravni državi primanjkuje približno milijon domov, pravi Rob Dietz, višji ekonomist pri Nacionalnem združenju gradbenikov stanovanj. Nacionalno stanovanjsko združenje ocenjuje pomanjkanje najemnin na približno 600.000 enot.

“V zadnjih 15 letih smo premalo zgradili milijone domov,” je povedal Dennis Shea, izvršni direktor Centra J. Ronald Terwilliger za stanovanjsko politiko. “Torej, ko veliko podjetje pride v skupnost z omejeno ponudbo, bo povpraševanje, ki ga bodo vnesli … vplivalo na cene stanovanj in cene najemnin, ker je povpraševanja več kot ponudbe.”

Za vpliv velikega podjetja na stanovanja ne iščite dlje kot Intelovo lastno poslovanje v Chandlerju v Arizoni, ki je zraslo iz majhnega kmečkega mesta s približno 30.000 prebivalci leta 1980, ko je podjetje zgradilo svojo prvo tovarno, v visokotehnološko metropolo z današnjimi 220.000 prebivalci. To je spremljala velika stanovanjska rast in danes Chandlerju zmanjkuje zazidljivih zemljišč, saj je skoraj 95 % območja pozidanega s stanovanjskimi, pisarniškimi, industrijskimi in maloprodajnimi projekti, glede na Greater Phoenix Economic Council.

Stanovanja so dražja tudi v Chandlerju, kjer je povprečna prodajna cena stanovanja 525.000 $ v primerjavi s 455.000 $ v Phoenixu, povprečna najemnina pa 2.027 $ v primerjavi z 1.950 $ v Phoenixu.

Izziv za območja, kot je podeželski Ohio, je, da nimajo lokalnih gradbenih delavcev ali osebja za velik projekt, je dejal Mark Stapp, direktor Centra za nepremičninsko teorijo in prakso na državni univerzi Arizona. Ni niti stanovanj niti infrastrukture za namestitev na tisoče novih priseljencev, kar zvišuje cene stanovanj in sčasoma izriva obstoječe prebivalce.

»Gre za gospodarski razvoj. Zaposlovala bo ljudi. Toda verjetno boste morali na to območje pripeljati veliko ljudi,« je dejal. In “ta delovna mesta zahtevajo namestitev.”

»Če tega ne prepoznate in ne načrtujete pravilno infrastrukture, politike rabe zemljišč in ne obvladujete te rasti, je to lahko velik problem. Velika priložnost se spremeni v velik problem.”

V osrednjem Ohiu se Intelovo območje dviga na stotine hektarjev podeželskega zemljišča, ki so ga nekoč zasedali kmetije in skromne hiše, kjer so v bližini glavnih prometnic zrasli tudi veliki poslovni parki. Regija je v povprečju izdala približno 8.200 gradbenih dovoljenj na leto za enodružinske in večstanovanjske stavbe, čeprav so ocene o rasti delovnih mest in prebivalstva pred Intelovim projektom zahtevale več kot dvakrat toliko, kot navaja Central Ohio Construction Industry Association.

“Ničesar ne gradimo dovolj,” je dejal izvršni direktor skupine Jon Melchi. Osrednji Ohio, ki ima danes približno 2,4 milijona prebivalcev, bo do leta 2050 narasel na vsaj 3 milijone, je dejala skupina.

Pomanjkanje v osrednjem Ohiu vključuje “manjkajoče okolje” za stanovanja za delovno silo ali domove do 250.000 $, je dejal Tre’ Giller, izvršni direktor in predsednik Metro Development, enega največjih gradbenikov stanovanj v Ohiu. Nedavno iskanje Zillow je pokazalo le približno 570 oglasov za domove v vrednosti 250.000 USD ali manj na tem območju.

Stanovanjski pritisk je še posebej močan za delavce z nizkimi plačami. Osrednji Ohio ima že okoli 71.000 gospodinjstev, ki veljajo za “močno obremenjena z najemnino” – družine, ki porabijo več kot polovico svojega dohodka za stanovanje, je dejala Ohioska koalicija za brezdomstvo in stanovanja. Regija ima na voljo samo 34 cenovno ugodnih enot za vsakih 100 gospodinjstev z nizko najemnino, je dejal.

Težava je še hujša v okrožju Licking, kjer bodo bodoče Intelove tovarne, kjer je več kot vsak peti najemnik zelo obremenjen z najemnino.

Cenovno dostopna stanovanja so ključnega pomena za delavce z nizkimi plačami, ki ohranjajo gospodarstvo, od vzgojiteljev do zdravstvenih pomočnikov, je dejala izvršna direktorica COHIO Amy Riegel. Toda na stanovanja je treba gledati tudi zaporedno: brez dovolj luksuznih nepremičnin za nakup bodo kupci pokupili najemnine, kar potem izključuje delavce z omejenimi sredstvi.

“Stanovanjstvo je vsekakor ekosistem,” je dejal Riegel. “Če dodate ohišje na enem koncu in ne poskrbite za drugi konec, bo to imelo vpliv in učinek valovanja v celotnem sistemu.”

Na glasovanju 8. novembra so volivci Columbusa odobrili izdajo obveznic v vrednosti 200 milijonov dolarjev, namenjenih povečanju cenovno dostopnih stanovanj v mestu za lastnike stanovanj, ki zaslužijo manj kot 50.000 dolarjev na leto. “Enostavno nimamo dovolj prostorov za življenje ljudi,” je dejal župan Andrew Ginther ob objavi vprašanja julija.

Janna Sharrett je hvaležna za svoje stanovanje v cenovno dostopnem stanovanjskem kompleksu v predmestju Columbusa, medtem ko se regija pripravlja na prihod Intela in njegov vpliv na nepremičnine. 60-letni predstavnik službe za stranke dela od doma in zasluži le 14,94 USD na uro. Njena najemnina za enosobno stanovanje, ki si ga deli s psičko Bello in mačko Daisy, znaša 695 dolarjev.

6,5 milijona dolarjev vredno stavbo z 28 enotami, v kateri živi Sharett, je zgradil Homeport, neprofitna organizacija s sedežem v Columbusu, ki si prizadeva razširiti cenovno dostopna stanovanja. Sharrett se je preselila pred dvema letoma in iskala pomoč pri plačilu 1000 dolarjev najemnine, danes pa ne ve, kaj bi brez tega.

Skrbi za potrebe ljudi, kot je ona, medtem ko regija raste s projekti, kot je Intel.

»Najemnina je nezaslišana. Cene hiš so nezaslišane. In moj dohodek ni nezaslišan,« je dejal Sharet.

Po vsej državi se vse več podjetij odziva na stanovanjske težave z uvedbo ambicioznih načrtov za tisoče novih stanovanjskih enot – čeprav prizadevanja še zdaleč ne izpolnjujejo dejanskih potreb.

leta 2021 Amazon je ustanovil svoj 2 milijardi dolarjev vreden stanovanjski sklad za ustvarjanje več kot 8000 cenovno ugodnih domov v treh regijah, kjer deluje: Puget Sound v zvezni državi Washington; Arlington v Virginiji in Nashville v Tennesseeju.

Leta 2019 je Apple dejal, da bo namenil 2,5 milijarde dolarjev za ublažitev stanovanjske krize v Kaliforniji, ena od številnih pobud visokotehnoloških podjetij. Ta mesec je Walt Disney World izbral razvijalca zgraditi cenovno dostopne stanovanjske enote na 80 hektarih svojega zemljišča v Orange Countyju na Floridi.

Intel se prav tako veseli partnerstva z voditelji skupnosti v Ohiu, da bi se pripravili na povečano povpraševanje po stanovanjih v naslednjih nekaj letih, je povedala tiskovna predstavnica Intela Linda Qian, ne da bi pojasnila.

Strokovnjaki pravijo, da je v najboljšem interesu Intela, da pomaga ublažiti pomanjkanje stanovanj v regiji. Delodajalci v širšem Columbusu že pripisujejo veliko fluktuacijo delavcev in zmanjšano produktivnost dolgim ​​vožnjam na delo, glede na poročilo združenja Affordable Housing Alliance of Central Ohio.

“Brez stanovanjskega izdelka bi zlahka zadušil potrebe Intela in drugih po delovni sili,” je dejal Jamie Green, svetovalec za načrtovanje v Columbusu.

Medtem ko se Intelov projekt razvija, poudarja prihodnje izzive, je dejala Leah Evans, predsednica in izvršna direktorica podjetja Homeport, ki je razvilo cenovno ugodno stanovanjsko naselje Sharrett.

“To je pravkar razkrilo, da imate za vsako službo, ki jo ustvarite, prevoz na delo in stanovanje,” je dejal Evans. “Moraš razmišljati o vseh teh stvareh.”

___

Michael Casey iz Bostona je prispeval k temu poročilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *