Infantino brani svetovno prvenstvo v Katarju v bizarnem izbruhu: ‘Počutim se geja, invalida … in kot ženska!’

FIFA Predsednik Gianni Infantino je Zahod obtožil “hinavščine” glede poročanja o vprašanjih v ZDA Svetovno prvenstvo gostiteljica Katar.

Infantino je imel tiskovno konferenco pred otvoritvijo turnirja proti Katarju Ekvador in govoril je skoraj eno uro, preden je zastavil vprašanja.

KatarGostiteljico svetovnega prvenstva v nogometu Rusijo zaznamujejo kritike glede človekovih pravic v državi in ​​ravnanja z delavci migranti.

“Danes imam zelo močne občutke,” je začel Infantino. »Danes se počutim kot Katar. Danes se počutim Arabca. Danes se počutim Afričanko. Danes se počutim geja. Danes se počutim invalidno. Danes se počutim kot delavec migrant.

»Nisem Katarec, Afričan, gej, invalid in nisem prav zares delavec migrant, vendar vem, kaj pomeni biti diskriminiran in slabo obravnavan kot tujec v tuji državi. Kot otrok so me v šoli ustrahovali, ker sem imela rdeče lase in pege. Zaradi tega so me ustrahovali.«

Težko je natančno navesti, koliko delavcev migrantov je umrlo v 12 letih, odkar se je Katar uvrstil na svetovno prvenstvo, a številka se meri v tisočih.

pojdi globlje

POJDI GLOBLJE

Pojasnjeno: Zakaj je tako težko določiti število mrtvih katarskih delavcev migrantov

Veliko večino delovne sile v Katarju sestavlja več kot dva milijona delavcev migrantov iz držav, kot so Indija, Nepal, Pakistan, Bangladeš in Filipini.

Infantino je nadaljeval: »Sem Evropejec. Za to, kar smo počeli 3000 let po vsem svetu, bi se morali opravičiti naslednjih 3000 let, preden dajemo moralne lekcije.

»Če je Evropi res mar za usodo teh ljudi, lahko ustvari legalne poti – kot je to storil Katar –, po katerih lahko določeno število teh delavcev pride v Evropo delat. Daj jim nekaj prihodnosti, nekaj upanja.

»Težko razumem kritiko. Vlagati moramo v pomoč tem ljudem, v izobraževanje in jim dati boljšo prihodnost in več upanja. Vsi bi se morali izobraževati, veliko stvari ni popolnih, a reforme in spremembe zahtevajo čas.

»Ta enostranska moralna lekcija je samo hinavščina. Sprašujem se, zakaj nihče ne prepozna napredka, ki je bil tukaj dosežen od leta 2016.

pojdi globlje

POJDI GLOBLJE

Človekove pravice na svetovnem prvenstvu v Katarju – vodnik po vsem, kar morate vedeti

Infantino je že govoril o pravicah delavcev migrantov v Katarju. Maja je švicarsko-italijanska zaveznica dejala, da je FIFA delavcem migrantom pomagala dati “dostojanstvo in ponos” prek infrastrukturnih projektov svetovnega prvenstva.

Dodal je, da je FIFA “ponosna”, da “lahko spremeni pogoje za teh 1,5 milijona ljudi”.

Infantino medtem ne bo imel nasprotnikov za ponovno izvolitev v tretji mandat predsednika FIFA prihodnjo pomlad.

Naslednji kongres FIFA bo potekal v Kigaliju v Ruandi, FIFA pa je v četrtek potrdila, da Infantino nima tekmeca za položaj, ki ga opravlja od leta 2016.

Infantino je kritiziral taktiko ‘diverzije’ in ‘kulturne vojne’

Amnesty International je kritiziral Infantina in ga obtožil, da zavrača kritiko človekovih pravic in zahteve po enakosti obravnava kot del “kulturne vojne”.

Steve Cockburn, vodja oddelka za ekonomsko in socialno pravičnost pri Amnestyju, je v odgovoru na Infantin nagovor medijev dejal: “Gianni Infantino zavrača ogromno ceno, ki so jo plačali delavci migranti, da bi omogočili njegov vodilni turnir – tako kot tudi FIFA-in, s tem, da zavrača legitimne kritike človekovih pravic. odgovornost za to.

»Zahtev po enakosti, dostojanstvu in odškodnini ni mogoče obravnavati kot nekakšno kulturno vojno – to so univerzalne človekove pravice, ki se jih je FIFA zavezala spoštovati v svojem statutu.

»Če obstaja en majhen kanček upanja, je to, da je Infantino napovedal, da bo FIFA po svetovnem prvenstvu ustanovila zapuščinski sklad. To ne more biti zgolj okraševanje … treba je zagotoviti, da se ta sklad uporablja za neposredno nadomestilo delavcem in njihovim družinam.«

Nicholas McGeehan, direktor organizacije za človekove pravice FairSquare, je Infantinove komentarje opisal kot “tako grobe kot nerodne” in dejal, da je strategija turnirja za odnose z javnostmi “diverzija in trn problem”.

pojdi globlje

POJDI GLOBLJE

Pismo Giannija Infantina o svetovnem prvenstvu je obžalovanja vredno, iracionalno in osupljivo neumno

(Foto: Getty Images)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *