Implozija FTX ni dobra novica za Coinbase

Manjša konkurenca se morda zdi dobra stvar za borze kriptovalut Coinbase (KOVANC -7,23 %). Glavni konkurent, ki bi v bistvu izginil čez noč, bi bil božji dar v skoraj vseh panogah. Predstavljajte si, če Pepsi pravkar zapakiral. Ali če FedEx odločil, da paketi preprosto niso njegova stvar.

The industrija kriptovalut, če temu sploh lahko rečemo industrija, temu ni tako. Coinbase večino svojega denarja zasluži z zaračunavanjem provizij, ko stranke trgujejo. Da kupci želijo trgovati, morajo verjeti, da lahko ustvarijo dobiček. In da stranke verjamejo, da lahko ustvarijo dobiček, morajo imeti vsaj malo zaupanja v kriptoekonomijo.

Propad FTX, za katerega se je izkazalo, da je strupena enolončnica goljufije in površnega računovodstva, je zadnji udarec kolektivnemu zaupanju kripto špekulantov. Še vedno ni znano, koliko milijard dolarjev sredstev strank manjka in ali bodo ta sredstva kdaj vrnjena. Še huje, druga kripto podjetja, ki so shranjevala sredstva prek FTX, se zdaj soočajo z lastno krizo. Posojilodajalec kriptovalut BlockFi, na primer, menda pripravlja lastno prošnjo za stečaj, glede na The Wall Street Journal.

Kralj niča

Zdi se, da Coinbase ni neposredno izpostavljen FTX na kakršenkoli smiseln način. Podjetje je dejalo, da je bilo malo izpostavljeno FTX in nič izpostavljeno žetonu FTT, katerega vrednost je padla. Resnična težava pa ni neposredna izpostavljenost.

V prvih dveh letih pandemije je bila kriptovaluta bogastvo. Ne samo, da se je cena Bitcoina dvignila, ampak tudi cena neštetih drugih žetonov. Nezamenljivi žetoni, povezani s slikami, so prinesli milijone dolarjev vsak. Pojavila so se podjetja, ki obljubljajo predobre nagrade za polog kriptovalute. Vse je delovalo, saj so cene kriptovalut še naprej rasle.

Ko so se cene kriptovalut začele zniževati v začetku tega leta, je krhkost kriptoekonomije začela postavljati grdo glavo. Podjetja so začela propadati. Kriptoposojilodajalec Celsius je julija vložil zahtevo za stečaj, potem ko je zamrznil sredstva strank; Omrežje Terra, vredno 60 milijard dolarjev, je eksplodiralo, ko je propadel njegov s kriptovaluto podprt stabilcoin; in kripto hedge sklad 3AC je propadel, potem ko je nekoč upravljal 10 milijard dolarjev sredstev.

Vsaka okvara posebej ni posebej problematična za kriptovaluto kot celoto. Problematično je, ko te okvare povzročijo kaskado. Stranke propadlih podjetij se soočajo s svojo krizo, nato pa še druge stranke tiste podjetja so pod pritiskom in tako naprej in tako naprej. Tisti, ki imajo in trgujejo s kriptovalutami, nimajo pojma, komu zaupati.

Eden od argumentov za Coinbase je, da lahko podjetje postane zadnji mož. Domneva se, da s svojimi depoziti strank ne dela nič nejasnega in ima približno 5 milijard dolarjev gotovine, da preživi trenutno nevihto. Medtem ko druge borze kriptovalut propadajo okoli nje, lahko Coinbase deluje kot svetilnik stabilnosti.

Težava s tem argumentom je predpostavka, da ta nevihta ne pomeni konca industrije kriptovalut, kot jo poznamo. Bitcoin še vedno bo obstajala, vendar je na tej točki zaupanje porušeno. Obdobje lahkih dobičkov v nesmiselnem trgovanju z digitalnimi valutami je verjetno mimo. In če bo temu tako, bo Coinbase sedel na svojem prestolu kot kralj niča.

Coinbase bi lahko tudi propadel

Coinbase nima neposrednega tveganja neuspeha, ob predpostavki, da so njegovi finančni izkazi točni in da ni preveč izpostavljen nečemu, kar še ni propadlo. Toda njegovo celotno poslovanje je odvisno od tega, ali so mali vlagatelji pripravljeni plačati premijo za nakup in prodajo kriptovalut. Vsi drugi prihodki od storitev so prav tako odvisni od nadaljnjega zanimanja za trgovanje s kriptovalutami.

Coinbase služi institucionalnim vlagateljem, vendar s temi transakcijami ustvari zelo malo prihodkov. In institucije, ki jih ožge nenehen tok škandalov, lahko začnejo dvakrat premisliti, ali bi se sploh vključile v trge kriptovalut.

Kljub denarno bogati bilanci stanja Coinbase trg obveznic kriči na ves glas, da je nekaj narobe. Bankovci, ki jih je Coinbase izdal konec leta 2021 in zapadejo v plačilo leta 2028, se trenutno prodajajo za 56 centov na dolar. Naraščajoče obrestne mere pojasnjujejo del tega zloma, ne pa vsega. Vlagateljem v obveznice očitno ni všeč, kar vidijo.

Coinbase je napredoval pri zmanjševanju stroškov, vendar še vedno troši denar, saj se prihodki zmanjšujejo. Denar in denarni ustrezniki so se v prvih devetih mesecih letos zmanjšali za 2,1 milijarde dolarjev. Tudi če Coinbase preživi to “kripto zimo”, ideja, da bo zanimanje za kriptovalute spet naraslo, kot se je v preteklosti, zahteva velik skok vere.

Moja domneva: Bitcoin bo ostal novost, a zagotovo ne “digitalno zlato”, vse ostalo pa bo izginilo. To ni okolje, v katerem lahko Coinbase uspeva.

Timothy Green nima nobene pozicije v nobeni od kotiranih delnic. The Motley Fool ima pozicije in priporoča Coinbase Global in FedEx. Motley Fool ima a politiko razkritja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *