HP bo zaradi upočasnitve trga osebnih računalnikov odpustil 10 % svojega osebja

HP Inc. je danes objavila načrte za zmanjšanje do 10 % svoje globalne delovne sile, saj se bori za obvladovanje velikega padca povpraševanja po osebnih računalnikih, ki se bo verjetno nadaljeval tudi v novem letu.

Zmanjšanje je prišlo potem, ko je družba poročala o razočarajočih rezultatih dobička v četrtem fiskalnem četrtletju in izdala mehke smernice za naslednje četrtletje. Podjetje, ki naj bi imelo okoli 61.000 zaposlenih po vsem svetu, je načrtovanje izdali med 4000 in 6000 v naslednjih nekaj letih. Je del načrta preoblikovanja, katerega namen je prihraniti do 1,4 milijarde dolarjev.

Načrt bo podjetje stal približno milijardo dolarjev v začetnih stroških, vendar je potreben zaradi “spreminjajočega se makro okolja in zmanjšanja povpraševanja v drugi polovici leta, z upočasnitvijo na komercialni strani,” je povedal generalni direktor HP-ja Enrique Lores (na sliki). danes konferenčni klic.. “Menimo, da je na tej točki preudarno, da ne predvidevamo, da se bo trg leta 2023 obrnil,” je dodal izvršni direktor.

Po Loresovih besedah ​​bo približno polovica milijard dolarjev vrednih stroškov prestrukturiranja realizirana v naslednjem proračunskem letu. Vendar pa se “zmanjšanja dogajajo v treh letih, ne v naslednjih nekaj mesecih,” je dodal.

Odpuščanja so bila napovedana po a računovodsko poročilo za četrto četrtletje kar je razkrilo 11,2-odstotni padec prihodkov na 14,8 milijarde USD. HP je poročal tudi o majhni čisti izgubi v četrtletju, predvsem zaradi stroškov, ki izhajajo iz pravne poravnave. HP-jeva dejavnost osebnih sistemov, ki se nanaša na prodajo osebnih in prenosnih računalnikov, je ustvarila prihodek v višini 10,3 milijarde USD, kar je 13 % manj kot leto prej. Medtem je posel s tiskalniki podjetja dodal 4,5 milijarde dolarjev, kar je 7 % manj.

HP-jeve delnice so v trgovanju po poročilu padle za več kot 3 %, nato pa so se po novici o odpuščanjih okrepile in zrasle za približno 1,7 %.

Charles King iz Pund-IT Inc. povedal za SiliconANGLE, da HP-jeva načrtovana odpuščanja pravzaprav niso presenečenje, glede na to, da osebni računalniki predstavljajo levji delež njegovega poslovanja. Dejal je, da si podjetje zasluži priznanje za podaljšanje odpuščanj za obdobje treh let. “To pomeni, da je treba postopek izvesti na bolj razumen način, za razliko od poševnic in sežiganja, ki smo ju videli na Twitterju v zadnjih nekaj tednih,” je dejal.

HP ni edini pri napovedovanju težav na trgu osebnih računalnikov. Včeraj je eden od njegovih glavnih tekmecev, Dell Technologies Inc., prav tako dejal, da je se pripravlja na velik upad prodaje osebnih računalnikov. To se je zgodilo potem, ko je podjetje poročalo o 6-odstotnem upadu skupnih prihodkov in 17-odstotnem upadu v skupini Client Solutions Group, ki se ukvarja s prodajo osebnih računalnikov.

Dell je dejal, da verjame, da bo prodaja osebnih računalnikov v četrtem četrtletju še močno padla, in ponudil mehke smernice glede prihodkov, da bi to odražalo. “Pričakujemo, da bodo nenehni globalni makroekonomski dejavniki, vključno z upočasnjeno gospodarsko rastjo, inflacijo, naraščajočimi obrestnimi merami in valutnim pritiskom, vplivali na naše stranke in posledično na njihove namene glede porabe za IT, tudi ko nadaljujejo z digitalizacijo svojega poslovanja,” Policist Della Sweet je povedal analitikom.

Novica ni bila popoln šok. Trg osebnih računalnikov se hitro upočasnjuje po porastu prodaje med pandemijo COVID-19, ko so ljudje kupovali nove stroje za pripravo na delo na daljavo in spletno učenje.

Zdaj, ko ima večina ljudi nov računalnik in gre gospodarstvo navzdol, se ljudje izogibajo nakupu tako dragih predmetov. Pred tremi meseci je vodstvo družbe Dell opozorilo, da zmanjšujejo svoja pričakovanja glede trga osebnih računalnikov, potem ko so analitične družbe, kot je Gartner Inc. in International Data Corp. so napovedali, da bo prodaja osebnih računalnikov verjetno doživela največji upad v vsaj desetletju.

S tem v mislih so vodstveni delavci HP-ja dejali, da podjetje pričakuje zaslužek v proračunskem prvem četrtletju med 70 in 80 centi na delnico, kar je pod napovedjo Streeta, ki znaša 86 centov na delnico. Za proračunsko leto 2023 HP pričakuje dobiček med 3,20 in 3,60 USD na delnico. Družba ni podala napovedi prihodkov.

“Če pogledamo širšo sliko HP-ja, je težko gledati na položaj podjetja, ne da bi upoštevali, kako globoko zgrešeni so bili nekdanji izvršni direktor Meg Whitman in njena vodstvena ekipa, ko so HP leta 2015 razdelili na dve podjetji,” je dejal King o obetih podjetja. »To je bilo dejanje, zaradi katerega sta obe organizaciji bistveno manj odporni, kot sta bili skupaj. Če se bo gospodarski pretres nadaljeval leta 2023, pričakujem, da bo ta lekcija jasna tudi v prihodnjih četrtletjih.«

Zaradi recesije ne trpijo samo proizvajalci računalnikov. Intel Corp. je pred kratkim objavil a pritisk za zmanjšanje stroškov in menda razmišlja o prodaji. Medtem je njegov tekmec proizvajalec čipov Advanced Micro Devices Inc. ta mesec ponudil slabo napoved prodaje temelji na umirjanju povpraševanja.

Fotografija: HP

Pokažite svojo podporo našemu poslanstvu tako, da se pridružite naši skupnosti strokovnjakov Cube Club in Cube Event. Pridružite se skupnosti, ki vključuje izvršnega direktorja Amazon Web Services in Amazon.com Andyja Jassyja, ustanovitelja in izvršnega direktorja Dell Technologies Michaela Della, izvršnega direktorja Intela Pata Gelsingerja in številne druge svetilke in strokovnjake.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *