Hipotekarne obrestne mere so pravkar doživele največji padec od leta 1981 – vendar analitiki pravijo, da trg “še ni iz gozda”

Hipotekarne obrestne mere so pravkar doživele največji padec od leta 1981 - vendar analitiki pravijo, da trg

Hipotekarne obrestne mere so pravkar doživele največji padec od leta 1981 – vendar analitiki pravijo, da trg “še ni iz gozda”

Hipotekarne obrestne mere so padle za največji tedenski padec v štirih desetletjih, potem ko so novi podatki nakazali, da se bo inflacija morda začela ohlajati.

Potrošniške cene so se oktobra zvišale za 7,7 % – počasneje, kot so napovedovali ekonomisti – in povprečna obrestna mera za 30-letno fiksno hipoteko je padla pod 7 % kmalu po objavi prejšnjega tedna.

“Nekateri kupci bodo morda želeli počakati in videti, ali se tečaji še znižajo,” pravi George Ratiu, vodja ekonomskih raziskav pri Realtor.com.

»Hipotekarni trg ni zastarel, saj je inflacija še vedno blizu 7 % in se je Fed zavezal, da bo v naslednjih nekaj mesecih še naprej zviševal obrestno mero sredstev. Še vedno bi lahko videli, da se obrestne mere okrevajo nad 7 % pred koncem leta.”

Ne zamudite

Hipoteke s fiksno obrestno mero za 30 let

S 6,61 % je povprečna 30-letna hipoteka s fiksno obrestno mero trenutno daleč od stopnje prejšnji teden, ki je znašala 7,08 %. Freddie Mac je poročal v četrtek.

Lani ob tem času je 30-letna stopnja v povprečju znašala 3,10 %.

“Hipotekarne obrestne mere so ta teden padle, saj so prišli podatki, ki kažejo, da je inflacija morda dosegla vrh,” je dejal Sam Khater, glavni ekonomist Freddieja Maca.

»Čeprav je padec hipotekarnih obrestnih mer dobrodošla novica, je pred nepremičninskim trgom še dolga pot. Inflacija ostaja povišana, Federal Reserve bo verjetno ohranila visoke obrestne mere in potrošniki bodo še naprej čutili vpliv.«

Hipotekarne obrestne mere so po tem prej dosegle 7 % Fed je zvišal ključno obrestno mero za 0,75 odstotne točke — in pričakuje se več dvigov obrestnih mer, kar bi še dodatno vplivalo na hipotekarne obrestne mere.

(Freddie Mac tudi ugotavlja, da je spremenil metodologijo tedenskega poročanja o hipotekarnih posojilih – stanovanjski velikan zdaj uporablja podatke iz hipotekarnih vlog namesto anketiranja posojilodajalcev in ne bo več objavljal posodobitev za 5-letne hipoteke s prilagodljivo obrestno mero.)

Hipoteke s fiksno obrestno mero za 15 let

The Hipoteka s fiksno obrestno mero za 15 let prav tako nižja od prejšnjega tedna, ko je v povprečju znašala 6,38 %. Zdaj znaša 5,98 %.

Pred letom dni je 15-letno stanovanjsko posojilo v povprečju znašalo 2,39 %.

Kljub padcu cen od prejšnjega tedna je veliko kupcev stanovanj še vedno umaknjenih s trga stanovanj, opombe Nadia Evangelou, višja ekonomistka, Nacionalno združenje nepremičninskih posrednikov.

“Pri 7 % si lahko 1 od 8 najemnikov privošči nakup hiše po srednji ceni. Nasprotno pa si je skoraj 1 od 3 najemnikov lahko privoščil nakup stanovanja s srednjo ceno pred enim letom, ko so bile cene blizu 3 %,« pravi Evangelou.

“Tako si približno 7,9 milijona najemnikov ne more več privoščiti nakupa tipičnega stanovanja, hkrati pa je delež tistih, ki prvič kupujejo stanovanje, dosegel novo rekordno nizko raven.”

Preberi več: Trgujte, ko trg pade: tukaj so najboljše aplikacije za vlaganje enkrat v generaciji (tudi če ste začetnik)

Razpoloženje gradbenikov stanovanj je na najnižji ravni v zadnjem desetletju

Po podatkih Nacionalnega združenja gradbenikov stanovanj (NAHB) je zaupanje gradbenikov v nove enodružinske hiše novembra zabeležilo 11. mesečni upad.

Padel je za pet točk na 33, kar je najnižja vrednost od leta 2012 – z izjemo pomladi 2020, prvih dni pandemije.

“Višje obrestne mere so občutno oslabile povpraševanje po novih domovih, saj je promet kupcev redkejši,” pravi Predsednik NAHB Jerry Konter.

“Ker je stanovanjski sektor v recesiji, se morata Bidnova administracija in novi kongres osredotočiti na politike, ki znižujejo stroške gradnje in domačim gradbenikom omogočajo razširitev proizvodnje stanovanj.”

Slabše povpraševanje je prisililo gradbenike, da najdejo načine, kako privabiti kupce na trg, kot je znižanje cen in plačilo točk za znižanje hipotekarnih obrestnih mer.

Hipotekarne vloge naraščajo, ko obrestne mere padajo

Po podatkih Združenja hipotekarnih bankirjev (MBA) so vloge za hipotekarne kredite poskočile za 2,7 % glede na prejšnji teden.

»Dejavnost prijav, prilagojena prazniku ob dnevu veteranov, se je povečala kot odgovor na upad stopenj – zaradi 4-odstotnega povečanja prijav za nakup stanovanj. Število vlog za nakup se je povečalo pri vseh vrstah posojil, pri čemer je povprečno posojilo za nakup padlo na najnižji znesek od januarja 2021. pravi Joel Kahn, podpredsednik in namestnik glavnega ekonomista pri MBA.

Kljub temu aktivnost refinanciranja ostaja nizka – za nadaljnja 2 % manj kot prejšnji teden in 88 % manj kot isti teden pred letom dni.

“Zelo malo je spodbude za refinanciranje s tako veliko višjimi obrestnimi merami kot lani,” pravi Kahn.

Kaj brati naprej

  • Črni petek je prišel zgodaj! Prihranite pri darilih zdaj s temi 20 Amazonovih ponudb ne želite zamuditi

  • Mitt Romney pravi, da bo davek milijarderjev povečal povpraševanje ti dve pomeni — pojdite zdaj pred roji super bogatih

  • Bogati mladi Američani so izgubili zaupanje v borzo – in stavijo nanjo namesto teh 3 sredstev

Ta članek vsebuje le informacije in ga ne smete razumeti kot nasvet. Na voljo brez kakršnega koli jamstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *