Hekerji so začeli prati 477 milijonov dolarjev ukradene kriptovalute

Hekerji, ki so iz propadle borze FTX ukradli kriptovalute v vrednosti okoli 477 milijonov dolarjev, so začeli pranje sredstev v bitcoin.

Ta mesec, po FTX je vložil zahtevo za stečajnovi izvršni direktor John Ray III je dejal, da “je prišlo do nepooblaščenega dostopa do določenih sredstev.”

Analitično podjetje za blokovne verige Elliptic ocenjuje, da je bilo FTX ukradenih okoli 477 milijonov dolarjev v kriptovaluti.

Tatvina še dodatno oškoduje FTX, nekoč 32 milijard dolarjev vreden kriptoimperij ta zlom je povzročil šok po vsej industriji.

Ukradeni denar so pretvorili v različne digitalne kovance, vendar je bil največji del – več kot 280 milijonov dolarjev – spremenjen v kriptovaluto eterglede na javne evidence blockchain računa, povezanega s hekerji.

Tom Robinson, soustanovitelj podjetja Elliptic, je za CNBC povedal, da hekerji pretvarjajo eter v kripto izdelek, imenovan RenBTC, ki se nato premosti v bitcoin. To omogoča pretvorbo ene kriptovalute v drugo brez centralizirane izmenjave.

“To je pogosta taktika pri pranju kraje kriptovalut,” je dejal Robinson.

Elliptični raziskovalci so dokumentirali, kako se uporablja RenBridge oprati “stotine milijonov” dolarjev v kriptovaluti domnevno izvira iz napadov z izsiljevalsko programsko opremo ali vdorov. Nekateri od teh vdorov so povezani s skupinami izsiljevalskih programov, ki jih podpira Rusija, poroča Elliptic.

Doslej je bilo 74 milijonov dolarjev prenesenih v bitcoin iz RenBTC z uporabo RenBridge.

Alameda, trgovsko podjetje in sestrsko podjetje FTX, je leta 2021 kupilo RenBridge kot del širših prizadevanj FTX za izgradnjo Solane in Seruma.

Serum je “decentralizirana borza”, z žetonom Serum, ki je bil prvotno predstavljen na Solani, uporabnikom pa obljublja hitrejšo poravnavo in čas izvedbe. FTX in Alameda sta bila velika sponzorja projekta, kar tudi je bilo razcepljen v poskusu preprečitve nadzora nad FTX po stečaju.

11. novembra so uporabniki FTX opazili nenavadni prenosi kriptovalut, vzbuja strah, da je bila platforma FTX ogrožena. Objave v niti FTX Telegram kažejo, da sta bili aplikacija in platforma dejansko infiltrirani in ogroženi.

Nadaljnje obtožbe da je Bankman-Fried sodeloval z regulatorji na Bahamih, da bi premaknil kriptovalute iz denarnic FTX je prišlo po intervjuju za Vox – za katerega je Bankman-Fried pozneje trdil, da ga je imel za priložnostni pogovor s prijateljem novinarjem – v katerem je nekdanji izvršni direktor FTX sum kraje kriptovalute FTX pripisal nezadovoljnemu uslužbencu.

V dokumentih FTX piše Bahamska nakazila odkrila med preiskavo kraje kriptovalut čez vikend. Ti vlogi so pustili brez odgovora, ali gre za enega in istega ali za dva ločena dogodka.

Še vedno ni jasno, koliko je vredno premoženje, ki so ga zasegli bahamski regulatorji. CNBC je 18. novembra poročal o nujni vlogi FTX na sodišču za ustavitev nadaljnjega ukrepanja bahamskih regulatorjev. Prijave FTX trdijo, da je Bankman-Fried verjetno sodeloval s temi regulatorji.

Hekerji bodo v nekem trenutku želeli ta denar unovčiti v fiat. Vendar je Robinson dejal, da bi bil to “izziv” zaradi “sledljivosti kriptovalut.”

Rekel je, da pričakuje, da bodo hekerji uporabili “mešalnike, da bi prikrili svoje sledi blockchain.”

Mešalniki so storitve ali programska oprema, ki omogočajo prikrivanje sledi kripto transakcij v verigi blokov, zaradi česar je težko ali nemogoče slediti tem sredstvom, je dejal Robinson.

“To je lahko eden od motivov za prenos teh sredstev v bitcoin – večja razpoložljivost storitev mešanja,” je dodal.

Blockchain je javna knjiga kripto dejavnosti. Vsak kovanec ima lahko svojo verigo blokov. To omogoča določeno stopnjo sledenja, kam se sredstva gibljejo. Uporaba mešalnika bi to lahko otežila.

Podjetje Chainalysis, ki se ukvarja s programsko opremo za skladnost s kriptovalutami, je v nedeljo v tvitu tudi potrdilo, da so hekerji premikali sredstva.

FTX je v nedeljo pozval borze kriptovalut, naj bodo pozorne na ukradena sredstva, če hekerji poskušajo obdelati denar prek ene od njihovih storitev.

“Borznice bi morale sprejeti vse ukrepe za zagotovitev, da se ta sredstva vrnejo v stečajno maso,” je FTX dejal v drugem tvitu.

FTX dolguje svojim največjim upnikom približno 3,1 milijarde dolarjev, glede na vloge sodišča. Z drugimi besedami, vdrti denar je približno 15 % tistega, kar FTX dolguje svojim največjim strankam.

Bankman-Fried je nekoč nadzoroval a širitev kripto imperija ki je zajemal vse naseljene celine in zahteval milijarde sredstev. Zaradi implozije FTX je Bankman-Fried izgubil papirje in vlagatelji niso mogli dostopati do svojih kripto sredstev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *