Harvard Paper centralnim bankam: Kupujte Bitcoin!

S pomočjo Dereka Robertsona in Daniela Lippmana

CAMBRIDGE, MASS.— Bitcoin je bil izumljen, da bi zaobšel svetovne centralne banke, zato se zamisel, da bi te banke začele množično kupovati bitcoine, giblje od protilogične do namišljene.

Toda potem ko so zahodne vlade v začetku tega leta zamrznile ruske devizne rezerve, so se pojavile špekulacije, da bodo nekatere centralne banke pridobile kriptovalute kot obliko zavarovanja pred finančnimi blokadami s strani ZDA in njihovih zaveznikov.

V mesecih od takrat je ostalo malo več kot ugibanja. Toda ideja se je obtičala med vlagatelji v Bitcoin, ki običajno ne podpirajo ciljev zunanje politike ZDA in se jim zdi dobro, da lahko kripto ponudi rešitev.

Upi bitcoinerjev se pogosto vrtijo okoli zalivskih držav, s svojimi ogromnimi denarnimi rezervami in pogosto težkimi odnosi z Zahodom. Avgusta je a Twitter račun Navdihnjen s to možnostjo se je pojavil šejk Roberto, ki je v objavah iz Salvadorja promoviral uporabo Bitcoina in napadel Fed.

Prejšnji teden smo to idejo preizkusili pod pritiskom v pogovorih s kripto podjetniki ob robu bližnjevzhodnega vrha inštituta Milken v Abu Dabiju. tam, Nismo našli nobenega znaka, da centralne banke zalivskih držav razmišljajo o nakupu bitcoinov, kljub zanimanju za tehnologijo veriženja blokov.

Toda drugod je ideja še kako živa, vsaj v teoriji. Novo delovni papir na temo Matthewa Ferrantija – doktorskega kandidata petega letnika na oddelku za ekonomijo Harvarda in svetovalca nekdanjega guvernerja upravnega odbora Feda Kena Rogoffa, zdaj profesorja na Harvardu – je povzročil manjše razburjenje.

V njem Ferranti trdi, da je za številne centralne banke smiselno imeti majhno količino bitcoinov v normalnih okoliščinah in veliko več bitcoinov, če se soočajo s tveganji sankcij, čeprav njegova analiza razkriva, da je zlato uporabnejša zaščita pred sankcijami.

DFD se je srečal s Ferrantio v znanstveni knjižnici Cabot na Harvardu, da bi razpravljali o delovnem dokumentu, ki ni bil strokovno pregledan, odkar je bil prvič objavljen na spletu konec prejšnjega meseca.

Kakšne so posledice vaših ugotovitev?

Lahko preberete članke, na primer v Wall Street Journalu, kjer ljudje pravijo: »Pretiravali smo s sankcijami. Vrnilo se bo, da nas bo ugriznilo, ker ljudje ne bodo želeli uporabljati dolarjev.« Toda prispevek mojega dela je, da napišem številko in rečem: »V redu, kako velik posel je to v resnici? Kako zaskrbljeni bi morali biti zaradi tega?”

Številke, ki izhajajo iz tega, so zaskrbljujoče. Ne le spremenite svojih državnih obveznic za približno 1 odstotek. Je veliko večji od tega.

Ali se ne bi morale vlade preprosto izogibati slabemu početju, namesto da bi z bitcoinom zavarovale tveganje sankcij?

Ni samo ena stvar, ki vas lahko doda na seznam sankcij ZDA.

Če je bila edina stvar, za katero bi vas lahko sankcionirali, na primer napad na drugo državo, potem večini držav, dokler ne nameravajo napadti svojih sosed, verjetno sploh ni treba skrbeti zaradi tega, zato je moja raziskava postane manj pomembna.

Ampak to je malo nebulozna zadeva. Države bi se lahko ustavile in pomislile: “Kako zaupanja vredne so ZDA?”

List ne pove nič o tem, ali je uvedba sankcij dobra ali slaba stvar. Obstaja obsežna literatura o tem, kako učinkovite so sankcije. In mislim, da je številka, ki izhaja iz tega, približno tretjina časa, ko delajo. Seveda imajo lahko nenamerne posledice, kot je škoda prebivalstvu države, ki jo sankcionirate.

Veliko smo slišali o kriptovalutah in izogibanju sankcijam, vendar z vidika rezerv centralne banke menite, da je zlato uporabnejše varovanje pred tveganjem. Zakaj?

Ker je veliko manj hlapljiv. Kot petkrat manj nestanoviten.

[Coincidentally or not, the level of gold accumulation by central banks smashed its previous all-time record in the third quarter of this year, though it remains a mystery which central banks were doing the buying. -Ed.]

Zakaj bi se torej centralna banka ukvarjala z Bitcoinom?

Niso v korelaciji. Oba nekako skačeta naokoli, zato je diverzifikacija od obeh koristna.

In če ne morete pridobiti dovolj zlata, da bi se ustrezno zavarovali pred tveganjem sankcij – razmislite o državi, ki ima zelo slabo infrastrukturo, ki nima možnosti skladiščenja velikih količin zlata, ali o državi, katere rezerve so tako velike, da preprosto ne more kupiti dovolj zlata. Kraji, kot sta Singapur in Kitajska. Ne morete se kar obrniti in kupiti 100 milijard dolarjev zlata.

Na podlagi ruščine katastrofalna izkušnja s privatizacijo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja bi nekateri rekli, da je lekcija novejše zgodovine za nezahodne države: “Pazite se harvardskih ekonomistov, ki dajejo nasvete”. Naj ljudje verjamejo vašim ugotovitvam?

[Laughs] To je okvir za razmišljanje o tej temi. S predpostavkami, ki so v njem, se lahko strinjate ali pa tudi ne. Spremenite številko in znova zaženite zadevo in dobili boste rezultate, ki so prilagojeni vašim prepričanjem.

Če bi ministrstvu za finance svetovali o politiki sankcij, kaj bi jim povedali?

Mislim, da je odločitev o zamrznitvi rezerv države tako pomembna, da bi jo moral sprejeti predsednik.

Kaj bi rekli predsedniku?

Poskusite razjasniti nebuloze o tem, kako uporabljamo sankcije.

Bela hiša je sporočila prejšnji petek an na videz skromen memo ima velike politične posledice.

V pismu Shalanda D. Young, direktorica Urada za upravljanje in proračun, zveznim agencijam daje smernice za skladnost naročilo iz začetka tega leta naročilo jim je, naj “kvantno preverijo” svoje kriptografske sisteme. Smernice vključujejo obvestilo agencijam, da imajo čas do maja prihodnje leto, da poročajo o svojih najbolj ranljivih sistemih, da morajo agencije določiti nekoga, ki bo prevzel vodstvo v takšnih projektih “kriptografskega inventarja”, in da bo morala vsaka agencija pripraviti letno poročilo kot tako do Rok 2035 za kvantno odporne zvezne sisteme.

Ko pride v poštev taka birokratska pozornost do podrobnosti, veš, da vlada misli resno. Memorandum tudi ustanavlja delovno skupino za pomoč pri usklajevanju več kot desetletja trajajočega projekta kvantne varnosti, ki ga vodi Chris DeRush, glavni uradnik za informacijsko varnost Bidnove administracije, ki ga je v izjavi označil za “začetek velikega podviga, da naš narod pripravimo na tveganja, ki jih predstavlja ta nova tehnologija.” — Derek Robertson

Malo iz sveta lobiranja: Applied Intuition, startup iz Silicijeve doline, ki razvija programsko opremo za avtonomna vozila, je ustanovil svoj odbor za politično ukrepanje.

Vpliv POLITIKE objavljeno maja o prizadevanjih podjetja za razširitev svojega odtisa v D.C., vključno z najemom lobista in nekdanjega pomočnika poslanke Marcy Kaptur (D-Ohio), da bi pomagal pri njegovi misiji “napredovati varne in zanesljive avtonomne namestitve v civilnem in obrambnem sektorju.”

Z naslednjim korakom in uvedbo PAC, je skupina zapisala v izjavi, upa, da bo “pospešila sprejetje varnih in inteligentnih strojev”, kot je Vojaško robotsko bojno vozilo in Toyotina prizadevanja za avtonomna vozila — njegov hibridni obrambno-komercialni poslovni model je razmeroma nenavaden na tem področju. — Derek Robertson in Daniel Lippman

Ostanite v stiku s celotno ekipo: Ben Schreckinger ([email protected]); Derek Robertson ([email protected]); Steve Heuser ([email protected]); in Benton Ives ([email protected]). Sledi nam @Digitalna Prihodnost na Twitterju.

Ben Schreckinger pokriva tehnologijo, finance in politiko za POLITICO; je vlagatelj v kriptovalute.

Če ste prejeli to glasilo, lahko uporabiti in preberi naša izjava o poslanstvu na danih povezavah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *