Guverner New Yorka je podpisal zakon o zatiranju rudarjenja bitcoinov

Ti stroji, znani kot rudarske naprave, delajo 24 ur na dan, da bi našli nove enote kriptovalute.

Benjamin Hall | CNBC

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul je v torek podpisala zakon o prepovedi nekaterih bitcoin rudarske dejavnosti, ki delujejo na vire energije na osnovi ogljika. Naslednji dve leti, razen če rudarsko podjetje z dokazi o delu uporablja 100 % obnovljivo energijo, ne bo smelo podaljšati ali obnoviti svojih licenc, novi udeleženci pa ne bodo smeli priti na splet.

“To je prvi te vrste v državi,” je dejala Hochul v pravni vlogi, v kateri je podrobno opisala svojo odločitev.

Guverner je dodal, da je bil to ključni korak za New York, saj si država prizadeva omejiti svoj ogljični odtis s postopnim opuščanjem rudnikov, ki uporabljajo elektriko iz elektrarn na fosilna goriva. Zakonodaja prihaja tudi v času, ko se kriptoindustrija otepa zaradi implozije FTX Sama Bankman-Frieda, ki je bil nekoč eno najbolj priljubljenih in zaupanja vrednih imen v industriji.

Ali lahko kripto očisti svojo umazano podobo?

newyorški rudarski zakon, ki je bil sprejet v državni skupščini konec aprila in junija državni senat, poziva k dveletnemu moratoriju na nekatere operacije rudarjenja kriptovalut, ki uporabljajo metode avtentikacije za potrjevanje transakcij verige blokov. Rudarjenje z dokazom o delu, ki zahteva sofisticirano opremo in veliko električne energije, se med drugim uporablja za ustvarjanje bitcoinov.

Poznavalci industrije so za CNBC povedali, da bi to lahko imelo učinek domin v ZDA, ki je trenutno vodilna v svetovni industriji rudarjenja bitcoinov, predstavljajo 38 % rudarjev na svetu.

“Odobritev bo postavila nevaren precedens pri določanju, kdo lahko in kdo ne sme izvajati oblasti v zvezni državi New York,” je v izjavi zapisala Digitalna gospodarska zbornica.

Preberite več o tehnologiji in kriptogramu pri CNBC Pro

To je mnenje, ki ga je ponovil Kevin Zhang iz podjetja za digitalne valute Foundry.

“Ne samo, da je to jasen znak, da je New York zaprt za poslovanje za rudarje bitcoinov, ampak postavlja nevaren precedens za izločanje določene industrije za prepoved energije,” je dejal Zhang, višji podpredsednik strategije rudarjenja pri Foundryju.

Neto učinek tega bi po mnenju Perianne Boring iz digitalne gospodarske zbornice oslabil newyorško gospodarstvo, saj bi podjetja prisilila k zaposlovanju drugje.

“To je velik zastoj za državo in bo zadušil njeno prihodnost kot vodilne v tehnologiji in svetovnih finančnih storitvah. Še pomembneje je, da bo ta odločitev odpravila ključna sindikalna delovna mesta in še dodatno onemogočila finančne pravice mnogih ljudi, ki živijo v Empire State-u ,« je pred tem za CNBC povedal Boring.

Kar zadeva časovni okvir, je zakon začel veljati po podpisu guvernerja.

Digitalna gospodarska zbornica pojasnjuje učinke Terra Turmoil na varstvo potrošnikov

Ironija prepovedi rudarjenja bitcoinov

En del predloga zakona vključuje izvedbo študije o vplivu rudarskih dejavnosti na okolje na ravni zvezne države glede zmožnosti New Yorka, da doseže agresivne podnebne cilje, ki jih določa zakon o vodenju podnebja in zaščiti skupnosti, ki zahteva, da so emisije toplogrednih plinov v New Yorku zmanjšati za 85 % do leta 2050.

Boring je za CNBC povedal, da je nedavni porast podpore prepovedi povezan s tem mandatom za prehod na trajnostno energijo.

“Rudarjenje z dokazom o delu ima potencial, da vodi globalni prehod na bolj trajnostno energijo,” je Boring povedal za CNBC-jev Crypto World in izpostavil ironijo moratorija. “Industrija rudarjenja bitcoinov dejansko vodi v smislu skladnosti s tem zakonom.”

Trajnostna mešanica energije v svetovni industriji rudarjenja bitcoinov je danes ocenjena na nekaj manj kot 60 %, Digitalna gospodarska zbornica pa je razkrila, da je mešanica trajnostne električne energije bližje 80 % za njene člane, ki rudarijo v zvezni državi New York.

“Regulativno okolje v New Yorku ne bo le ustavilo njihovega cilja – goriva za rudarske dejavnosti na osnovi ogljika – ampak bo verjetno odvrnilo nove rudarje, ki temeljijo na obnovljivih virih energije, od poslovanja z državo zaradi možnosti nadaljnje deregulacije,” je dejal John. Warren, Generalni direktor institucionalnega podjetja za rudarjenje bitcoinov GEM rudarjenje.

Po zadnjih razpoložljivih podatkih tretjina proizvodnje v državi New York prihaja iz obnovljivih virov podatki ameriške uprave za energetske informacije. New York šteje svoje jedrske elektrarne k svojemu cilju 100 % brezogljične električne energije in državi proizvede več hidroelektrične energije kot katera koli druga država vzhodno od Skalnega gorovja.

Država ima tudi hladno podnebje, kar pomeni, da je za hlajenje niza računalnikov, ki se uporabljajo pri kripto rudarjenju, potrebno manj energije, pa tudi veliko zapuščene industrijske infrastrukture, ki je zrela za preureditev.

Na aprilski konferenci Bitcoin 2022 v Miamiju je nekdanji predsedniški kandidat in Newyorčan Andrew Yang za CNBC povedal, da je v pogovoru z ljudmi v industriji ugotovil, da rudarjenje lahko pomaga pri razvoju povpraševanja po obnovljivi energiji.

“Po mojem mnenju bo veliko teh stvari na koncu potisnilo dejavnosti na druga mesta, ki morda ne bodo dosegle cilja oblikovalcev politike,” je dejal Yang.

Andrew Yang pojasnjuje, kako se lahko kripto in univerzalni osnovni dohodek križata

Nekateri v industriji ne čakajo, da država razglasi prepoved, preden ukrepajo.

V začetku tega leta so podatki družbe Foundry za digitalne valute pokazali, da je delež New Yorka v omrežju za rudarjenje bitcoinov padel z 20 % na 10 % v nekaj mesecih, ko so se rudarji začeli seliti v bolj kriptovalutam prijazne jurisdikcije v drugih delih države.

“Naše stranke se bojijo vlaganja v državi New York,” je dejal Zhang iz Foundryja.

“Celo od 500 milijonov $, ki jih je Foundry dodelil za rudarsko opremo, je manj kot 5% šlo v New York zaradi sovražnega političnega okolja,” je nadaljeval Zhang.

Učinek domin

Zdaj, ko je guverner podpisal moratorij na rudarjenje kriptovalut, bi to lahko imelo številne posredne učinke.

Poleg potencialnega zaviranja naložb v bolj trajnostne vire energije zagovorniki industrije za CNBC pravijo, da ima vsak od teh objektov pomemben gospodarski vpliv s številnimi lokalnimi dobavitelji, ki jih sestavljajo električarji, inženirji in gradbeni delavci. Eksodus kripto rudarjev, pravijo strokovnjaki, bi lahko pomenil odhod delovnih mest in davčnih dolarjev iz države.

“Veliko sindikatov je proti temu zakonu, ker bi lahko imel hude gospodarske posledice,” je dejal Boring. “Rudarjenje bitcoinov zagotavlja visoko plačana, kakovostna in odlična delovna mesta za lokalne skupnosti. Eden od naših članov, njihova povprečna plača je 80.000 $ na leto.”

Hochul je v svoji torkovi izjavi obravnavala nekatere od teh pomislekov in poudarila, da priznava pomen “ustvarjanja gospodarskih priložnosti v skupnostih, ki so bile zapuščene” in da bo “še naprej vlagala v projekte gospodarskega razvoja, ki ustvarjajo delovna mesta prihodnosti”. “

Kot poudarja Boring, je New York vodilni, ko gre za državno zakonodajo, zato obstaja tudi možnost, da se pojav posnemanja razširi po vsej državi.

“Druge modre zvezne države pogosto sledijo zvezni državi New York in to bi jim dalo preprosto predlogo za posnemanje,” je dejal Zhang iz Foundryja.

“Seveda bo omrežje v redu – preživelo je napad nacionalne države s Kitajske prejšnje poletje – vendar so posledice za to, kje se bo tehnologija širila in razvijala v prihodnosti, ogromne,” je nadaljeval Zhang.

Vendar pa mnogi drugi v industriji verjamejo, da so zaskrbljenosti glede posledic rudarskega moratorija v New Yorku pretirane.

Več rudarjev je za CNBC povedalo, da obstajajo veliko bolj prijazne jurisdikcije: Georgia, Severna Karolina, Severna Dakota, Teksas in Wyoming so se izkazale kot najboljše rudarske destinacije.

Teksas ima na primer zakonodajalce, ki so prijazni do kriptovalut, deregulirano električno omrežje s cenami v realnem času in dostop do znatnega presežka obnovljive energije ter nasedlega ali sežganega zemeljskega plina. Zaradi naklonjenosti države rudarjem je industrija zelo predvidljiva, pravi Alex Brammer iz Luxor Mininga, združenja kriptovalut, zgrajenega za napredne rudarje.

“To je zelo privlačno okolje za rudarje, da vlagajo velike količine kapitala,” je dejal. “Ogromno je kupoprodajnih pogodb za zemljišča in elektriko, ki so v različnih fazah pogajanj.”

FTX se odpravlja v sodno dvorano v Delawareu, saj je največji primer stečaja kriptovalut še v teku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *